От х:

Днес в x:

"Добрият шофьор" на Тонислав Христов с интригуващ трейлър и звездни актьори - в кината от 3 ноември 

Изображение 1 от 6

    Премиерата на дебютния пълнометражен филм на Тонислав Христов „Добрият шофьор" идва със завладяващ официален трейлър и звездни актьори. Филмът тръгва на голям екран в цялата страна от 3 ноември и с каузата  - да бъдем добри и отговорни в името на най-голямата ценност Живота  - при всяка крачка, пеш или зад волана.

    Звездният актьорски каст включва Малин Кръстев (в главната роля), Герасим Георгиев – Геро, Китодар Тодоров, известната финландска актриса Алма Пьойсте („Мъртвите листа" на Аки Каурисмаки, "Туве" на Заида Бергрот,  „Четирима непораснали възрастни"  на Селма Вилхунен) и непрофесионални актьори, които по нищо не отстъпват на именитите си колеги.

    Спечелилият световно признание документалист Тонислав Христов ("Тайният живот на Вера" (европейска премиера на Берлинале 2019), "Пощальонът" (номинация за Европейските филмови награди ("Европейски Оскар") за най-добър документален филм през 2017 г.), "Имало едно време една мечта: Пътуване към последния спагети-уестърн (2015) с европейска премиера в Карлови Вари, "Любов и инженерство" (2014 - със световна премиера на Трайбека Филм Фест, Ню Йорк и носител на наградата на ARTE за най -добър кросмедия проект),  "История за храната и душата"  - номиниран сред трите най-добри документални филма на най-престижния документален фестивал в света ИДФА (Амстердам) за 2013 г.)  стъпва в игралното кино с характерния си авторски почерк и умението да грабва с историите, които разказва.

    Тази на таксиметровия шофьор, спестяващ пари, за да се върне във Финландия при съпругата и сина си и да поправи грешки от миналото, излезе по време на снимките за един от документалните филми. Имаше такъв персонаж. Но понеже вършеше незаконни неща, нямаше как да направя документален филм за него. Така се стигна до сценария на „Добрия шофьор", разяснява Тонислав Христов.

    Да бъдеш актьор през голямата драматургия и добрия сценарий и да може да ти се случат неща, които в реалния живот би си спестил, е едно от големите предимства на професията ми. Но тук беше по-интересният момент - че в тази роля аз трябваше да имплантирам себе си. Хем има разписан персонаж, хем Тонислав така успя, не само с мен, но и с всички, да ни вкара вътре с личните ни истории"казва от своя страна Малин Кръстев.

    А филмът хвърля в дълбокото – с личното и документалното, с игралното и това, че фино и изкусно се движи на ръба между двете. Елегантно в него е вплетена и темата за емигрантите, за несретата на българските села, на хората, които напускат или се връщат в България, за изборите, които правим, или ни се налага да направим.

    Неслучайно няма фестивал, от който „Добрият шофьор" да си тръгва без признание: Награди за дебют, за поддържаща роля на Герасим Георгиев – Геро и на Младежкото жури на „Златна роза 2023" във Варна. „Добрият шофьор" е носител на наградите за най-добър филм и най-добра мъжка роля (Малин Кръстев)  на международния София Филм Фест 2023, наградата за операторско майсторство на Орлин Руевски на South East European Film Festival, Los Angeles, MOZAIK Bridging the Borders. Печели отличията за игрален дебют на Тонислав Христов, за най-добра мъжка главна роля - Малин Кръстев и за най-добра поддържаща мъжка роля - Герасим Георгиев-Геро от общо 10 номинации за Годишните награди на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов".

    „Добрият шофьор" е копродукция на Финландия, България и Швеция. Тонислав Христов е съавтор на сценария заедно с Каарле Ахо и Константин Божанов („Аве", „И после светлина").

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини