От х:

Днес в x:

30 °C

Хиляди видове се местят към полюсите

Знаем, че глобалното затопляне принуждава много животни по света да напуснат нормалните си местообитания, но сега изчерпателен анализ показва, че морските видове се изместват към полюсите шест пъти по-бързо от тези на сушата.

Събирайки 258 партньорски проучвания, изследователите сравняват над 30 000 смени на местообитания в повече от 12 000 вида бактерии, гъби, растения и животни.

Получената база данни, наречена BioShifts, е първият всеобхватен анализ по рода си и макар че базата данни е ограничена от нашите собствени, човешки изследователски пристрастия, данните, които имаме със сигурност предполагат, че морските видове следват глобални термични промени много по-близо от сухопътните животни.

Макар сухоземните видове определено се приближават към полюсите със затоплянето на планетата, това изместване е "с темпове, които са много по-бавни от очакваното, особено в райони с топъл климат", пишат авторите.

При прегледа е установено, че земноводните се предвижват нагоре с над 12 метра годишно. Влечугите изглежда се насочват към екватора с 6,5 метра годишно.

Установено е, че насекомите, които между другото пренасят много болести, се движат към полюсите със скорост 18,5 километра годишно.

Относително това е много, но в по-голямата картина морските видове се движат към полюсите със средно темпо от близо 6 километра годишно, докато сухоземните животни се изместват само нагоре със средно темпо от близо 1,8 метра годишно (малко по-бързо от предишните оценки за сухоземните видове, но все пак сравнително бавно).

Това несъответствие между земя и вода може да съществува поради няколко причини. Например може да бъде свързано с температурата. Въздухът пренася топлината 25 пъти по-малко ефективно от водата и много сухоземни животни могат лесно да регулират телесната си температура, ако искат.

Като цяло, логично е морските видове и много ектотерми - "студенкръвни" видове, да са много по-чувствителни към колебанията в температурите на Земята.

Плюс това, животните във водата могат да мигрират много по-лесно, ако възникне нужда. На сушата човешките дейности често пречат на движението на животните. В действителност, когато животните са изложени на висока степен на антропогенни смущения, установяват авторите на този анализ, те са склонни да се движат обратно на отместването на термалните линии, а не с него. Това е в съответствие с разпространената идея, че използването на земята и изменението на климата може да изтласква видовете в противоположни посоки.

"На сушата загубата на местообитания и фрагментацията поради промени в използването на земята могат да възпрепятстват способността на сухоземните видове да проследяват изместващите се изотерми [линии, свързващи на картата точки със еднаква температура]", пишат авторите.

Ако авторите са прави и морският живот следва по-отблизо температурните промени, това може да има тежки и мащабни последствия. Някои от които може би сме виждали и преди.

По време на Пермско-триаското изчезване, най-катастрофалното събитие в историята на Земята, изследователите твърдят, че много малко морски организми са останали в същото местообитание, когато нивата на кислород са се сринали.

"Било e или бягаш, или загиваш", според океанографа Къртис Дойч от Университета във Вашингтон, и за над 50 процента от морските видове по онова време, за съжаление е било второто.

Днес,  когато повишаването на температурата притиска животните към все по-стесняващи се местообитания, тези животни, които вече плуват към полюсите, също така рискуват да попаднат в по-хладна вода.

Разбира се, това се случва и на сушата. Казват, че животните, намиращи се високо в планината, са на "ескалатора към изчезването", тъй като температурите и конкуренцията ги тласкат към ръба. Просто във водата този ескалатор изглежда се движи по-бързо.

"Предлагаме, че търговският риболов може да ускори изместването на разпространението на морските видове чрез изчерпване на ресурсите и сривовете на популацията, докато малките ограничения за разпръскване в океаните могат да позволят на морските видове, живеещи близо до горните им термични граници, да следват по-добре затоплянето на климата", прогнозират авторите.

Колкото и да е впечатляваща и необходима да е новата база данни обаче, авторите признават, че тя има сериозни граници.

Въпреки всеобхватния си характер, метаанализът, използван за създаването на BioShifts, обхваща само 0,6 процента от целия известен живот на Земята, а животните, които са изследвани, са най-харизматични или важни за хората, съсредоточени предимно в северното полукълбо.

Така че, макар да е изследването да е наречено глобален метаанализ, всъщност не е така. Все пак е възможно най-близо до обстоятелствата. Можем да работим само с това, което имаме, и изглежда, че животните, за които знаем, се борят да намерят нови местообитания в условията на нарастваща климатична криза, пишат учените. BioShifts е начин да помогнем за проследяването на тези промени, така че евентуално да прогнозираме какво ще се случи след това.

Проучването е публикувано в Nature Ecology & Evolut

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини