От х:

Днес в x:

-2 °C

Първи опит на дрога още на 12 години

  Все повече пада възрастовата граница за първо посягане към опиатите от страна на децата. Това констатираха от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково.

  Организацията проведе днес информационна кампания на открито по повод Международния ден за борба с употребата и разпространението на наркотици, който се отбелязва на 26-ти юни.

  „Ако допреди години говорехме за възраст 14- 15 години, в която младите хора за първи път са изкушени да опитат дрога, то сега тази възраст пада на 12 с първа проба. Обикновено първата проба се прави с марихуана и се възприема като безобидна. Макар вече да се съмнявам, че марихуаната може да се намери в чист вид лесно, защото обикновено в днешно време е обработена със синтетика, която я прави още по-опасна. Всички обаче трябва да са наясно, че безобиден опит на посягане към дрогата няма.“, посочи председателят на общинския съвет по наркотичните вещества Цветелина Георгиева.

  Обикновено първата доза наркотик децата намират в приятелската среда, в която попадан извън семейството си.

  „Ако попадне в среда, в която се взимат наркотици, младият човек често се увлича в призива да опита нещо ново. Но често това се случва, само и само да не бъде отхвърлен от тази среда. Посяга към наркотиците, за да се инициира с този приятелски кръг, към който иска да принадлежи“, посочи още Цветелина Георгиева. Тя и колегите й от Превантивно-информационен център по наркотични вещества в Хасково са категорични, че родителите трябва да са много бдителни за сигнали, които могат да наведат към мисъл, че децата им взимат дрога, но да подходят към темата с разбиране, не със заклеймяване.

  Спортът, заниманията по хоби и предразполагането към споделяне и доверие към родителите, са най-ефективнтите мерки, които могат да помогнат децата да бъдат държани колкото се може по-настрана от дрогата, смятат експертите.

  Като част от кампанията срещу опиатите днес е и организираният от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните тематичен театрален спектакъл. Той ще се играе на сцената на читалище „Заря“ от 19 часа тази вечер. Спектакълът „Ключ за седмото небе” на младежки театър „ Арлекин”- Хасково е под режисурата на Румяна Георгиева. Автор е Иглика Пеева, а в главните роли са: Надя Стоянова и Тодор Враджалиев.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Уж
   Ужас
   25 -4
   15:25, 26 юни 2020
   Какви са тия тъпи заглавия, бе господа журналисти?!
   • Абе Тулуп,
    кажи на Къньо Маймуната
    да не слага наркомани в кръжока "Купи дрога от правилния търговец"
  • 2
   Ву
   Вуп
   10 -3
   16:14, 26 юни 2020
   так так так
  • 3
   За
   Загрижена майка
   24 -3
   16:18, 26 юни 2020
   Всички млади пият наркоман
   • За
    ЗАГРИЖЕН БАЩА
    6 0
    22:07, 26 юни 2020
    Всичкото младо пият наркоман !!!
  • 4
   На
   Найден
   14 -7
   16:32, 26 юни 2020
   Това е план на Бил Гейтс за разпространение на 5G
  • 5
   Ро
   родител
   12 -6
   16:38, 26 юни 2020
   Много добра инициатива,липсата на достъпни образователни материали и информация водят до посягане на децата към наркотиците. Браво на организаторите и на децата! Ако можем да споделим нещо позитивно добре,но като гледам пак едни и същи взеха да ръсят простотии,абе ако няма какво да кажете замълчете... че вече не ми се чете този сайт.
  • 6
   Ще
   ще умра
   5 -14
   16:50, 26 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   ID
   I don't like drugs
   12 -4
   18:03, 26 юни 2020
   Истината е че много голяма част от хората нямат средства за нормален живот. А дилърите зарибяват безплатно и после им стават абонати балъците. Подобен род книжлета водят до обратния ефект, да се изпробва дрога и опияти от любопитство !
   • За
    запознат
    11 -2
    18:17, 26 юни 2020
    Напротив,направих си труда да си взема от материалите и да ги прочета,въпреки че съм голям човек,информацията ми беше много полезна като родител,а тази вечер ще дам книжките на детето си и ще поговорим затова,иначе вероятно нямаше да се сетя... Хубаво е да има такива инициативи,които да подсещат и информират.
   • Та
    Таро
    3 -8
    19:50, 26 юни 2020
    Детето ти ако пуши и пие скришно от родителите си... Виж коментара
   • До
    До Таро
    5 0
    09:20, 27 юни 2020
    Ако си качествен родител, нищо скришно няма да прави детето ти!
  • 8
   Ня
   Няма
   14 -2
   20:19, 26 юни 2020
   Как да пуши и пие и да не се усетиш. Значи хайванина си ти! А тъй като от крушата ,ябълка не пада щом тариката е муле или дилър, такъв ще е и изтърсака. Помни едно- война е в момента и след днешните арести давам 1месец срок и идва ред на Ганчовото Цанков и Шебека
  • 9
   Bl
   Blessings
   0 -1
   20:22, 28 юни 2020
   Тия н@шарените @кудзи нещо дилърчет@ ли си падат? Щото съм готов да се обзаложа, че имат отношение към това!
   • 12
    123
    1 0
    14:20, 21 юли 2020
    Спортисти са,майна,спортисти.

