От х:

Днес в x:

Нов хидрофор ще пази Хасково от безводие

Със въвеждане на експлоатация на нов хидрофор или ударо-убивател, ВИК приключи грандиозния ремонт на напорния водопровод край Ябълково, който снабдява с вода Хасково и Минерални Бани. Устройството ще пази от пробиви по тръбите при аварийно споране на тока. Тогава хидравличния удар на връщащата се след спиране на помпите вода, може да разцепи и най-яките тръби, коментира началникът на ВИК- Хасково Атанас Димов. Регулирането на водния поток ще намали драстично авариите по водопроводната мрежа в Хасково смятат експерти. Доскоро кризисния участък около Ябълково, чийто аварии наскоро оставиха 90 % от областния град без вода, е напълно обновен.



На мястото на старите тръби е положен 2 800 метра изцяло нов водопровод. Той е от тръби направени от ковък чугун със заключващи се муфи, даде подробности началникът на областното ВИК Атанас Бързев. Диаметърът на тръбите е 70 см, издържа налягане 25 атмосфери, с максимален капацитет от 600 литра в секунда. По важното е че гаранцията, която фирмата производител дава на тръбите, е доживотна каза Бързев и даде пример. Оказва се че първите тръби от този метал са поставени във Франция още през 1878 година. И досега по тях няма нито една авария. Общата стойност на проекта който продължи две години е 4 млн и 50 хиляди лева, отпуснати от министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е най голямата инвестиция във водопровдната мрежа в областта правена през последните 20 години.



Главна заслуга да получим тези пари има работата на областния управител г-жа Райна Йовчева, категоричен беше шефът на ВИК-а. Именно работата на досегашния губернатор е обезпечил успешното одобрение на проекта. Който се оказва че е бил жизненоважен за града. Без него в момента, Хасково нямаше да може да получава вода от Ябълково. А тази вододайна зона захранва 50% от града и 100% от Минерални Бани.

Следващия етап от ремонтът на водопроводната мрежа е подмяната на тръбите от Ханче Клокотница до Високата зона. Идеята е на равнище проект-тепърва предстои кандидатстване за финансирането му. Ще се пристъпи и към пълна реконструкция на помпената станция в Ябълково. Вече са закупени три нови помпи на стойност 800 хиляди лева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини