От х:

Днес в x:

22 °C

Анкета сондира мненията на младежите в Кандидат-студентска борса „Бъдеще“

Кандидат-студентска борса „Бъдеще” ще сондира мненията на младите хора от Хасковска област за това какво искат да учат и как искат да се реализират.

Платформата е съвместна разработка на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и Младежкия областен съвет по иновации.

Инициативата се създава по  идея на младежите и ще е в два етапа.

Първият от тях-анкета вече се реализира от днес в цялата област чрез онлайн платформите за дистанционно обучение. 

Въпросникът е насочен към настоящите и бъдещите кандидат-студенти от региона.

Целта на допитването е да даде обобщена информация за интересите на младежите от 8-ми до 12-ти клас и да ги ориентира за бъдещото им професионално развитие. 

Анкетирането е онлайн и ще продължи до 5-ти май.

Въпросите са 11. Те включват отговори от такъв в кое училище учи анкетираният, през възраст, пол, в коя сфера са интересите му, в коя се вижда реализиран през следващите пет години. Има въпрос, свързан с желанието за мястото на реализация-в България, извън страната, извън ЕС или някъде другаде. Важен въпрос е и дали отговарящият би бил склонен да смени първоначално заявеното професионално направление, ако  знае, че в друга сфера има по-голямо търсене на кадри и по-добра възможност за реализация.

Въпрсите са разработени от учениците в Областния младежки съвет.

Данните от проучването ще бъдат обработени от представители на Центъра за кариерно ориентиране Хасково и младежите от Съвета. 

Във втория етап на кампанията за професионално ориентиране на младите хора ще бъде организирана кандидат-студентска борса „Бъдеще“. Тя ще представи информация за условията за кандидатстване, прием и обучение. Те ще бъдат базирани на резултатите от анкетата и търсените от тинейджърите професии и форми на образование, уточниха от Областна администрация.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се ангажира анкетата да стигне до всички средни училища, профилирани и професионални гимназии в областта. Партньори на младите хора в тази инициатива ще бъдат и Регионално управление на образованието - Хасково и директорите на училищата. 

За да бъдат резултатите от анкетата реалистични, към нея е добавен и линк с тестове за кариерно ориентиране на МОН. 

Областният управител на Хасково заяви, че ситуацията в момента е изключително трудна за всички сфери на обществото, включително и за образователния процес, но животът продължава и сега, и след извънредното положение. „На учениците им предстоят изпити и важни решения. За това заставам зад инициативата на младежите и вярвам, че преподавателите ще съдействат всеки зрелостник да получи максимално обективна информация за кандидатстването във ВУЗ“ -подчерта д-р Здравкова.

Областният управител на Хасково съобщи още, че Борса „Бъдеще“ има потенциала да се превърне в институция при ориентиране на учениците от Хасково и региона. 

„Тя може да бъде в помощ не само на кандидат-студентите сега, но и на кандидат-гимназистите и учениците занапред. Желанието ни е Борса „Бъдеще“ да бъде форум, който ще се организира периодично и във връзка с професионалното образование след 7 клас, чрез ревюта на професионалните гимназии, представяне на училищни и предучилищни програми, презентации на извънкласните форми на работа в училищата от региона, образователни проекти по Европейските програми, международен обмен. Надявам се Борса „Бъдеще“ да се превърне в един от мостовете между училищата и семействата, направен с помощта и потенциала на държавните институции“ - заяви д-р Здравкова.

Идеята на членовете на Младежкия областен съвет за иновации е да улеснят достъпа на своите съученици до необходима и важна информация от университетите. Това би довело до по-ранно кариерно ориентиране и реални успехи. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ез
  Езикова Доби
  1 -1
  23:27, 21 апр 2020
  Много добра идея. Образованието е в основата на всичко хубаво.
 • 2
  On
  One Euro Man
  4 -1
  00:43, 22 апр 2020
  Но това е нескопосан журналистически опит за евтин PR на областната ни управителка.
  Поне сте се въздържали да споменете как лично кмета Станислав Дечев е също толкова ангажиран. Тогава вече тъпометъра щеше да е счупен.
 • 3
  Ив
  Иван Даскалов
  4 0
  11:11, 22 апр 2020
  За какво висше образование може да се говори, когато местата са повече от кандидатите. Когато в СУ правят по 3 класиранета и приемат с 3 минус. Първото нещо , което трябва да се направи е да се намали броя на университетите.
 • 4
  Уч
  Ученик
  2 0
  12:24, 22 апр 2020
  Не ми трябва образование! Като порасна искам да стана мутра като Бойко Борисов, след това и министър прецедател. Не съм от ученолюбивите, но съм амбициозен, нагъл, самовлюбен и неграмотен. Обещавам ако стана премиер да мачкам народа и да служа вярно на американските господари. Мисля, че тези качества са ми достатъчни да успея. Само трябва да намеря начин да се свържа с американския посланик г-жа Мустафа и да и обещая вярна служба и работата ми е в кърпа вързана. А пък вие си учете колкото искате.

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини