От х:

Днес в x:

Заявяваме ПИК на НАП по имейл или с телефонно обаждане

Шестима хасковлии са  заявили персонален идентификационен код,  за да работят в платформата на НАП онлайн, по телефона, съобщават от местния офис на приходната агенция.

Потребителите, които искат да им бъде издаден такъв код вече могат да го заявят с обаждане на информационния телефон на приходната агенция 0700 18 700 или на имейла й. от услугата могат да се възползват и през системата за сигурно електронно връчване.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения код. От съображения за сигурност, кодът се дава само лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия, извършени с ПИК включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Новата възможност е свързана с осигуряването на безопасност заради коронавируса и затова от НАП призовават колкото се може повече хората да използват онлайн услугите, които им предоставят.

Към момента над 25 000 граждани от област Хасково имат активен ПИК, като само от началото на годината до сега издадените нови персонални идентификационни кодове са почти 3 000. 

С ПИК на НАП могат да се ползват както електронните услуги на агенцията, така и е-услуги, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието.

Общият брой е-услуги на НАП, достъпни с ПИК  надхвърля 35, припомнят от офиса на приходната агенция в Хасково. Сред тях са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояния на трудови договори, подаване на заявления и получаване на удостоверения и други.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини