От х:

Днес в x:

19 °C

Тези сценарии показват как може да изглежда втора вълна от COVID-19

Професорът по математика и статистика в Университета в Стратклайд Адам Клечковски показва и обяснява възможните сценарии в следващото развити е на епидемията от новия коронавирус. 

След като новият коронавирус бързо се разпространи през февруари и март 2020 г., много правителства въведоха строги мерки за блокиране. Чрез масивни обществени усилия тези държави постигнаха успех в забавянето на пандемията.

Комбинирайки различни подходи за обществено здраве, страни като Словения и Нова Зеландия премахват вируса в рамките на своите граници. Други страни, включително Великобритания, постигнаха значителен напредък в спирането на разпространението на болестта.

И все пак блокирането доведе до значителни икономически и социални загуби в страните, в които са приложени строги мерки за социално дистанциране. Правителствата, както и обществеността, сега имат желание да започнат да премахват ограниченията и да се върнат към нормалния живот.

С отпускането на правилата за блокиране се чуват предупреждения за възможно възобновяване на случаите на COVID-19 - така наречената втора вълна.

Втората вълна от испанската грипна пандемия през 1918-20 г. беше особено пагубна, както и втората вълна от епидемията на H1N1 през 2009-10 г. И така, какво може да се направи, за да се избегне втора вълна от COVID-19?

За да се разпространи вирусът, той се нуждае от податливи и заразени гостоприемници и успешно предаване. Тези фактори са удобно представени чрез репродуктивното число R - средния брой нови случаи, които причинява един заразен индивид.

Стойност на R над едно означава, че броят на случаите се увеличава, докато под едно те намаляват с времето. Преди да бъдат взети мерките за блокиране, стойността на R за новия коронавирус се оценяваше между две и четири (един заразен заразява още 2-4 души).

Държави като Китай, Южна Корея, Нова Зеландия, Обединеното кралство и повечето европейски страни вече са намалили тази стойност до под едно. В други страни, като Швеция или Русия, стойността на R остава близо до или над единица, което отразява увеличаването на броя на случаите.

Връзката между поведението на населението и стойността на R е сложна, но все пак можем да използваме това понятие, за да илюстрираме как може да се появи втората вълна.

Епидемия от една вълна. Горната графика показва зависимостта от време за възпроизвеждане на модела от време. Долната графика показва прогнозирания брой случаи. Първоначалната стойност на R е 2,7 и пада до 0,8 при блокирането.

Докато в населението има заразени хора, вирусът може да се разпространи. Натрупват се доказателства, че първата вълна на епидемията е довела само до ограничен имунитет, доста под нивата на стадния имунитет.

Има и джобове от популация, в която вирусът не само оцелява, но продължава да се разпространява. Предаването в домове за грижи вече представлява голям процент от случаите в много страни.

След отпускането на мерките, хората започват да си взаимодействат повече. Това може да доведе до повишени стойности на R. Но е критично, дали стойността на R се поддържа под или равна на единица, както е показано на диаграмата по-долу.

По-горе: Епидемия с една вълна с отскок поради релаксация. Първоначалната стойност на R (горна графика) е 2,7 и пада до 0,8 с блокирането, но се връща на 1, тъй като мерките за блокиране са облекчени.

Но дори сравнително скромната промяна на R на 1.2 би довела до голямо избухване, причиняйки втора вълна, което показва колко важно е мерките да бъдат правилни.

Горе: Втора вълна. Първоначалната стойност на R (горна графика) е 2,7 и пада до 0,8 с блокирането, но се връща на 1,2, тъй като мерките за блокиране са облекчени.

Реакцията на втората вълна изисква периодични мерки за блокиране, както е показано по-долу. Но докато обществото досега спазваше забележително ограниченията, умората от блокирането може да затрудни отново налагането на такива строги политики.

По-горе: сценарий, включващ множество огнища и периоди на блокиране. Стойността на R (горна графика) периодично се увеличава до 1,2, тъй като блокирането се отпуска и след това пада отново до 0,8, когато се налага отново.

Епидемията може да продължи през есента и зимата, когато сезонният грип се разпространява. Макар че изглежда, че вирусът на SARS-CoV-2 не е силно зависим от времето, здравната система може да се натовари, ако COVID-19 и грипът ударят едновременно.

Превантивните мерки, насочени към вируса на SARS-CoV-2 (като маски и миене на ръцете), могат да намалят разпространението на грипния вирус.

И накрая, вирусът може да мутира до по-инфекциозен щам. Подобна мутация може да е станала причина втората вълна от испански грип да е била толкова тежка.

Ако нещо подобно се случи с вируса на SARS-CoV-2, получената епидемия ще надхвърли сегашната, дори ако новата стойност на R е само четири. За сравнение R e 10-12 за паротит или 12-18 за морбили. Широкото разпространение на заушката и морбили се ограничава само с масова ваксинация.

Горе: Голяма есенна вълна. Стойността на R (горната графика) се увеличава до 4 за кратък период през ноември. Обърнете внимание на променения брой случаи в сравнение с другите графики.

В близко бъдеще правителствата ще трябва деликатно да балансират нуждите на икономиката и социалния живот, като потискат разпространението на вируса. Тестването, проследяването и изолирането на случаите и локалните мерки са ключови елементи на стратегията.

Епидемиологичните модели и концепции като R могат да помогнат в установяването къде, как, кога и за колко време властите трябва да се намесят, за да се предотврати втора вълна.

Адам Клечковски, професор по математика и статистика, Университета в Стратклайд. Повече информация за неговите изчисления тук.

Тази статия е публикувана в The Conversation под лиценз Creative Commons.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини