От х:

Днес в x:

15 °C

Луиза Китар събра света на своята улица

  Улица „Братя Миладинови“ в Хасково. На нея обикновено е тихо и спокойно. На 7-ми май обаче през нея мина светът. Светът на един млад творец, който сбъдна мечта и показва на своя град,че  изкуството е толкова всеобхватно и дишащо, че често изложбената зала му идва тясна. Излезе навън, за да поеме цялата емоция от радост и въздишки.

  Дизайнерката и художничка Луиза Китар-Луси покани света на своята улица чрез стрийт хоум инсталацията „Разходка от терасата“.

  Това е нейната гледна точка, усетена, издишана и въплътена с акрилни бои и графични щрихи на винилно платно в момента на социална изолация заради новата световна зараза, когато прозорецът е нейната врата, а терасата –необятна шир.

  Винилът, който става платно за мислите й получава от приятел -Тенчо Китев, на който е благодарна за подкрепата.

  Това е третата самостоятелна изложба на Луиза Китар, която е и най-младият член на Дружеството на хасковските художници.

  Това едно, единствено платно, опънато от край до край на терасата на първия етаж на адреса с номер 15, разказва за детството, за израстването, за завръщането с поглед към бъдещето.

  „На платното е гледката от моята тераса към моята улица-това, което виждах от мястото, от което тръгнах към света, и го поканих той да дойде при мен, мястото, на което прекарах много, много дни напоследък.“

  Желанието й да направи изложба на терасата, е доказателство, че за младостта и порива няма разочарования.

  Основоположник на инсталацията в Хасково всъщност става провалена на 14-ти април, заради наложените извънредни мерки, изложба в София. Нея Луси подготвя с месеци и дори се връща от Париж, за да довърши детайлите.

  „Тези изложба не можа да се състои заради ситуацията, затова реших, че трябва да намеря друг начин да направя изложба. И така се появи „Разходка от терасата“-алтернатива, реално близка до ситуацията, в която се намираме, както и до моето желание да експериментирам и да развивам в различни посоки изкуството в моя роден град, да го извадя от залата на улицата. Моята улица е свежа, много шарена. На нея има тук-там нова кооперация, стара къща, закърпвана няколко пъти подред. Това е една история, която наблюдавам непрекъснато.

  На уличката, представена на терасата няма нито един човек, защото отразява времето на карантина. А в нея беше много тихо. Всъщност тази тишина, колко и странно да звучи, много ми хареса. Заради нея успях да видя какво всъщност ме заобикаля, успях да видя цветовете, движенията на листата. Аз рисувам обикновено черно-бели неща, рядко използвам цветовете и затова тази инсталация за мен е и завръщане към детството и това, което ми е родно, мило и цветно.

  За мен изкуството изначало започва навън. Затова и искам да го извадя извън рамките на сградите. Искам изкуството да ни заобикаля, не да го търсим.“, мечтае Луси. И казва, че е изключително доволна от реакцията на съседите си върху работата й.

  „Съседите реагираха много добре. Присъстваха и проследиха самия процес на рисуване.

  Сега искам да превърна пространството пред блока ми в една изложбена зала на открито. Искам да правя куклен театър за деца тук-да минават и да се включват спонтанно. Смятам да привлека и още хора, които да се включат и не само тези, които са тук, а и други, които не живеят вече в Хасково.

  Аз се върнах от Франция преди година отново в Хасково, където е моето изходно място, но имам нужда и други млади хора да се върнат, защото смятам, че малкият град има нужда от нас младите. Тук е едно бяло платно, върху което можеш да рисуваш и да правиш изкуство. Не е вярно, че  в Хасково хората не са чувствителни за изкуството, напротив-виждам, че имат нужда от това. Моите съседи, ето -всички много се радваха, целият квартал мина под терасата ми буквално. Виждаха еволюцията на това, което правя и всичко беше много позитивно. Глътка свеж въздух...Вярвам, че е добре да се върнем към малките населени места и да ги съживим. Тази криза сега доказа, че много хора могат да работят и дистанционно, и могат да правят каквото решат, като в същото време облагородяват и по-малките населени места.“

  Инсталацията „Разходка от терасата“ остава поне една седмица и следва продължение. „Тази картина не е завършена все още. Ще добавям всеки ден по нещо- надписи, спомени или неща, което виждам на момента и искам да запечатам. Ще се развива тази картина, както една улица живее и се развива постоянно.“

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Тю
   Тюфчиев
   11 -1
   11:46, 8 май 2020
   Картината е добра. Не е като стихотворението за зеленото слънце и купешките думи. Поне 10 пъти го прочетох и така и нищо не разбрах. Пълна побърквация.
   • Пе
    Петко
    11 -1
    12:09, 8 май 2020
    Трябва да си малко пиян като го четеш стихотворението.
   • Ха
    хасковлия
    8 -1
    17:48, 8 май 2020
    Минавайки от там, бих се спрял да разгледам. Както се спирам да послушам и уличните музиканти, защото свирят хубаво. А за стихотворението мнението ми е крайно лошо. Не само, че не мога да запомня нещо от него, но не мога и да го прочета до края.
  • 2
   11
   11111
   11 0
   11:57, 8 май 2020
   Къде се намира тая улица. Ще мина да я видя.
   • Ха
    хасковски жител
    11 -6
    12:45, 8 май 2020
    Внимавай само да не се изгубиш! Хасково е най-объркания град след Будапеща, със тесни сокаци и движение противоречащо на всички закони!
   • Си
    Сиси
    5 0
    15:51, 8 май 2020
    Точно срещу бившето ТМАСС по посока ОУ "Климент Охридски".
  • 3
   Ан
   Антон
   26 -2
   13:36, 8 май 2020
   Колко е красиво, нека има повече такива новини. Поздравленията за Луси!
  • 4
   Ев
   Евертъна
   5 -1
   13:51, 8 май 2020
   Бойко е великана!

   Наздраве

   https://www.youtube.com/watch?v=7zDrxivu9qw
   • Ни
    нищо лично
    2 -1
    17:30, 8 май 2020
    Ти луд ли си?
   • Ра
    разбрах
    2 -1
    17:43, 8 май 2020
    Ти си бил от нашите, докато те разкрия. Не всеки отваря каквото му се предложи.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 25.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
  25 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
  25 окт 2020
  Последни новини