От х:

Днес в x:

8 °C

Гранични полицаи си искали подкупи, препирали ги през сервитьорка

Полицейски служители от "Гранична полиция" искали подкуп от 4 000 лв. от двама цивилни граждани, за да им помогнат да не се извършват конкретни действия по служба срещу тях.

Служителите на реда бяха задържани в петък.

Те били много гъвкави в действията си и се стремели да доверят близки отношения с хората, като създадат илюзията у тях, че им помагат и са поставени на ръба на закона. Полицаите дори злоупотребявали с имена на магистрати с версията, че те им казали да искат парите.

Toва стана ясно от брифинг на ръководителят на Специализираната прокуратура Ангел Илиев.

Прокурор Илиев обясни, че парите били предадени на 2 транша, като интересното е, че първоначално те са били насочени към жена, която е близка до един от полицейските служители. Тя работила в заведения в София, като нейната задача е била парите да ги обърне през оборота на заведението и след това да ги отчете на полицейския служител. Използвани са специални разузнавателни следствия по случая, както и процесуално-следствени действия.

Стефан Банков, старши комисар директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, коментира, че волята на МВР е да изкорени най-много корупционни практики и да върне доверието на всички граждани в полицейските служители.

"Полицейските служители са служители на олицетворение на законност и ред", подчерта той и допълни, че лично министърът на вътрешните работи контролирал операцията.

Операцията е по изцяло информация на дирекция "Вътрешна сигурност" и касае, че двамата полицейски служители искали многократно подкуп от двете лица, като единият от тях е бил наблюдаван от полицията продължително време.

Полицейските служители многократно принуждавали хората да осигурят парите, като не се интересували дали разполагат с парите или не. Двамата служители действали в сговор на поискване и на приемане на парите, каза Банков.

В последния момент служителите на "Гранична полиция" се полакомили и предпочели те да вземат парите, но многократно обяснявали на свидетелите, че парите трябвало да минат през жената, която работила в ресторанта. Сумите, които са искали полицейските служители, са по 4 000 лева, но се съгласили на 2 транша по 1 000 лева от едното лице.

Двамата полицаи са дългогодишни служители на МВР, като единият от тях се занимава с разследване от над 10 години и при него е имало множество сигнали, че злоупотребява със служебното си положение.

Другият е от две години в системата на МВР в областта на разследването. Той подпомагал колегата си с действия, мимики, жестове и пряка реч. "Двамата имат достатъчно опит в разследването, което постави МВР пред голямо предизвикателство, но професионализмът на колегите беше на високо ниво и достигнахме до крайната цел", уточни Банков.

Полицейските служители от Гранична полиция били освободени с по-лека мярка за неотклонение "подписка". Двамата имали чисто служебни контакти с наблюдаващи прокурори от област София, но участие на магистрат в престъпната дейност няма, увери заместник-ръководителят на спецпрокуратурата Ангел Кънев.

Тези, които са дали подкупа, пък са разследвани за незаконен трафик на мигранти. Прокуратурата съветва всеки, който е обект на изнудване, да се обръща към органите на МВР.

Източник: news.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    11
    3 -1
    14:32, 1 юни 2020
    Това са хората на герб . Друг не може да си го позволи .
  • 2
    69
    69
    2 0
    14:35, 1 юни 2020
    Хората нямат пари за хляб , а те пачки правят .

Още новини

Последни новини