От х:

Днес в x:

27 °C

Първите бебета минаха консултации в Хасково след отпадане на забраната

  Хасковските джипита възобновиха плановите детски консултации и основните задължителни имунизации. Те ще се извършват в дните вторник и четвъртък.

  В тези два дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други пациенти, гласи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ограниченията бяха наложени заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение, както и препоръките на Националния оперативен щаб.

  Днес тези разпоредби се спазваха в Трета поликлиника, където се помещава кабинетът на педиатъра д-р Николай Николов. Той обясни, че и досега е контактувал с пациентите си и родителите им по телефона, но от днес вече приема за консултации на място с предварително записан час на регистратурата. Интервалът за посещения е разширен на 20 минути, а не както досега през 15. Общопрактикуващият лекар уточни, че и досега в практиката му е имало създадена организация за разделяне на консултациите от острите случаи, за да не се смесват хората.

  До 11 часа днес той вече беше приел за консултация няколко бебета, доведени от родителите им.

  Специалистът заяви, че е време да се започне с ваксините, като приоритетни са тези срещу морбили, паротит и рубеола. По думите му те трябва да бъдат поставяни, защото вероятно още много месеци ще трябва да живеем в условията на коронавируса, който ни свари при предепидемична ситуация на варицела, а идват и другите вируси. Някои от ваксините са просрочени с по три-четири месеца, тъй като преди Kовид-19 имаше и грип.

  "Извадили сме имената на пациентите с просрочени ваксини. Първи приоритетно ще минат максимално просрочените, за да може да наваксат.", заяви д-р Николов. Той поясни, че приблизително са просрочени ваксините на около една четвърт от пациентите му, което според него ще бъде компенсирано в рамките на около месец.

  Приоритетно ще се преглеждат пеленачета без нито една консултация. Сред първите консултирани пациенти беше 2-месечно бебе, доведено от родителите си. Майката Ванеса Симеонова заяви, че това е първа консултация за бебето. Заради забраната пропуснали тази на първия месец, което малко притеснило семейството, въпреки че се чували с доктора по телефона, но сега вече заявиха, че са спокойни.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Въ
   Въпрос
   16 -2
   14:21, 21 апр 2020
   Медицинския Персонал
   дето ще се грижи за Бебетата ,
   тестван ли е за корона вирус и Какви са му пробите ?
   .....
  • 2
   С маска С шлем и Без ръкавици .... Откъде да зна... Виж коментара
   • Д-
    Д-р Хаус
    1 -3
    21:03, 21 апр 2020
    На подсъзнателно ниво явно "ей" желае ректално туше.
  • 3
   Jo
   John
   9 -1
   15:48, 21 апр 2020
   дали не е добра идея да не се пестят 35 лева за кръвен тест преди да се сложи ваксина?
  • 4
   Си
   Симеон
   7 -1
   16:40, 21 апр 2020
   Респект към лекарите но защо не се говори за тези от сКонуш които са се прибрали скоро и имат симптоми за какви ефективни мерки говорим тогава!
  • 5
   Ва
   ваше височество доктарите
   8 0
   21:41, 21 апр 2020
   Проверен ли е медицинския персонал ,грижещ се за бременни и болни?! Някък се скрива инфо! Пляскаме за вас, а какво се случва с контактите на заразените медици? Те контактуват с други медици… Аз как да съм сигурна, че моя АГ не си е пил кафето със сестричката от инфекзии?! Всички сте навързани като свински черва!
   • Оф
    Оф
    4 -4
    01:01, 22 апр 2020
    Хайде стигате с=да сте филмирали, всички ще минем вируса! Това не го ли разбрахте? Ако не сме минали вече де, през януари! Поклон пред медиците! А вие сутрин се сърдите на себе си, после на другите!

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини