От х:

Днес в x:

Първите бебета минаха консултации в Хасково след отпадане на забраната

    Хасковските джипита възобновиха плановите детски консултации и основните задължителни имунизации. Те ще се извършват в дните вторник и четвъртък.

    В тези два дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други пациенти, гласи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ограниченията бяха наложени заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение, както и препоръките на Националния оперативен щаб.

    Днес тези разпоредби се спазваха в Трета поликлиника, където се помещава кабинетът на педиатъра д-р Николай Николов. Той обясни, че и досега е контактувал с пациентите си и родителите им по телефона, но от днес вече приема за консултации на място с предварително записан час на регистратурата. Интервалът за посещения е разширен на 20 минути, а не както досега през 15. Общопрактикуващият лекар уточни, че и досега в практиката му е имало създадена организация за разделяне на консултациите от острите случаи, за да не се смесват хората.

    До 11 часа днес той вече беше приел за консултация няколко бебета, доведени от родителите им.

    Специалистът заяви, че е време да се започне с ваксините, като приоритетни са тези срещу морбили, паротит и рубеола. По думите му те трябва да бъдат поставяни, защото вероятно още много месеци ще трябва да живеем в условията на коронавируса, който ни свари при предепидемична ситуация на варицела, а идват и другите вируси. Някои от ваксините са просрочени с по три-четири месеца, тъй като преди Kовид-19 имаше и грип.

    "Извадили сме имената на пациентите с просрочени ваксини. Първи приоритетно ще минат максимално просрочените, за да може да наваксат.", заяви д-р Николов. Той поясни, че приблизително са просрочени ваксините на около една четвърт от пациентите му, което според него ще бъде компенсирано в рамките на около месец.

    Приоритетно ще се преглеждат пеленачета без нито една консултация. Сред първите консултирани пациенти беше 2-месечно бебе, доведено от родителите си. Майката Ванеса Симеонова заяви, че това е първа консултация за бебето. Заради забраната пропуснали тази на първия месец, което малко притеснило семейството, въпреки че се чували с доктора по телефона, но сега вече заявиха, че са спокойни.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Въ
      Въпрос
      16 -2
      14:21, 21 апр 2020
      Медицинския Персонал
      дето ще се грижи за Бебетата ,
      тестван ли е за корона вирус и Какви са му пробите ?
      .....
    • 2
      С маска С шлем и Без ръкавици .... Откъде да зна... Виж коментара
      • Д-
        Д-р Хаус
        1 -3
        21:03, 21 апр 2020
        На подсъзнателно ниво явно "ей" желае ректално туше.
    • 3
      Jo
      John
      9 -1
      15:48, 21 апр 2020
      дали не е добра идея да не се пестят 35 лева за кръвен тест преди да се сложи ваксина?
    • 4
      Си
      Симеон
      7 -1
      16:40, 21 апр 2020
      Респект към лекарите но защо не се говори за тези от сКонуш които са се прибрали скоро и имат симптоми за какви ефективни мерки говорим тогава!
    • 5
      Ва
      ваше височество доктарите
      8 0
      21:41, 21 апр 2020
      Проверен ли е медицинския персонал ,грижещ се за бременни и болни?! Някък се скрива инфо! Пляскаме за вас, а какво се случва с контактите на заразените медици? Те контактуват с други медици… Аз как да съм сигурна, че моя АГ не си е пил кафето със сестричката от инфекзии?! Всички сте навързани като свински черва!
      • Оф
        Оф
        4 -4
        01:01, 22 апр 2020
        Хайде стигате с=да сте филмирали, всички ще минем вируса! Това не го ли разбрахте? Ако не сме минали вече де, през януари! Поклон пред медиците! А вие сутрин се сърдите на себе си, после на другите!
    Последни новини