  Хороскоп за 20.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете дружелюбни към околните, защото присъствието ви е важно за тях. Покажете ангажираност към проблемите им и се съобразете и с тяхното мнение. Ще се нуждаете от подкрепата им и вие за в бъдеще. Очаквате прекалено много от връзката си с човек, който е несериозен и стоящ в страни от вас.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Интересно съчетание на полезното с приятното, което ще ви помогне да се разведрите. Любимите ви хора също ще вземат участие. Ще се погрижите за физическата си форма, имате нужда от повече движение и чист въздух. Добро стечение на обстоятелствата ще ви срещне с човек, когото обичате и това ще ви направи щастливи.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Отдава ви се възможност да разширите дейността си и да завоювате нови територии. Възползвайте се от съветите на специалисти в дадената област. Инвестициите, които направите за компетентна консултация ще се възвърнат многократно. Не залагайте на нищо случайно, подсигурете се добре във всяка своя стъпка.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви е отговорна и не може да си позволите отпускане. Но ще постигнете голяма част от заплануваното и това ще повиши самочувствието ви, а също така ще ви даде увереност да продължите. Очаква ви финансово стабилизиране. В личен план сте доста по изнервени, отпуснете се, но не за сметка на другите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отворени сте за предложения и чужди идеи, и с енергия ще се посветите в реализацията на печеливша задача. Търсещите от вас ще получат предложение за нова работа. Качествата и подготовката ви са предимство, но не подценявайте и конкуренцията. Не се щадете, щом от вас се очаква повече, вероятно има още какво да дадете.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В подем сте и това се забелязва във всяка ваша постъпка. Ако се колебаете дали да предприемете рисковано начинание, което би ви донесло бърз и значителен успех, знайте че шансът ви е много добър. Вслушването в съветите на ваш близък няма да ви е излишно.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успехът ви днес в най-голяма степен се дължи на проявената в подходящия момент дипломатичност. Уважението, с което се ползвате на работното място днес многократно ще нарасне. Точните ви и навременни действия ще спестят много средства на организацията, в която работите.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от творчески амбиции, ще работите вдъхновено и с желание. Постигнатото ще ви радва и зарежда с добра енергия. Ако изпитвате затруднения, има с кого да ги споделите, за да потръгнат делата ви. Любовта ви е силна и ви мотивира да гледате на предизвикателствата без излишен стрес.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не се предоверявайте днес за да избегнете финансови загуби. Бъдете по-резервирани към хора, които искат заем. Предпазливостта обаче е излишна при интимните авантюри, които предприемате. Бъдете дръзки, успехът е ваш.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако искаш да спечелиш повече приятели, покажи им, че искрено се интересуваш от тях, но ако искаш да не ги загубиш не се опитвай да ги караш да се интересуват от теб. Човек, който не се интересува от ближния си среща най-много трудности в живота и най-много наранява другите. Ще пътувате по служебни дела и в перспектива се очертават добри шансове за печелене на пари.
  20 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Увлечени сте от нестандартни неща и това може да стане причина да изпуснете благоприятни възможности на работното си място. Преценете кое е най-важно за вас, като не пренебрегвайте и съветите на хората около себе си, които искат само най-доброто за вас. Грешна преценка може да ви донесе неприятности, затова когато взимате решения, обмислете ги добре.
  20 яну 2021
  Последни новини