От х:

Днес в x:

1081 са потвърдените случаи на COVID-19, 66 нови (видео)

Общо 1081 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг в четвъртък сутрин, 23 април. 

Новите случaи са 66 за денонощието, 29 от тях са хоспитализирани. София - 22, Плевен -13, Сливен -5 , Велико Търново - 4, Пазарджик -4, Ловеч - 3. 

Децата под 18 год. с установен COWID-19 са 39, новите случаи са 5 за денонощието.

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 88, с новите 5 случая за денонощието.

262 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 37 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 50, три нови за деня.

190 са излекуваните, 16 са новите.

Ген. Мутафчийски представи информация са десетките хиляди нови заразени в света и на Балканите.

Има събития в следващата седмица, които могат да дадат отражение на ситуацията в България - настъпването на мюсюлманските празници.

От Главното мюфтийство е издадена заповед молитвите да се предават по интернет и да бъдат извършвани извън молитвените храмове, посочи ген. Мутафчийски по повод на предстоящите мюсюлмански религиозни празници. Препоръчано е семействата да се събират в тесен кръг, а раздаваните храни да бъдат в пакети и само на крайнонуждаещи се. Ще призовем Министерството на външните работи и Министерството на здравеопазването да преустановят очакваните пътувания от Турция към България, добави още той.

Продължава тестването във Факултета, търсят се нови семейни огнища. Подготвени са 700 теста, каза директорът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев. Вчера във Филиповци са направени около 200 теста, включително PCR, и има положителни. Препоръката на щаба е да останат ограниченията за тези квартали.

Пациентите с пневмония задължително се тестват с PCR, каза ген. Мутафчийски. Той заяви това във връзка с първия доказан пациент, който е в клиниката на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Той е бил тестван 10 дни след установяване на пневмонията, но е бил в друго отделение. Колегите подценяват опасността, каза проф. Кантарджиев, визирайки многото случаи в отделения, които не са ковид в различни болници.

Лекарствена терапия и ваксина се работят в два екипа от БАН, но всичко е в начален етап. За лечение с кръвна плазма са нужни 2000 дарители, оздравели от болестта. Работи се по методика за лечение с плазма, но нямаме толкова оздравели.

Има странични ефекти от лечението с хлорохин, потвърди ген. Мутафчийски. Пациентите, при които е прилаган, са под наблюдение за промени в сърдечно-съдовата система.

Има съобщения за негативно повлияване на пациенти от лечението с комбинация между хидроксихлорохин и азитромицин, и винаги сме казвали, че и двете имат синергично действие и имат влияние върху работата на сърцето, като дори могат да доведат до внезапна смърт, подчерта ген. Мутафчийски. Ако подобни съобщения продължат, ние също ще обмислим тази комбинация, добави още той.

Той припомни, че е абсолютно недопустимо те да се ползват в домашна обстановка. 

При децата заболяването протича изключително леко - със симптоми на настинка, ако въобще има симптоми.

Трима заразени в Пазарджик са в дом за възрастни хора. Там са 20-тина души, в момента се изследват.

Във Велинград положението е свързано с пътуванията по празниците.

Фалшива новина е, че има 17 случая в хирургията в "Пирогов", заяви началник щабът.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    ??
    ???
    5 -3
    08:30, 23 апр 2020
    Когато всички приемат една лъжа, насаждана от партия, ако във всички документи се пее една и съща песен, тогава тази лъжа се намества в историята и се превръща в истина. - Джордж Оруел
Последни новини