От х:

Днес в x:

2 °C

Анкета сондира мненията на младежите в Кандидат-студентска борса „Бъдеще“

Кандидат-студентска борса „Бъдеще” ще сондира мненията на младите хора от Хасковска област за това какво искат да учат и как искат да се реализират.

Платформата е съвместна разработка на областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова и Младежкия областен съвет по иновации.

Инициативата се създава по  идея на младежите и ще е в два етапа.

Първият от тях-анкета вече се реализира от днес в цялата област чрез онлайн платформите за дистанционно обучение. 

Въпросникът е насочен към настоящите и бъдещите кандидат-студенти от региона.

Целта на допитването е да даде обобщена информация за интересите на младежите от 8-ми до 12-ти клас и да ги ориентира за бъдещото им професионално развитие. 

Анкетирането е онлайн и ще продължи до 5-ти май.

Въпросите са 11. Те включват отговори от такъв в кое училище учи анкетираният, през възраст, пол, в коя сфера са интересите му, в коя се вижда реализиран през следващите пет години. Има въпрос, свързан с желанието за мястото на реализация-в България, извън страната, извън ЕС или някъде другаде. Важен въпрос е и дали отговарящият би бил склонен да смени първоначално заявеното професионално направление, ако  знае, че в друга сфера има по-голямо търсене на кадри и по-добра възможност за реализация.

Въпрсите са разработени от учениците в Областния младежки съвет.

Данните от проучването ще бъдат обработени от представители на Центъра за кариерно ориентиране Хасково и младежите от Съвета. 

Във втория етап на кампанията за професионално ориентиране на младите хора ще бъде организирана кандидат-студентска борса „Бъдеще“. Тя ще представи информация за условията за кандидатстване, прием и обучение. Те ще бъдат базирани на резултатите от анкетата и търсените от тинейджърите професии и форми на образование, уточниха от Областна администрация.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова се ангажира анкетата да стигне до всички средни училища, профилирани и професионални гимназии в областта. Партньори на младите хора в тази инициатива ще бъдат и Регионално управление на образованието - Хасково и директорите на училищата. 

За да бъдат резултатите от анкетата реалистични, към нея е добавен и линк с тестове за кариерно ориентиране на МОН. 

Областният управител на Хасково заяви, че ситуацията в момента е изключително трудна за всички сфери на обществото, включително и за образователния процес, но животът продължава и сега, и след извънредното положение. „На учениците им предстоят изпити и важни решения. За това заставам зад инициативата на младежите и вярвам, че преподавателите ще съдействат всеки зрелостник да получи максимално обективна информация за кандидатстването във ВУЗ“ -подчерта д-р Здравкова.

Областният управител на Хасково съобщи още, че Борса „Бъдеще“ има потенциала да се превърне в институция при ориентиране на учениците от Хасково и региона. 

„Тя може да бъде в помощ не само на кандидат-студентите сега, но и на кандидат-гимназистите и учениците занапред. Желанието ни е Борса „Бъдеще“ да бъде форум, който ще се организира периодично и във връзка с професионалното образование след 7 клас, чрез ревюта на професионалните гимназии, представяне на училищни и предучилищни програми, презентации на извънкласните форми на работа в училищата от региона, образователни проекти по Европейските програми, международен обмен. Надявам се Борса „Бъдеще“ да се превърне в един от мостовете между училищата и семействата, направен с помощта и потенциала на държавните институции“ - заяви д-р Здравкова.

Идеята на членовете на Младежкия областен съвет за иновации е да улеснят достъпа на своите съученици до необходима и важна информация от университетите. Това би довело до по-ранно кариерно ориентиране и реални успехи. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ез
  Езикова Доби
  1 -1
  23:27, 21 апр 2020
  Много добра идея. Образованието е в основата на всичко хубаво.
 • 2
  On
  One Euro Man
  4 -1
  00:43, 22 апр 2020
  Но това е нескопосан журналистически опит за евтин PR на областната ни управителка.
  Поне сте се въздържали да споменете как лично кмета Станислав Дечев е също толкова ангажиран. Тогава вече тъпометъра щеше да е счупен.
 • 3
  Ив
  Иван Даскалов
  4 0
  11:11, 22 апр 2020
  За какво висше образование може да се говори, когато местата са повече от кандидатите. Когато в СУ правят по 3 класиранета и приемат с 3 минус. Първото нещо , което трябва да се направи е да се намали броя на университетите.
 • 4
  Уч
  Ученик
  2 0
  12:24, 22 апр 2020
  Не ми трябва образование! Като порасна искам да стана мутра като Бойко Борисов, след това и министър прецедател. Не съм от ученолюбивите, но съм амбициозен, нагъл, самовлюбен и неграмотен. Обещавам ако стана премиер да мачкам народа и да служа вярно на американските господари. Мисля, че тези качества са ми достатъчни да успея. Само трябва да намеря начин да се свържа с американския посланик г-жа Мустафа и да и обещая вярна служба и работата ми е в кърпа вързана. А пък вие си учете колкото искате.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини