От х:

Днес в x:

23 °C

Първи опит на дрога още на 12 години

  Все повече пада възрастовата граница за първо посягане към опиатите от страна на децата. Това констатираха от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково.

  Организацията проведе днес информационна кампания на открито по повод Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици, който се отбелязва на 26-ти юни.

  „Ако допреди години говорехме за възраст 14- 15 години, в която младите хора за първи път са изкушени да опитат дрога, то сега тази възраст пада на 12 с първа проба. Обикновено първата проба се прави с марихуана и се възприема като безобидна. Макар вече да се съмнявам, че марихуаната може да се намери в чист вид лесно, защото обикновено в днешно време е обработена със синтетика, която я прави още по-опасна. Всички обаче трябва да са наясно, че безобиден опит на посягане към дрогата няма.“, посочи председателят на общинския съвет по наркотичните вещества Цветелина Георгиева.

  Обикновено първата доза наркотик децата намират в приятелската среда, в която попадан извън семейството си.

  „Ако попадне в среда, в която се взимат наркотици, младият човек често се увлича в призива да опита нещо ново. Но често това се случва, само и само да не бъде отхвърлен от тази среда. Посяга към наркотиците, за да се инициира с този приятелски кръг, към който иска да принадлежи“, посочи още Цветелина Георгиева. Тя и колегите й от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково са категорични, че родителите трябва да са много бдителни за сигнали, които могат да наведат към мисъл, че децата им взимат дрога, но да подходят към темата с разбиране, не със заклеймяване.

  Спортът, заниманията по хоби и предразполагането към споделяне и доверие към родителите, са най-ефективнтите мерки, които могат да помогнат децата да бъдат държани колкото се може по-настрана от дрогата, смятат експертите.

  Като част от кампанията срещу опиатите днес е и организираният от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните тематичен театрален спектакъл. Той ще се играе на сцената на читалище „Заря“ от 19 часа тази вечер. Спектакълът „Ключ за седмото небе” на младежки театър „ Арлекин”- Хасково е под режисурата на Румяна Георгиева. Автор е Иглика Пеева, а в главните роли са: Надя Стоянова и Тодор Враджалиев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Уж
   Ужас
   25 -4
   15:25, 26 юни 2020
   Какви са тия тъпи заглавия, бе господа журналисти?!
   • Абе Тулуп,
    кажи на Къньо Маймуната
    да не слага наркомани в кръжока "Купи дрога от правилния търговец"
  • 2
   Ву
   Вуп
   10 -3
   16:14, 26 юни 2020
   так так так
  • 3
   За
   Загрижена майка
   24 -3
   16:18, 26 юни 2020
   Всички млади пият наркоман
   • За
    ЗАГРИЖЕН БАЩА
    6 0
    22:07, 26 юни 2020
    Всичкото младо пият наркоман !!!
  • 4
   На
   Найден
   14 -7
   16:32, 26 юни 2020
   Това е план на Бил Гейтс за разпространение на 5G
  • 5
   Ро
   родител
   12 -6
   16:38, 26 юни 2020
   Много добра инициатива,липсата на достъпни образователни материали и информация водят до посягане на децата към наркотиците. Браво на организаторите и на децата! Ако можем да споделим нещо позитивно добре,но като гледам пак едни и същи взеха да ръсят простотии,абе ако няма какво да кажете замълчете... че вече не ми се чете този сайт.
  • 6
   Ще
   ще умра
   5 -14
   16:50, 26 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   ID
   I don't like drugs
   12 -4
   18:03, 26 юни 2020
   Истината е че много голяма част от хората нямат средства за нормален живот. А дилърите зарибяват безплатно и после им стават абонати балъците. Подобен род книжлета водят до обратния ефект, да се изпробва дрога и опияти от любопитство !
   • За
    запознат
    11 -2
    18:17, 26 юни 2020
    Напротив,направих си труда да си взема от материалите и да ги прочета,въпреки че съм голям човек,информацията ми беше много полезна като родител,а тази вечер ще дам книжките на детето си и ще поговорим затова,иначе вероятно нямаше да се сетя... Хубаво е да има такива инициативи,които да подсещат и информират.
   • Та
    Таро
    3 -8
    19:50, 26 юни 2020
    Детето ти ако пуши и пие скришно от родителите си... Виж коментара
   • До
    До Таро
    5 0
    09:20, 27 юни 2020
    Ако си качествен родител, нищо скришно няма да прави детето ти!
  • 8
   Ня
   Няма
   14 -2
   20:19, 26 юни 2020
   Как да пуши и пие и да не се усетиш. Значи хайванина си ти! А тъй като от крушата ,ябълка не пада щом тариката е муле или дилър, такъв ще е и изтърсака. Помни едно- война е в момента и след днешните арести давам 1месец срок и идва ред на Ганчовото Цанков и Шебека
  • 9
   Bl
   Blessings
   0 -1
   20:22, 28 юни 2020
   Тия н@шарените @кудзи нещо дилърчет@ ли си падат? Щото съм готов да се обзаложа, че имат отношение към това!
   • 12
    123
    1 0
    14:20, 21 юли 2020
    Спортисти са,майна,спортисти.

  Хороскоп за 22.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  На някои от вас им предстои смяна на работното място или друга промяна. Ще имате време да вземете своите решения, сроковете няма да ви притесняват. Няма да сгрешите, доверете се на интуицията си. Не губете самочувствие, равнявайки се по чуждите дадености, скоро и вие ще станете обект на засилен интерес, предвид предстоящите новости.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Изчистете мислите си от притеснения и работете по задачите си. Ще успеете да се справите с възникващите затруднения и ще промените нещата в своя полза. За някои усилията днес са насочени към деловите ангажименти, за други в личния им живот. Не отхвърляйте предложение, преди да сте го обмислили.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес не предлагайте помощта си, ако не ви я поискат, това може да ви спести много неприятности. Среща с представител на противоположния пол може да промени посоката на живота ви. Не се колебайте. Бъдете по-смели и направете първата стъпка. Отдавна търсите подобна промяна. Момента е много подходящ.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Участвате активно в събитията около вас. Съветите ви се оказват много ценни за ваши близки и успявате да им спестите много неприятности. Имате нужда от движение и повече разнообразие. Не допускайте клюките подхвърлени ви от непознати да повлияят на отношението ви към ваш приятел. Запознайте се от близо със ситуацията преди да правите каквито и да било изводи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възбудата ви е налице и сте в готовност да нараните всеки, който се изпречи на пътя ви. Природата ще ви помогне да възвърнете душевното си спокойствие и ще ви даде сили да се справите с възникналите проблеми. Финансите ви се подобряват, а това си е повод да погледнете ведро на живота си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В плановете ви влизат много задачи и полезни срещи, голяма част от които ще осъществите днес. Делови или лични, във всички случаи ще ви помогнат да продължите, справяйки се по-лесно с възникващите затруднения. Вземайте решенията си в спокойна обстановка и не пренебрегвайте отдиха си.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Действате импулсивно и това ви прави податливи на погрешни преценки и впечатления. Бъдете трезви и действайте съобразно собствените си интереси, защото се възможни неприятности. Временно се оттеглете от активни действия и премислете следващата си стъпка.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще бъде напрегната, а вие ще се окажете в ролята на хората, които предотвратяват конфликтите около себе си. Търпението и самоувереността, които се излъчват от вас карат околните да ви търсят за съвет по всякакви въпроси и ситуации. Постарайте се да си осигурите спокойствие вечерта, тъй като най-вероятно ще сте прекалено уморени за забавления.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес ще имате възможността да изпълните свое намерение, което отдавна отлагате. Добре подготвени сте и едва ли ще срещнете пречки в осъществяването му. Ще получите интересна информация касаеща плановете на близък човек, не се колебайте да го уведомите. В личен план сте прекалено емоционални, а това може да ви попречи.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разпределили сте стриктно деня си и знаете точно по кое време с какво ще сте заети. Бъдете готови обаче и за промени в дневния ред, тъй като не е изключено някои важни за вас ангажименти да отпаднат. Колективната работа днес може да донесе добри резултати, стига да избягвате резкия тон и да се опитате да внасяте равновесие, когато е необходимо.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Заниманията в сфера, която ви привлича и в която сте силни е гаранция за успеха ви. Вие най-добре знаете как да се мобилизирате, за да получите максимума от това, което искате да постигнете. Не злоупотребявайте с търпението и чувствата на човека до вас. Не сте застраховани от раздели, така, че бъдете разумни.
  22 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С повече емоции ще се отнесете към заниманията си днес. Постарайте се да ги овладеете, за да не се окажете в затруднено положение. Нужно е да бъдете адекватни във всичко. Любовта ви мотивира за себеизява, прави ви по-добри и приветливи. Носейки в себе си това усещане, ще имате сили да надскочите себе си.
  22 окт 2020
  Последни новини