От х:

Днес в x:

29 °C

Сачева: Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите

Няма все още политическо решение за допълнителен платен отпуск за родителите, една подобна мярка би струвала като минимум между 250 и 300 милиона лева на бюджета. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в отговор на въпрос на брифинг в Министерския съвет.

По думите на министъра това е мярка, която би трябвало да бъде дискутирана в по-голям мащаб.

На последното заседание на НСТС синдикати и работодатели се обединиха около искането да има допълнителен целеви платен отпуск за родителите, които гледат децата си и са останали без платен отпуск. Идеята е той да е до 20 дни и да е за сметка на НОИ.

От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж, обяви Сачева. Мярката е в помощ на родители, които гледат децата си вкъщи заради затворените детски градини, ясли и училища.

От началото на извънредното положение 99 755 човека са останали безработни, а 28 271 души са намерили работа. Данните представи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет.

По думите й още преди 13 март, когато в страната бе обявено извънредно положение, броят на безработни е бил над 200 000.

Сачева даде и отчет какво прави държавата за подкрепа на гражданите.

Към днешна дата в 240 общини 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж. По отношение на целевите средства за диагностиките и лечение към 30 април 1 498 души, които нямат доход и лично самоучастие в здравния процес са получили болнично лечение на стойност над 1 млн. лв.

По програмата "Топъл обяд" ще има нови 214 договора, като над 36 000 души са получили обяд по едноименната програма. Общо 26 000 хора ще получат над 450 тона храни, като голяма част от тях са в затруднена социална ситуация. Раздаването на храните ще бъде извършено заедно със службите за социално подпомагане.

В социалното министерство днес е постъпило дарение от БАН на стойност 35 000 лв. Средствата ще бъдат изразходвани за таблети за децата от институциите от резидентен тип. Общо 108 такива таблета вече са дадени.

По отношение на мярката от 375 лева са подадени 3 753 заявелния, като през последните 10 дни броят на подаване на документи е устойчив. Мярката ще продължи дотогава, докогато е необходимо, увери Сачева. От днес още 30 дни неплатен отпуск ще се признава за трудов и осигурителен стаж. 4 154 лица са назначени на длъжността "Детегледач".

От 1 до 15 юли компаниите, регистрирани в транспорта, ще могат да кандидатстват за подкрепа от държавата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се погрижите за собственото си спокойствие, осигурявайки си повече тишина и време за размисъл. Има върху какво да мислите, работата, семейството, приятелите и многото си несвършени задачи. Някой, който отдавна ви привлича ще скъси разстоянието по между ви. С общи действия отношенията ви ще се развият в желаната от вас посока.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Осъществявате значителен напредък днес благодарение на неуморните си действия в избраната от вас посока. Радвате се на одобрението на всички около себе си, което допълнително ви стимулира да действате в същия дух. Постарайте се да не пренебрегвате личните си ангажименти за сметка на професионалните и по-специално времето, което отделяте за любимия човек.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Силните ви прояви днес ще предизвикат промени около вас. Най-изразени ще бъдат в личен пран. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Прекарвате по-голяма част от времето си в дребни задачи по дома. Това са все неща, които от отдавна отлагате да свършите. Крайно време е да довършите онова, което сте започнали. Ако не днес, то утре със сигурност ще имате възможност. Добре е да помислите и за бъдещо начинание, което планирате.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С удоволствие ще се заемете с нещата, които ви носят настроение. Срещи, приятелски събирания, родители, деца са част от вълненията ви за днес. Търпеливо и с такт ще насочвате събитията така, щото всички да се чувстват добре. Това го можете и е добре да се замислите дали не е част от мисията ви на тази земя.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предпочитате да прекарате този ден сред близките си, заети с нещо, което ще ви помогне да се разтоварите. Въпреки това обаче е твърде възможно този ден да ви поднесе различни изненади, които ще наложат промени в плановете ви. Не се учудвайте ако в крайна сметка прекарате по-голяма част от деня извън дома си. Няма съмнение обаче че ще се забавлявате добре.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Планирате много задачи за днес и от вас зависи на кои от тях ще дадете преднина. Не позволявайте настроението ви да зависи от нечие благоволение към вас, както и не разпилявайте силите си да влизате в ненужни спорове. Добре ще ви се отрази времето сред природата или в компанията на любима книга.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Интересен и динамичен ден. Благоразположението ви към ваши близки ви кара да се чувствате отлично. Започната на шега авантюра, ще прерасне в дълготрайна, сериозна връзка. От вас зависи дали ще приемете или не интересно предложение. Бъдете уверени в успеха си и със сигурност ще го постигнете.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
И в работата, пък и извън нея, вие днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена както към служебните ангажименти, така и към дома. И вечерта с основание ще може да се поздравите за свършеното. Вниманието на любимите ви хора ще направи удовлетворението ви пълно.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стари задължения ще ви напомнят за себе си, създавайки у вас отегчение и досада. С повече търпение ще я свършите и ще ви остане време за по-интересни занимания. Нуждаете се от повече спокойствие около себе си, за да чуете шепота на сърцето си и да помислите за бъдещето си.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Голяма част от вас ще са заети с лични дела днес. Справяте се успешно с въпрос, който не сте планирали. Притеснявате се излишно за възникнала ситуация. Имайте търпение и нещата ще се разрешат във ваша полза. Приятел се нуждае от личен съвет, отнесете се сериозно към ситуацията и проявете разбиране.
11 юли 2020
Последни новини