От х:

Днес в x:

Издирват документи, снимки и предмети, свързани с бившия концлагер "Слънчев бряг"

"Слънчев бряг" е бил концлагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. Наричали са го поделение 0789 на "Въдворяване и изселване", към МВР, Ловеч. Известен е още като Трудова група или "Лагерът на смъртта". Намира се в каменната кариера край Ловеч. Той е бил секретен и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 145 лагерници, но за много други няма свидетелства.

Поради секретността на поделението, няма достатъчно свидетелства за съществуването му и картината от това време и място остава непълна. Сега Община Ловеч започва дарителска акция по събирането на документи, снимки и предмети, свързани със съществуването на бившия концлагер "Слънчев бряг" (1959 -1962) край града.  Идеята на администрацията е да бъдат събрани интересни предмети (съдове, инструменти, дрехи), снимки, писма и др., които са били ползвани от затворниците или от охраната. Особено ценни ще са евентуално запазени фотографии от това време, запечатали както хора, така и местността, посочват от Общината.

Интерес представляват също и по-късни документи, спомени, снимки, диапозитиви, филмови и видеоматериали от първите години след промяната през 1989 г.

От администрацията апелират младите хора да споделят наследеното от своите възрастни роднини, дядовци и баби.

Намерението на администрацията е да събере тези артефакти и да ги съхрани чрез Регионалния исторически музей в Ловеч в бъдеща експозиция. Желаещите могат да дарят или да предоставят за временно ползване своите експонати. Приемат се както оригинали, така копия на хартиен или дигитален носител.

Експонатите могат да се предоставят в Община Ловеч по пощата или с куриер, както и лично да се донесат всеки делничен ден от 8.30 до 17.00 ч., в отдел "Връзки с обществеността, международно сътрудничество и протокол". Могат да се изпращат и на имейлите на администрацията.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Go
    gost
    7 -7
    17:45, 25 юни 2020
    Тъпи, долни комунисти!
  • 2
    12
    125
    2 -4
    05:03, 28 юни 2020
    А тез дето са ги затваряли са били света вода не напита.
Последни новини