От х:

Днес в x:

2 °C

Анкета сондира мненията на младежите в Кандидат-студентска борса „Бъдеще“

Кандидат-студентска борса „Бъдеще” ще сондира мненията на младите хора от Хасковска област за това какво искат да учат и как искат да се реализират.

Платформата е съвместна разработка на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и Младежкия областен съвет по иновации.

Инициативата се създава по  идея на младежите и ще е в два етапа.

Първият от тях-анкета вече се реализира от днес в цялата област чрез онлайн платформите за дистанционно обучение. 

Въпросникът е насочен към настоящите и бъдещите кандидат-студенти от региона.

Целта на допитването е да даде обобщена информация за интересите на младежите от 8-ми до 12-ти клас и да ги ориентира за бъдещото им професионално развитие. 

Анкетирането е онлайн и ще продължи до 5-ти май.

Въпросите са 11. Те включват отговори от такъв в кое училище учи анкетираният, през възраст, пол, в коя сфера са интересите му, в коя се вижда реализиран през следващите пет години. Има въпрос, свързан с желанието за мястото на реализация-в България, извън страната, извън ЕС или някъде другаде. Важен въпрос е и дали отговарящият би бил склонен да смени първоначално заявеното професионално направление, ако  знае, че в друга сфера има по-голямо търсене на кадри и по-добра възможност за реализация.

Въпрсите са разработени от учениците в Областния младежки съвет.

Данните от проучването ще бъдат обработени от представители на Центъра за кариерно ориентиране Хасково и младежите от Съвета. 

Във втория етап на кампанията за професионално ориентиране на младите хора ще бъде организирана кандидат-студентска борса „Бъдеще“. Тя ще представи информация за условията за кандидатстване, прием и обучение. Те ще бъдат базирани на резултатите от анкетата и търсените от тинейджърите професии и форми на образование, уточниха от Областна администрация.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се ангажира анкетата да стигне до всички средни училища, профилирани и професионални гимназии в областта. Партньори на младите хора в тази инициатива ще бъдат и Регионално управление на образованието - Хасково и директорите на училищата. 

За да бъдат резултатите от анкетата реалистични, към нея е добавен и линк с тестове за кариерно ориентиране на МОН. 

Областният управител на Хасково заяви, че ситуацията в момента е изключително трудна за всички сфери на обществото, включително и за образователния процес, но животът продължава и сега, и след извънредното положение. „На учениците им предстоят изпити и важни решения. За това заставам зад инициативата на младежите и вярвам, че преподавателите ще съдействат всеки зрелостник да получи максимално обективна информация за кандидатстването във ВУЗ“ -подчерта д-р Здравкова.

Областният управител на Хасково съобщи още, че Борса „Бъдеще“ има потенциала да се превърне в институция при ориентиране на учениците от Хасково и региона. 

„Тя може да бъде в помощ не само на кандидат-студентите сега, но и на кандидат-гимназистите и учениците занапред. Желанието ни е Борса „Бъдеще“ да бъде форум, който ще се организира периодично и във връзка с професионалното образование след 7 клас, чрез ревюта на професионалните гимназии, представяне на училищни и предучилищни програми, презентации на извънкласните форми на работа в училищата от региона, образователни проекти по Европейските програми, международен обмен. Надявам се Борса „Бъдеще“ да се превърне в един от мостовете между училищата и семействата, направен с помощта и потенциала на държавните институции“ - заяви д-р Здравкова.

Идеята на членовете на Младежкия областен съвет за иновации е да улеснят достъпа на своите съученици до необходима и важна информация от университетите. Това би довело до по-ранно кариерно ориентиране и реални успехи. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ез
  Езикова Доби
  1 -1
  23:27, 21 апр 2020
  Много добра идея. Образованието е в основата на всичко хубаво.
 • 2
  On
  One Euro Man
  4 -1
  00:43, 22 апр 2020
  Но това е нескопосан журналистически опит за евтин PR на областната ни управителка.
  Поне сте се въздържали да споменете как лично кмета Станислав Дечев е също толкова ангажиран. Тогава вече тъпометъра щеше да е счупен.
 • 3
  Ив
  Иван Даскалов
  4 0
  11:11, 22 апр 2020
  За какво висше образование може да се говори, когато местата са повече от кандидатите. Когато в СУ правят по 3 класиранета и приемат с 3 минус. Първото нещо , което трябва да се направи е да се намали броя на университетите.
 • 4
  Уч
  Ученик
  2 0
  12:24, 22 апр 2020
  Не ми трябва образование! Като порасна искам да стана мутра като Бойко Борисов, след това и министър прецедател. Не съм от ученолюбивите, но съм амбициозен, нагъл, самовлюбен и неграмотен. Обещавам ако стана премиер да мачкам народа и да служа вярно на американските господари. Мисля, че тези качества са ми достатъчни да успея. Само трябва да намеря начин да се свържа с американския посланик г-жа Мустафа и да и обещая вярна служба и работата ми е в кърпа вързана. А пък вие си учете колкото искате.

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
03 дек 2020

Случаен виц

Последни новини