От х:

Днес в x:

Окончателно: Детските градини и ясли стават безплатни от 1 април

Парламентът намали данък "Уикенд" на 3 на сто с приемането окончателно на второ четене на  промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Новата ставка на данък "Уикенд" влиза в сила от обнародването на измененията в "Държавен вестник".

Няма да се облагат доходите от лихви по влогове в банки, установени в държава - членка на Европейския съюз, или в друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство. 

Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че първоначалната идея е била въобще да отпадне данък "Уикенд", но са провели редица разговори с бизнес организации, от които е станало известно, че самото отпадане би създало сериозни проблеми, а неговото намаляване на 3 на сто, каквото е окончателното предложение, би облекчило значително българския бизнес. Ако освободим изцяло облагането на разходи в натура или получаването на определени активи в натура от страна на работещите, това би довело до прецеденти, при които ефектите за данъчната администрация и за държавата няма да бъдат тези, които търсехме, обясни той.

Не беше прието предложението на Петър Петров ("Възраждане") за увеличаване на нормативно признатите разходи за упражняване на професията адвокат от 25 на 40 процента. Искането беше подкрепено от депутати от ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", но беше отхвърлено и при прегласуването в пленарната зала. 

С промените в Закона за корпоративното подоходно облагане депутатите измениха и Закона за местните данъци такси и отмениха събирането на такси от родителите или настойниците за ползване на детски ясли и детски градини. Така детските ясли и градини стават безплатни от 1 април т. г., реши окончателно парламентът.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    заинтересован
    0 -2
    14:49, 22 фев 2022
    Това за яслите и градините за всички /частни и държавни/ ли се отнася или само за държавните?
    • 1
      1
      3 0
      15:30, 22 фев 2022
      Много ясно че държавните. Частните са 700 лв на месец.
  • 2
    Гр
    ГРАЖДАНИНА Х
    5 0
    14:57, 22 фев 2022
    Да не стане накрая шега за 1 ви април
Последни новини