От х:

Днес в x:

Първи опит на дрога още на 12 години

  Все повече пада възрастовата граница за първо посягане към опиатите от страна на децата. Това констатираха от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково.

  Организацията проведе днес информационна кампания на открито по повод Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици, който се отбелязва на 26-ти юни.

  „Ако допреди години говорехме за възраст 14- 15 години, в която младите хора за първи път са изкушени да опитат дрога, то сега тази възраст пада на 12 с първа проба. Обикновено първата проба се прави с марихуана и се възприема като безобидна. Макар вече да се съмнявам, че марихуаната може да се намери в чист вид лесно, защото обикновено в днешно време е обработена със синтетика, която я прави още по-опасна. Всички обаче трябва да са наясно, че безобиден опит на посягане към дрогата няма.“, посочи председателят на общинския съвет по наркотичните вещества Цветелина Георгиева.

  Обикновено първата доза наркотик децата намират в приятелската среда, в която попадан извън семейството си.

  „Ако попадне в среда, в която се взимат наркотици, младият човек често се увлича в призива да опита нещо ново. Но често това се случва, само и само да не бъде отхвърлен от тази среда. Посяга към наркотиците, за да се инициира с този приятелски кръг, към който иска да принадлежи“, посочи още Цветелина Георгиева. Тя и колегите й от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково са категорични, че родителите трябва да са много бдителни за сигнали, които могат да наведат към мисъл, че децата им взимат дрога, но да подходят към темата с разбиране, не със заклеймяване.

  Спортът, заниманията по хоби и предразполагането към споделяне и доверие към родителите, са най-ефективнтите мерки, които могат да помогнат децата да бъдат държани колкото се може по-настрана от дрогата, смятат експертите.

  Като част от кампанията срещу опиатите днес е и организираният от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните тематичен театрален спектакъл. Той ще се играе на сцената на читалище „Заря“ от 19 часа тази вечер. Спектакълът „Ключ за седмото небе” на младежки театър „ Арлекин”- Хасково е под режисурата на Румяна Георгиева. Автор е Иглика Пеева, а в главните роли са: Надя Стоянова и Тодор Враджалиев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Уж
   Ужас
   25 -4
   15:25, 26 юни 2020
   Какви са тия тъпи заглавия, бе господа журналисти?!
   • Абе Тулуп,
    кажи на Къньо Маймуната
    да не слага наркомани в кръжока "Купи дрога от правилния търговец"
  • 2
   Ву
   Вуп
   10 -3
   16:14, 26 юни 2020
   так так так
  • 3
   За
   Загрижена майка
   24 -3
   16:18, 26 юни 2020
   Всички млади пият наркоман
   • За
    ЗАГРИЖЕН БАЩА
    6 0
    22:07, 26 юни 2020
    Всичкото младо пият наркоман !!!
  • 4
   На
   Найден
   14 -7
   16:32, 26 юни 2020
   Това е план на Бил Гейтс за разпространение на 5G
  • 5
   Ро
   родител
   12 -6
   16:38, 26 юни 2020
   Много добра инициатива,липсата на достъпни образователни материали и информация водят до посягане на децата към наркотиците. Браво на организаторите и на децата! Ако можем да споделим нещо позитивно добре,но като гледам пак едни и същи взеха да ръсят простотии,абе ако няма какво да кажете замълчете... че вече не ми се чете този сайт.
  • 6
   Ще
   ще умра
   5 -14
   16:50, 26 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   ID
   I don't like drugs
   12 -4
   18:03, 26 юни 2020
   Истината е че много голяма част от хората нямат средства за нормален живот. А дилърите зарибяват безплатно и после им стават абонати балъците. Подобен род книжлета водят до обратния ефект, да се изпробва дрога и опияти от любопитство !
   • За
    запознат
    11 -2
    18:17, 26 юни 2020
    Напротив,направих си труда да си взема от материалите и да ги прочета,въпреки че съм голям човек,информацията ми беше много полезна като родител,а тази вечер ще дам книжките на детето си и ще поговорим затова,иначе вероятно нямаше да се сетя... Хубаво е да има такива инициативи,които да подсещат и информират.
   • Та
    Таро
    3 -8
    19:50, 26 юни 2020
    Детето ти ако пуши и пие скришно от родителите си... Виж коментара
   • До
    До Таро
    5 0
    09:20, 27 юни 2020
    Ако си качествен родител, нищо скришно няма да прави детето ти!
  • 8
   Ня
   Няма
   14 -2
   20:19, 26 юни 2020
   Как да пуши и пие и да не се усетиш. Значи хайванина си ти! А тъй като от крушата ,ябълка не пада щом тариката е муле или дилър, такъв ще е и изтърсака. Помни едно- война е в момента и след днешните арести давам 1месец срок и идва ред на Ганчовото Цанков и Шебека
  • 9
   Bl
   Blessings
   0 -1
   20:22, 28 юни 2020
   Тия н@шарените @кудзи нещо дилърчет@ ли си падат? Щото съм готов да се обзаложа, че имат отношение към това!
   • 12
    123
    1 0
    14:20, 21 юли 2020
    Спортисти са,майна,спортисти.

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
  13 авг 2020
  Последни новини