От х:

Днес в x:

Осветиха каяците на българо-руската регата за 140-годишнината от боевете на Шипка

    60 български и руски деца ще участват съвместно в поход по вода и така ще отбележат в средата на август 140-та годишнина от боевете на Шипка.

    По този повод днес бяха осветени във водите на яз. Клокотница и каяците, с които ще се гребе. Трима свещеници отслужиха водосвета, а двама от тях- отец Никола и отец Златко го направиха и по вода. Отец Йордан остана на брега, но отец Никола поръси със светената вода лодките, които бяха пуснати в язовира от една от тях, а отец Златко нагази във водоема.  Каза се, че отчето е умел гребец и идеята за отбелязването на годишнината по нетрадиционния начин му се е сторила повече от чудесна.

    На 15 август, на празника Успение Богородично, българо-руската група ще е в столичния храм “Александър Невски” и учебно гребане на язовир “Искър”.

    Предстои и финализирането на документите за учредяването на хасковския гребен клуб, който ще се казва „ Буревесник”, на името на този в Санкт Петербург, който гостува през миналата година на Хасково. Децата и техните ръководители бяха посрещнати в храма Архангел Михаил от кмета на града, а след това поеха на опознавателен поход с лодки по р. Арда, за да бъде набелязан маршрутът през 2017 година. Новоучредената местната гребна  организация ще председателства отец Златко. Като заместник-председател той е и част от Организационния комитет за похода с председател кмета на Хасково Добри Беливанов и ръководител на проекта Иван Тошев.

    Hasovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини