От х:

Днес в x:

8 °C

Наградените на София Филм Фест-ЛЯТО

24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест-ЛЯТО представи 111 филма от 48 държави. 51 филма са с прожекции в Дома на киното и на открити платформи, 88 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 19 юли на online.siff.bg.

На 6 юли 2020 в Платформа А6 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ ЗА ПЪРВИ И ВТОРИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ в състав:

Питър Уебър (Великобритания) - режисьор, председател на журито
Джим Старк (САЩ) - продуцент
Ирмена Чичикова (България) - актриса
Николас Селис (Мексико) - продуцент

връчи следните награди:

ГОЛЯМАТА НАГРАДА "СОФИЯ - ГРАД НА КИНОТО" ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, на филма "СЕСТРА" (България-Катар) на режисьорката Светла Цоцоркова и продуцентите Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова.

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА НА ЖУРИТО на филма "СРЕДНОЩНО" (Великобритания) на режисьорката Натали Бианкери.

НАГРАДАТА ЗА РЕЖИСУРА е за Ева Коолс за филма й "КЛЕО" (Белгия).

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) за най-добър сценарий бе присъден на Масуд Бахши за филма "ЯЛДА, НОЩ ЗА ПРОШКА" (Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург) на режисьора Масуд Бахши.

ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) за най-добър художник бе присъден на покойния Ласло Райк за работата му по филма "ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА" (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

НАГРАДАТА ЗА БЪЛГАРСКИ КЪСОМЕТРАЖЕН ФИЛМ на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли Медия Студио, бе присъдена на филма "НИНА" (България) на режисьора Христо Симеонов.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БАЛКАНСКИ ФИЛМ, осигурена от Домейн Бойар, се присъди от международно жури с председател Мира Форнай (режисьор, Словакия) и членове Бенедикт Ерлингсон (режисьор, Исландия) и Симона Костова (режисьор, Германия-България) на филма "ТРИ СЕСТРИ" (Турция-Германия-Нидерландия-Гърция) на режисьора Емин Алпер.

Балканското жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "ШЕВОВЕ" (Сърбия) на режисьора Мирослав Терзич.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ беше присъдена от международно жури с председател Виталий Мански (режисьор, Латвия) и членове Андреас Хорват (режисьор, Австрия) и Светослав Драганов (режисьор, България) на филма "ПЕЩЕРАТА" (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) на режисьора Ферас Фаяд.

Документалното жури присъди и ПОЧЕТЕН ДИПЛОМ (Special Mention) на филма "КОЛЕКТИВ" (Румъния-Люксембург) на режисьора Александър Нанау.

НАГРАДАТА за НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ бе определена от жури от фестивалните селекционери Гайа Фурер (артистичен директор, Венециански дни, МФФ Венеция), Стефан Лаудин (директор, МФФ Варшава) и Ахмед Шауки (артистичен директор, МФФ Кайро). Тя е в размер на 3 000 евро парична премия, осигурена е от Булсатком и бе присъдена на филма "КОТКА В СТЕНАТА" (България) на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Петра Метерц (Словения), Хектор Ланос Мартинез (Испания) и Росен Спасов (България) присъди НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ на филма "ТЕЗИ, КОИТО ОСТАНАХА" (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

НАГРАДАТА НА ГИЛДИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ КИНОКРИТИЦИ за филм от Балканския конкурс се присъди на "ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО ? Е ПЕТРУНИЯ" (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьорката Теона Стругар Митевска.


Очаквайте София Филм Фест ЕСЕН с още над 80 филма!

София Филм Фест е част от Календара на културните събития
на Столична община за 2020 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини