От х:

Днес в x:

14 °C

Луиза Китар събра света на своята улица

  Улица „Братя Миладинови“ в Хасково. На нея обикновено е тихо и спокойно. На 7-ми май обаче през нея мина светът. Светът на един млад творец, който сбъдна мечта и показва на своя град,че  изкуството е толкова всеобхватно и дишащо, че често изложбената зала му идва тясна. Излезе навън, за да поеме цялата емоция от радост и въздишки.

  Дизайнерката и художничка Луиза Китар-Луси покани света на своята улица чрез стрийт хоум инсталацията „Разходка от терасата“.

  Това е нейната гледна точка, усетена, издишана и въплътена с акрилни бои и графични щрихи на винилно платно в момента на социална изолация заради новата световна зараза, когато прозорецът е нейната врата, а терасата –необятна шир.

  Винилът, който става платно за мислите й получава от приятел -Тенчо Китев, на който е благодарна за подкрепата.

  Това е третата самостоятелна изложба на Луиза Китар, която е и най-младият член на Дружеството на хасковските художници.

  Това едно, единствено платно, опънато от край до край на терасата на първия етаж на адреса с номер 15, разказва за детството, за израстването, за завръщането с поглед към бъдещето.

  „На платното е гледката от моята тераса към моята улица-това, което виждах от мястото, от което тръгнах към света, и го поканих той да дойде при мен, мястото, на което прекарах много, много дни напоследък.“

  Желанието й да направи изложба на терасата, е доказателство, че за младостта и порива няма разочарования.

  Основоположник на инсталацията в Хасково всъщност става провалена на 14-ти април, заради наложените извънредни мерки, изложба в София. Нея Луси подготвя с месеци и дори се връща от Париж, за да довърши детайлите.

  „Тези изложба не можа да се състои заради ситуацията, затова реших, че трябва да намеря друг начин да направя изложба. И така се появи „Разходка от терасата“-алтернатива, реално близка до ситуацията, в която се намираме, както и до моето желание да експериментирам и да развивам в различни посоки изкуството в моя роден град, да го извадя от залата на улицата. Моята улица е свежа, много шарена. На нея има тук-там нова кооперация, стара къща, закърпвана няколко пъти подред. Това е една история, която наблюдавам непрекъснато.

  На уличката, представена на терасата няма нито един човек, защото отразява времето на карантина. А в нея беше много тихо. Всъщност тази тишина, колко и странно да звучи, много ми хареса. Заради нея успях да видя какво всъщност ме заобикаля, успях да видя цветовете, движенията на листата. Аз рисувам обикновено черно-бели неща, рядко използвам цветовете и затова тази инсталация за мен е и завръщане към детството и това, което ми е родно, мило и цветно.

  За мен изкуството изначало започва навън. Затова и искам да го извадя извън рамките на сградите. Искам изкуството да ни заобикаля, не да го търсим.“, мечтае Луси. И казва, че е изключително доволна от реакцията на съседите си върху работата й.

  „Съседите реагираха много добре. Присъстваха и проследиха самия процес на рисуване.

  Сега искам да превърна пространството пред блока ми в една изложбена зала на открито. Искам да правя куклен театър за деца тук-да минават и да се включват спонтанно. Смятам да привлека и още хора, които да се включат и не само тези, които са тук, а и други, които не живеят вече в Хасково.

  Аз се върнах от Франция преди година отново в Хасково, където е моето изходно място, но имам нужда и други млади хора да се върнат, защото смятам, че малкият град има нужда от нас младите. Тук е едно бяло платно, върху което можеш да рисуваш и да правиш изкуство. Не е вярно, че  в Хасково хората не са чувствителни за изкуството, напротив-виждам, че имат нужда от това. Моите съседи, ето -всички много се радваха, целият квартал мина под терасата ми буквално. Виждаха еволюцията на това, което правя и всичко беше много позитивно. Глътка свеж въздух...Вярвам, че е добре да се върнем към малките населени места и да ги съживим. Тази криза сега доказа, че много хора могат да работят и дистанционно, и могат да правят каквото решат, като в същото време облагородяват и по-малките населени места.“

  Инсталацията „Разходка от терасата“ остава поне една седмица и следва продължение. „Тази картина не е завършена все още. Ще добавям всеки ден по нещо- надписи, спомени или неща, което виждам на момента и искам да запечатам. Ще се развива тази картина, както една улица живее и се развива постоянно.“

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   Тю
   Тюфчиев
   11 -1
   11:46, 8 май 2020
   Картината е добра. Не е като стихотворението за зеленото слънце и купешките думи. Поне 10 пъти го прочетох и така и нищо не разбрах. Пълна побърквация.
   • Пе
    Петко
    11 -1
    12:09, 8 май 2020
    Трябва да си малко пиян като го четеш стихотворението.
   • Ха
    хасковлия
    8 -1
    17:48, 8 май 2020
    Минавайки от там, бих се спрял да разгледам. Както се спирам да послушам и уличните музиканти, защото свирят хубаво. А за стихотворението мнението ми е крайно лошо. Не само, че не мога да запомня нещо от него, но не мога и да го прочета до края.
  • 2
   11
   11111
   11 0
   11:57, 8 май 2020
   Къде се намира тая улица. Ще мина да я видя.
   • Ха
    хасковски жител
    11 -6
    12:45, 8 май 2020
    Внимавай само да не се изгубиш! Хасково е най-объркания град след Будапеща, със тесни сокаци и движение противоречащо на всички закони!
   • Си
    Сиси
    5 0
    15:51, 8 май 2020
    Точно срещу бившето ТМАСС по посока ОУ "Климент Охридски".
  • 3
   Ан
   Антон
   26 -2
   13:36, 8 май 2020
   Колко е красиво, нека има повече такива новини. Поздравленията за Луси!
  • 4
   Ев
   Евертъна
   5 -1
   13:51, 8 май 2020
   Бойко е великана!

   Наздраве

   https://www.youtube.com/watch?v=7zDrxivu9qw
   • Ни
    нищо лично
    2 -1
    17:30, 8 май 2020
    Ти луд ли си?
   • Ра
    разбрах
    2 -1
    17:43, 8 май 2020
    Ти си бил от нашите, докато те разкрия. Не всеки отваря каквото му се предложи.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 29.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
  29 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
  29 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
  29 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
  29 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
  29 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
  29 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
  29 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
  29 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
  29 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
  29 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  29 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
  29 май 2020
  Последни новини