От х:

Днес в x:

24 °C

Първите бебета минаха консултации в Хасково след отпадане на забраната

  Хасковските джипита възобновиха плановите детски консултации и основните задължителни имунизации. Те ще се извършват в дните вторник и четвъртък.

  В тези два дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други пациенти, гласи заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ограниченията бяха наложени заради разпространението на коронавируса в страната и обявеното извънредно положение, както и препоръките на Националния оперативен щаб.

  Днес тези разпоредби се спазваха в Трета поликлиника, където се помещава кабинетът на педиатъра д-р Николай Николов. Той обясни, че и досега е контактувал с пациентите си и родителите им по телефона, но от днес вече приема за консултации на място с предварително записан час на регистратурата. Интервалът за посещения е разширен на 20 минути, а не както досега през 15. Общопрактикуващият лекар уточни, че и досега в практиката му е имало създадена организация за разделяне на консултациите от острите случаи, за да не се смесват хората.

  До 11 часа днес той вече беше приел за консултация няколко бебета, доведени от родителите им.

  Специалистът заяви, че е време да се започне с ваксините, като приоритетни са тези срещу морбили, паротит и рубеола. По думите му те трябва да бъдат поставяни, защото вероятно още много месеци ще трябва да живеем в условията на коронавируса, който ни свари при предепидемична ситуация на варицела, а идват и другите вируси. Някои от ваксините са просрочени с по три-четири месеца, тъй като преди Kовид-19 имаше и грип.

  "Извадили сме имената на пациентите с просрочени ваксини. Първи приоритетно ще минат максимално просрочените, за да може да наваксат.", заяви д-р Николов. Той поясни, че приблизително са просрочени ваксините на около една четвърт от пациентите му, което според него ще бъде компенсирано в рамките на около месец.

  Приоритетно ще се преглеждат пеленачета без нито една консултация. Сред първите консултирани пациенти беше 2-месечно бебе, доведено от родителите си. Майката Ванеса Симеонова заяви, че това е първа консултация за бебето. Заради забраната пропуснали тази на първия месец, което малко притеснило семейството, въпреки че се чували с доктора по телефона, но сега вече заявиха, че са спокойни.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Въ
   Въпрос
   16 -2
   14:21, 21 апр 2020
   Медицинския Персонал
   дето ще се грижи за Бебетата ,
   тестван ли е за корона вирус и Какви са му пробите ?
   .....
  • 2
   С маска С шлем и Без ръкавици .... Откъде да зна... Виж коментара
   • Д-
    Д-р Хаус
    1 -3
    21:03, 21 апр 2020
    На подсъзнателно ниво явно "ей" желае ректално туше.
  • 3
   Jo
   John
   9 -1
   15:48, 21 апр 2020
   дали не е добра идея да не се пестят 35 лева за кръвен тест преди да се сложи ваксина?
  • 4
   Си
   Симеон
   7 -1
   16:40, 21 апр 2020
   Респект към лекарите но защо не се говори за тези от сКонуш които са се прибрали скоро и имат симптоми за какви ефективни мерки говорим тогава!
  • 5
   Ва
   ваше височество доктарите
   8 0
   21:41, 21 апр 2020
   Проверен ли е медицинския персонал ,грижещ се за бременни и болни?! Някък се скрива инфо! Пляскаме за вас, а какво се случва с контактите на заразените медици? Те контактуват с други медици… Аз как да съм сигурна, че моя АГ не си е пил кафето със сестричката от инфекзии?! Всички сте навързани като свински черва!
   • Оф
    Оф
    4 -4
    01:01, 22 апр 2020
    Хайде стигате с=да сте филмирали, всички ще минем вируса! Това не го ли разбрахте? Ако не сме минали вече де, през януари! Поклон пред медиците! А вие сутрин се сърдите на себе си, после на другите!

  Хороскоп за 07.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
  07 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
  07 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
  07 юли 2020
  Последни новини