От х:

Днес в x:

Ваксината срещу коронавируса трябва да е ефективна поне 70 процента

Американски епидемиолози установиха, че разработваните ваксини трябва да са ефективни поне 70 процента, за да могат да спрат следващата глобална пандемия от Ковид-19, съобщи ТАСС.

"Разчетите ни показват, че предотвратяването и потискането на епидемия от SARS-CoV-2 без самоизолация и други карантинни мерки ще е възможно само ако през първите три месеца от развитието й повече от 60% от световното население получи ваксина, чиято ефективност не е по-ниска от 70 процента. Колкото по-късно започне прилагането й, толкова по-висок трябва да е този показател " - пишат учените в електронната библиотека medRxiv.
Много научни екипи съобщиха, че са започнали изпитания на различни видове ваксини. Резултатите се очакват след около половин година. Бързото им масово производство ще е трудно за осъществяване, а гаранции за успеха им няма.

Американските епидемиолози под ръководството на Брус Ли, професор от Нюйоркския университет, са потърсили отговор на един от най-важните въпроси, свързани с разработването на подобна ваксина - каква трябва да е нейната ефективност. Много учени се опасяват, че Ковид-19 ще премине към сезонните заболявания, предизвиквани от сходни, но различни щамове на SARS-CoV-2. Тогава въпросът за ефективността и бързината на разработване на ваксината ще са един от главните проблеми на човечеството в обозримо бъдеще.

Ли и колегите му са направили изчисленията на базата на текущите данни за бързината на разпространение на вируса в Ухан и Северна Италия и огнища на заразата, където властите не са реагирали бързо. Те са отчитали също влиянието на туризма и миграцията, както и стойността на лечението от Ковид-19.

Изчисленията им показват, че епидемията може да бъде спряна с ваксина само ако тя е много ефективна и се използва широко през първите седмици след началото на нова поява на Ковид-19. В противен случай тя само ще забави разпространението на вируса.

Ваксина, защитаваща само половината от получилите я хора, ще е безполезна в борбата с новия коронавирус. Аналогично, ако ваксинацията започне половин година след началото на епидемията, тя няма да може да спре разпространението на вируса и при 100 процента ефективност.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини