От х:

Днес в x:

Над 400 жалби във ВАС срещу новата заповед за маските

Над 400 са вече жалбите във Върховния административен съд (ВАС) и срещу новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев, с която от вчера отново беше въведено задължителното носене на маски на обществени места. Те са постъпвали през целия уикенд на електронната поща на съда, продължават да идва и днес и предстои да бъдат заведени в деловодната система, като съдът ще проверява дали са подписани с електронен подпис. Това съобщава правния портал Lex.bg.

Тепърва ще трябва и да бъде изискана административната преписка по издаването на заповедта от Министерството на здравеопазването. ВАС ще трябва да пусне и обявление в Държавен вестник, тъй като заповедта е общ административен акт и след публикуването му към делото срешу маските ще може да се присъединят и други желаещи, които докажат правен интерес.

Още в събота премиерът Бойко Борисов обяви, че носенето на маски ще бъде задължително, като целта на мярката е да защити хората, особено покрай предстоящите великденски празници. В заповедта на министър Ананиев се казва, че всички граждани са длъжни да носят защитна маска за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата – кърпа, шал и др.

Предишната заповед за задължителни маски от 30 март беше отменена само след един ден, но за часовете, в които действа, срещу нея бяха подадени над 100 жалби във ВАС. Тогава правителството се съобрази с общественото недоволство и се отказа от мярката, тъй като в аптеките и търговската мрежа нямаше достатъчно маски, а държавата не осигурява и безплатни.

Източник: lex.bg

Коментари в сайта

Последни новини