От х:

Днес в x:

Анкета сондира мненията на младежите в Кандидат-студентска борса „Бъдеще“

Кандидат-студентска борса „Бъдеще” ще сондира мненията на младите хора от Хасковска област за това какво искат да учат и как искат да се реализират.

Платформата е съвместна разработка на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и Младежкия областен съвет по иновации.

Инициативата се създава по  идея на младежите и ще е в два етапа.

Първият от тях-анкета вече се реализира от днес в цялата област чрез онлайн платформите за дистанционно обучение. 

Въпросникът е насочен към настоящите и бъдещите кандидат-студенти от региона.

Целта на допитването е да даде обобщена информация за интересите на младежите от 8-ми до 12-ти клас и да ги ориентира за бъдещото им професионално развитие. 

Анкетирането е онлайн и ще продължи до 5-ти май.

Въпросите са 11. Те включват отговори от такъв в кое училище учи анкетираният, през възраст, пол, в коя сфера са интересите му, в коя се вижда реализиран през следващите пет години. Има въпрос, свързан с желанието за мястото на реализация-в България, извън страната, извън ЕС или някъде другаде. Важен въпрос е и дали отговарящият би бил склонен да смени първоначално заявеното професионално направление, ако  знае, че в друга сфера има по-голямо търсене на кадри и по-добра възможност за реализация.

Въпрсите са разработени от учениците в Областния младежки съвет.

Данните от проучването ще бъдат обработени от представители на Центъра за кариерно ориентиране Хасково и младежите от Съвета. 

Във втория етап на кампанията за професионално ориентиране на младите хора ще бъде организирана кандидат-студентска борса „Бъдеще“. Тя ще представи информация за условията за кандидатстване, прием и обучение. Те ще бъдат базирани на резултатите от анкетата и търсените от тинейджърите професии и форми на образование, уточниха от Областна администрация.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се ангажира анкетата да стигне до всички средни училища, профилирани и професионални гимназии в областта. Партньори на младите хора в тази инициатива ще бъдат и Регионално управление на образованието - Хасково и директорите на училищата. 

За да бъдат резултатите от анкетата реалистични, към нея е добавен и линк с тестове за кариерно ориентиране на МОН. 

Областният управител на Хасково заяви, че ситуацията в момента е изключително трудна за всички сфери на обществото, включително и за образователния процес, но животът продължава и сега, и след извънредното положение. „На учениците им предстоят изпити и важни решения. За това заставам зад инициативата на младежите и вярвам, че преподавателите ще съдействат всеки зрелостник да получи максимално обективна информация за кандидатстването във ВУЗ“ -подчерта д-р Здравкова.

Областният управител на Хасково съобщи още, че Борса „Бъдеще“ има потенциала да се превърне в институция при ориентиране на учениците от Хасково и региона. 

„Тя може да бъде в помощ не само на кандидат-студентите сега, но и на кандидат-гимназистите и учениците занапред. Желанието ни е Борса „Бъдеще“ да бъде форум, който ще се организира периодично и във връзка с професионалното образование след 7 клас, чрез ревюта на професионалните гимназии, представяне на училищни и предучилищни програми, презентации на извънкласните форми на работа в училищата от региона, образователни проекти по Европейските програми, международен обмен. Надявам се Борса „Бъдеще“ да се превърне в един от мостовете между училищата и семействата, направен с помощта и потенциала на държавните институции“ - заяви д-р Здравкова.

Идеята на членовете на Младежкия областен съвет за иновации е да улеснят достъпа на своите съученици до необходима и важна информация от университетите. Това би довело до по-ранно кариерно ориентиране и реални успехи. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ез
    Езикова Доби
    1 -1
    23:27, 21 апр 2020
    Много добра идея. Образованието е в основата на всичко хубаво.
  • 2
    On
    One Euro Man
    4 -1
    00:43, 22 апр 2020
    Но това е нескопосан журналистически опит за евтин PR на областната ни управителка.
    Поне сте се въздържали да споменете как лично кмета Станислав Дечев е също толкова ангажиран. Тогава вече тъпометъра щеше да е счупен.
  • 3
    Ив
    Иван Даскалов
    4 0
    11:11, 22 апр 2020
    За какво висше образование може да се говори, когато местата са повече от кандидатите. Когато в СУ правят по 3 класиранета и приемат с 3 минус. Първото нещо , което трябва да се направи е да се намали броя на университетите.
  • 4
    Уч
    Ученик
    2 0
    12:24, 22 апр 2020
    Не ми трябва образование! Като порасна искам да стана мутра като Бойко Борисов, след това и министър прецедател. Не съм от ученолюбивите, но съм амбициозен, нагъл, самовлюбен и неграмотен. Обещавам ако стана премиер да мачкам народа и да служа вярно на американските господари. Мисля, че тези качества са ми достатъчни да успея. Само трябва да намеря начин да се свържа с американския посланик г-жа Мустафа и да и обещая вярна служба и работата ми е в кърпа вързана. А пък вие си учете колкото искате.
Последни новини