От х:

Днес в x:

23 °C

Първи опит на дрога още на 12 години

  Все повече пада възрастовата граница за първо посягане към опиатите от страна на децата. Това констатираха от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково.

  Организацията проведе днес информационна кампания на открито по повод Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици, който се отбелязва на 26-ти юни.

  „Ако допреди години говорехме за възраст 14- 15 години, в която младите хора за първи път са изкушени да опитат дрога, то сега тази възраст пада на 12 с първа проба. Обикновено първата проба се прави с марихуана и се възприема като безобидна. Макар вече да се съмнявам, че марихуаната може да се намери в чист вид лесно, защото обикновено в днешно време е обработена със синтетика, която я прави още по-опасна. Всички обаче трябва да са наясно, че безобиден опит на посягане към дрогата няма.“, посочи председателят на общинския съвет по наркотичните вещества Цветелина Георгиева.

  Обикновено първата доза наркотик децата намират в приятелската среда, в която попадан извън семейството си.

  „Ако попадне в среда, в която се взимат наркотици, младият човек често се увлича в призива да опита нещо ново. Но често това се случва, само и само да не бъде отхвърлен от тази среда. Посяга към наркотиците, за да се инициира с този приятелски кръг, към който иска да принадлежи“, посочи още Цветелина Георгиева. Тя и колегите й от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково са категорични, че родителите трябва да са много бдителни за сигнали, които могат да наведат към мисъл, че децата им взимат дрога, но да подходят към темата с разбиране, не със заклеймяване.

  Спортът, заниманията по хоби и предразполагането към споделяне и доверие към родителите, са най-ефективнтите мерки, които могат да помогнат децата да бъдат държани колкото се може по-настрана от дрогата, смятат експертите.

  Като част от кампанията срещу опиатите днес е и организираният от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните тематичен театрален спектакъл. Той ще се играе на сцената на читалище „Заря“ от 19 часа тази вечер. Спектакълът „Ключ за седмото небе” на младежки театър „ Арлекин”- Хасково е под режисурата на Румяна Георгиева. Автор е Иглика Пеева, а в главните роли са: Надя Стоянова и Тодор Враджалиев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Уж
   Ужас
   25 -4
   15:25, 26 юни 2020
   Какви са тия тъпи заглавия, бе господа журналисти?!
   • Абе Тулуп,
    кажи на Къньо Маймуната
    да не слага наркомани в кръжока "Купи дрога от правилния търговец"
  • 2
   Ву
   Вуп
   10 -3
   16:14, 26 юни 2020
   так так так
  • 3
   За
   Загрижена майка
   24 -3
   16:18, 26 юни 2020
   Всички млади пият наркоман
   • За
    ЗАГРИЖЕН БАЩА
    6 0
    22:07, 26 юни 2020
    Всичкото младо пият наркоман !!!
  • 4
   На
   Найден
   14 -7
   16:32, 26 юни 2020
   Това е план на Бил Гейтс за разпространение на 5G
  • 5
   Ро
   родител
   12 -6
   16:38, 26 юни 2020
   Много добра инициатива,липсата на достъпни образователни материали и информация водят до посягане на децата към наркотиците. Браво на организаторите и на децата! Ако можем да споделим нещо позитивно добре,но като гледам пак едни и същи взеха да ръсят простотии,абе ако няма какво да кажете замълчете... че вече не ми се чете този сайт.
  • 6
   Ще
   ще умра
   5 -14
   16:50, 26 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   ID
   I don't like drugs
   12 -4
   18:03, 26 юни 2020
   Истината е че много голяма част от хората нямат средства за нормален живот. А дилърите зарибяват безплатно и после им стават абонати балъците. Подобен род книжлета водят до обратния ефект, да се изпробва дрога и опияти от любопитство !
   • За
    запознат
    11 -2
    18:17, 26 юни 2020
    Напротив,направих си труда да си взема от материалите и да ги прочета,въпреки че съм голям човек,информацията ми беше много полезна като родител,а тази вечер ще дам книжките на детето си и ще поговорим затова,иначе вероятно нямаше да се сетя... Хубаво е да има такива инициативи,които да подсещат и информират.
   • Та
    Таро
    3 -8
    19:50, 26 юни 2020
    Детето ти ако пуши и пие скришно от родителите си... Виж коментара
   • До
    До Таро
    5 0
    09:20, 27 юни 2020
    Ако си качествен родител, нищо скришно няма да прави детето ти!
  • 8
   Ня
   Няма
   14 -2
   20:19, 26 юни 2020
   Как да пуши и пие и да не се усетиш. Значи хайванина си ти! А тъй като от крушата ,ябълка не пада щом тариката е муле или дилър, такъв ще е и изтърсака. Помни едно- война е в момента и след днешните арести давам 1месец срок и идва ред на Ганчовото Цанков и Шебека
  • 9
   Bl
   Blessings
   0 -1
   20:22, 28 юни 2020
   Тия н@шарените @кудзи нещо дилърчет@ ли си падат? Щото съм готов да се обзаложа, че имат отношение към това!
   • 12
    123
    1 0
    14:20, 21 юли 2020
    Спортисти са,майна,спортисти.

  Хороскоп за 08.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Добър енергиен тонус и физическа устойчивост. Радвате се на споделено внимание в работата си. Признанието, което получавате не е случайно. Положените усилия за да се приспособите към новата ситуация ви карат да се чувствате добре. Приемате градивно забележките и продължавате напред.
  08 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви спокоен ден на работното място. Със задоволство ще установите, че служебните ви дела се развиват успешно като някои от тях е възможно да надхвърлят очакванията ви. От вас се излъчват добро настроение и оптимизъм, които действат стимулиращо на близките ви хора. Отложете ангажименти вечерта, за да прекарате повече време с любимия човек.
  08 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  08 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Присъствието ви от много хора е търсено и желано. Знайте, че само с постоянство и воля можете да постигнете желанията си, нищо няма да дойде наготово. В отношенията с роднините са възможни разногласия, от вас зависи да ги убедите аргументирано в правотата на доводите си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приключете навреме започнатите задачи, денят е подходящ и за други занимания. Ще останете адекватни на ситуацията и ще покажете най-доброто от себе си, споделяйки идеите си пред когото трябва. Разбирателството помежду ви ще помогне по-лесно да се постигнете обща цел. Други ще се подготвят за предстоящо събитие, важно за професионалната им реализация.
  08 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предстоят ви важни ви срещи, изискващи да сте в добра форма. Ще се концентрирате в сферата на професионалните си занимания и ще търсите по-добри пътища за изяви. Личен проблем е на път да бъде решен, но не проявявайте твърдоглавие, а се вслушвайте в съветите на онези, които милеят за вас.
  08 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете времето си за приключване на проект, по който работите от дълго време. Придържайте се към онова, което ви е познато. Всяко отклонение от пътя, може да ви навреди. Покажете на близките си колко много ги цените и се нуждаете от помощта им. Това ще ги мотивира да поемат част от грижите ви. Заемете се със самоусъвършенстването си - изучаването на чужда език е добро начало.
  08 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще спечелите, ако не пренебрегвате предложенията на колегите си и заедно взимате решения по общите ви задачи. Може да се наложат и компромиси, за това не бъдете категорични. За реализацията на нова идея също се консултирайте със специалисти, за да не хвърлите труда си на празно.
  08 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Доста напрежение и непредвидени ядове се очертават пред повечето от вас. Въпреки това денят има изгледи да се превърне в един от най-успешните ви в последно време. При по-голяма концентрация ще успеете да избегнете повечето неприятности и да се възползвате от шансовете, които ви се откриват. Важно е да не губите обзелия ви днес ентусиазъм.
  08 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С творческо настроение ще се отнесете към работата си. Една от причинете за повишения ентусиазъм е зараждаща се нова връзка или вълнуващо ви познанство. Но не така ще бъде с онези, които са заети да раздават “правосъдие”. Ако нямате пряко отношение към проблемите се въздържайте от коментари, за да не дистанцирате публиката от себе си.
  08 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете повече пестеливи. Сега не е желателно да си позволявате излишни харчове. Отваряйте си очите на четири, особено ако при работата си работите с пари. Помощта, която ще ви бъде поискана е много необходима. Не я отказвайте. Всяко ваше доброволно желание за подкрепа ще бъде многократно възнаградено.
  08 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Задача, върху която отдавна работите ще се придвижи успешно напред и ще я приключите с добри резултати за себе си. Други ще поставят условие пред партньора си за конкретни обвързаности, може да не са в личен план. Но това е начина да продължите спокойно напред, със защитени интереси.
  08 май 2021
  Последни новини