От х:

Днес в x:

Изложба почита паметта на концлагеристите от "Белене"

    Пътуваща изложба “Свидетели: Памет за концлагера “Белене” беше показана днес в Регионалния исторически музей в Хасково.

    Експозицията е посветена на жертвите на най-големия лагер за политически затворници на тоталитарния режим в България.

    Изложбата е инициатива на фондациите „Остров Белене”, „Истина и памет” и Културен център “Евгений Босилков–Белене”. Акцентът е върху съдбите на жертвите и техните спомени.

    На официалното откриване днес присъстваха съавторът на изложбата и журналист Христо Христов, който е направил няколко филма за лагера в "Белене" и председателят на Съюза на репресираните от комунизма в България - земеделецът Георги Пинчев, който е бивш лагерист и разказа спомени за ужасите в "Белене".

    Изложбата е съставена от 20 пана, показващи хронологично живота в концлагера чрез свидетелства на оцелели лагеристи. Експозицията показва как е създаден концлагерът на остров “Персин”. Бившите затворници на режима разказват за робския труд, на който са били подложени, побоищата и карцера, в който са изтърпявали наказания, бита и условия на живот, дажбите и глада в лагера. На съседния остров „Щурчето” пък е функционирал женски лагер.

    Изложбата показва хора от най-различни слоеве на българското общество, въдворявани в „Белене” - дипломати, политици, горяни, свещеници, земеделци, функционери на БКП, представители на мюсюлманската общност, съпротивлявали се срещу насилствената смяна на имената през 1985 г.

    Haskovo.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      14
      14/88
      6 -1
      09:08, 5 сеп 2019
      Никога вече комунизъм!
    • 2
      Gr
      grajdanin
      3 -1
      11:49, 5 сеп 2019
      За да не се повтаря, изложбата трябва да се посети от учениците и да им се изнесе беседа за събитията, като част от уроците по История. НИКОГА ПОВЕЧЕ!

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини