От х:

Днес в x:

8 °C

Гребци от цялата страна се впуснаха във водно приключение по р.Марица

  Рекорден брой участници има тази година в станалия вече традиционен воден поход по р.Марица по маршрута Димитровград-Свиленград.

  Каякарите и двойката гребци от Стара Загора с кану стартираха малко преди обяд от брега на реката край квартал „Марийно“. Има участници от цялата страна. Повечето от тях са любители. Някои са с дълъг лодкарски стаж по реки и язовири, но други се пуснаха по река за първи път.

  Подобни походи по р.Марица са правени още през 60-те години на миналия век, разказа Стефан Арнаудов от Водно дружество в Хасково. В този си формат - спускане по долната част на реката, обаче се организира за шеста поредна година с помощта на читалище „Марица 2008“ в село Райново.

  Целият маршрут е 85 километра и е разделен на участъци, които ще бъдат изминати в рамките на три дни. Адреналинът и красотата от гледките, общуването с природата, е основната мотивация на участниците. Затова всеки може да се откаже в който момент реши по маршрута.

  Спускането се прави по най-атрактивния участък от реката, който през този сезон обикновено е осеян с прагчета, скокове, вълнички и е спокоен, като цяло, но и на моменти носи солидни дози адреналин.

  Всичко е заради адреналина, но с него не трябва да се прекалява, казват някои от по-опитните гребци.

  Сред най-младите участници беше момче на 17 години от Хасково, което е в каяка с вуйчо си.

  Преди старта всеки подготви лодката и провери за най-необходимото в нея. Тези с надуваемите си носят лепенки, а ние с пластмасовите-смола за всеки случай, ако неще се обърка, споделиха гребците. 

  Сред най-нетърпеливите да влезе на вода обаче беше и най-малкият в похода-10-годишният Крум от Пловдив. В каяка той е под зоркото око на опитния си баща.

  Преди да изпита първите тръпки от това да е с лодка по река, Крум си намери четирилистна детелина в полянката край реката, затова в каяка се качи напълно спокоен, че се пуска с късмет по течението.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Па
   Панаетюф Теню ут Гереня
   8 -8
   13:04, 3 юли 2020
   Краси, та а родна граматика ти е хеп тен чузда. Научи са барем тюрус да писваш.
  • 2
   Га
   Гаргмел
   17 -2
   13:43, 3 юли 2020
   Хасковското кметче забрани да се доближават всички водоеми и нормално е да се спортува, плува и почива в съседните общини.
   • за 3 дни заразените
    в Мутростан са колкото за предишните 3 месеца
    и няма карантина :))
    .....
    Чудо създадено от Гроб и Неговия пророк Ахмет Джолан
   • Хр
    хроники Булгаристан
    2 -2
    23:48, 3 юли 2020
    След лятото Джолан паша ще забие ятагана във вратлето на хахавото Боци.
   • е
    Оцеляващия с вълци - винаги остава сух
  • 3
   12
   12тия
   6 -1
   16:14, 3 юли 2020
   Другарят Волков да поведе похода !
   • Д-
    Д-р Порязов
    3 0
    22:12, 3 юли 2020
    Мъдите му тежат и му пречат ,направо са като котва¡

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини