От х:

Днес в x:

36 дни с мръсен въздух в Хасково през миналата година

През 2019 г. се затвърди установената тенденция за намаляване броя на превишенията и регистрираните средногодишни концентрации на фини прахови частици (ФПЧ10), съобщиха от РИОСВ Хасково. През годината са регистрирани следните превишения на средноденонощната норма (СДН) по пунктове:
- в автоматична идентификационна система (АИС) “Раковски” в Димитровград – 17 бр.
- в АИС “Студен Кладенец” в Кърджали – 22 бр.
- в ръчен пункт “РИОСВ –Хасково” в Хасково – 36 бр.

Нормативно се допускат не повече от 35 превишения в рамките на една календарна година. През 2019 г. и за трите града измерените средногодишни концентрации на ФПЧ10 са по-ниски от средногодишна норма от 40 μg/m3.

Броят на регистрираните превишения на средноденонощната норма (СДН) от 50 μg/m3 е намалял наполовина. Постигнато е пълно спазване на нормативните изисквания за качеството на атмосферния въздух (КАВ) в Димитровград и Кърджали, а за Хасково превишенията на СДН са само с едно над допустимите 35 бр./г.
През 2019 г. от АИС “Раковски” са регистрирани 4 превишения на пределната стойност (ПС) за средночасовата норма (СЧН) от 350 μg/m3 за серен диоксид, много по-малко от допустимия брой от 24 стойности за една календарна година. В останалите два пункта - пункт “РИОСВ–Хасково” и АИС “Студен Кладенец” не са регистрирани превишения на регламентираните норми за допустими емисии (НДЕ) за серен диоксид.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Специално се споменават България , Италия и Испания
    и алергия причинена от Американския бурен Ambrosia - прилича на пелина но не
    .... 7.8 милиарда евро сме губели от алергията причинена -
    Това ако имате детенце с алергии да знаете от какво може да е
    ... Статия
    https://nauka.tass.ru/nauka/8298981
    ...... и оригинала в Нейтчър
    https://www.nature.com/articles/s41467-020-15586-1
Последни новини