От х:

Днес в x:

-4 °C

Решено: Учебната година ще завърши дистанционно

Учебната година да приключи дистанционно, а учениците да бъдат в училищата за провеждане на изпитите, решиха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации, съобщи Министерството на образованието и науката.

Датите за изпитите ще бъдат определени в следващите дни при вземане предвид развитието на епидемиологичната обстановка в страната и постъпващите в Министерството становища.

През последните дни имаше дискусия дали седмокласниците и дванадесетокласниците да се върнат в училище заради предстоящите им сериозни изпити - национално външно оценяване, резултатите от които са необходими за класиране в гимназиите, и матурите.

По време на разговора е била отбелязана готовността на образователната система за провеждане на изпити при спазване на мерки за безопасност, включително за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, както и за практическите изпити за професионална компетентност. Участниците в срещата приеха в училищата да бъдат допускани и организирани индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали такива, или преподавателите са преценили за необходими.

В рамките на срещата беше постигнато съгласие за определяне на материала, включен в изпитите, на база данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми. Предстои да бъдат анализирани постъпилите данни и да бъде оповестено учебното съдържание, което няма да бъде включвано.

По време на разговора беше изразена подкрепа за действията на правителството и МОН в настоящата ситуация във връзка с осигуряване безопасността и здравето на учениците и преподавателите и провеждането на обучение в електронна среда.​

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини