От х:

Днес в x:

Над 500 адвокати от ФОБА искат извинение и уважение от премиера

Винаги съм уважавал адвокатите и адвокатската общност. За мен е безспорно, че адвокатите сте неделима част от правовата държава. И съм изненадан, че определени Ваши колеги са се почувствали обидени – моята цел е да спасим държавата в това трудно за всички ни време“. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на среща с председателя на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова.

Тя идва в първия работен ден след като попитан за възможностите да се помогне на свободните професии, като адвокатската, в кризата, Борисов заяви: „Айде бе! Сега и на адвокатите ли ще трябва да даваме пари!? Нямат ли пари адвокатите?“.

Преди това пък коментар на финансовия министър Владислав Горанов, макар и не насочен към професията, накара много нейни представителите да се засегнат от определението „маргинали“.

На срещата си с Борисов Ралица Негенцова му е представила предложенията на адвокатурата за промени в закона за извънредното положение, които отдавна бяха изпратени и на правителството, и на Народното събрание. Нито от съобщението на Министерския съвет, нито от това на ВАдС обаче става ясно дали премиерът е поел конкретен ангажимент за мерките, предлагани от адвокатурата.

В информациите за срещата се посочва, че премиерът е отбелязал, че е наясно, че в тази трудна за всички ситуация, при ограничение в дейността на нотариуси, съдебни изпълнители и различни институции, дейността на адвокатите също е силно затруднена. „Заради пандемията масово, не само у нас, но и по целия свят, има икономически загуби и щети“, е казал Борисов.

Над 500 адвокати от ФОБА искат извинение и уважение от премиера, иначе плашат с протест

Междувременно над 500 адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) поискаха извинение и уважение от премиера Бойко Борисов. Те определят като оскърбление изказването на Борисов от петък, който в отговор на журналистически въпрос за подпомагане на адвокатите, заяви: „Айде бе! Сега и за адвокатите ли да дадем пари!?! Нямат пари адвокатите?“.

Ако не получат извинение и уважение, адвокатите от общността се заканват да излязат на протест веднага след края на извънредното положение.

В писмо (виж тук) до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева от ФОБА изтъкват, че адвокатурата е призвана да подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси и това е уредено в Конституцията. Те твърдят, че съдилищата са затворени и правораздаването отложено за неизвестен период от време. По този начин, според общността, адвокатите са поставени под „принудителна карантина“.

Имунната система на обществото се изгражда от силна и независима съдебна власт, а адвокатите често са последната преграда на обществото пред произвола и несправедливостта. В този смисъл считаме, че пренебрежителното отношение и пълното неглижиране на проблемите относно адвокатите от страна на държавата е посегателство срещу цялото общество!

Извънредното положение предполага равно третиране от държавата на всички засегнати групи от обществото и недискриминация по професионален признак. Безспорно адвокатурата е засегната значително от въведените ограничителни мерки. Първо, защото достъпът до съдилищата на практика е преустановен, а голяма част от адвокатските кантори затворени и, второ: в страната има над 6 000 адвокати, които предоставят услуги в бюрата за правна помощ и, на които на практика държавата заплаща унизително ниски възнаграждения, и които поемат основната тежест в момента“, посочват от ФОБА.

От там изтъкват, че други държави са предприели мерки за подкрепа на адвокатите, защото техните правителства осъзнават, че „тази част от обществото, освен че не са „маргинали“, са и изрядни данъкоплатци, формиращи не малка част държавния бюджета“.

Намираме отношението на премиера на 10 април 2020 г. в гр. Хасково, изразено пряко във вербалния му изказ и непряко в езика на жестовете, за недопустимо и оскърбително към всички български адвокати! Освен публично извинение, което освен министър Горанов, вече мислим, че дължите и Вие, г-н Борисов, настояваме всички адвокати да бъдат третирани с необходимото уважение от всички държавни служители, включително и депутати и членове на правителството, така както повелява законът и етиката“, изтъкват от ФОБА.

Настояват още да им бъде предоставена адекватна възможност за упражняване на професията в условията на извънредно положение, като се премине незабавно към активно подобряване и стартиране на всякакви електронни услуги на държавни и общински органи и администрации, а съдилищата да възстановят поетапно и в разумен срок дейността си и гледането на дела.

Адвокатите нямаме нужда от милостиня. Ние имаме едно оръдие на труда – законността!“, казват още от ФОБА.

Все пак те искат за времето, в което адвокатите са лишени от възможност да упражняват професията си, държавата да предостави адекватни компенсации като отлагане на срокове за подаване на данъчни декларации до 30 юни 2020 г. и за внасяне на дължимите данъци и осигуровки до 30 септември 2020 г.

Настояват и за увеличаване на нормативно признатите разходи за адвокатска дейност за миналата и тази година от 25% на 40%, както и парична субсидия в размер на минимална работна заплата за времето за материално затруднени адвокати за март, април и май 2020 г.

Тези мерки да бъдат приети до 27 април 2020 г., искат още от ФОБА.

Настояваме за нужното уважение и адекватност на държавата към мисията и професията ни! Нуждаем се спешно от реституция на законността! В случай, че за пореден път гласът на адвокатите не бъде чут или бъде обидно неглижиран, ще бъдем принудени да преминем към ефективни стачни действия в цялата страна, веднага след края на обявеното извънредно положение, както и да информираме всички международни адвокатски организации и съюзи“, заключават от ФОБА.

Източник: lex.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ja
    Jack Bauer
    4 -3
    18:39, 13 апр 2020
    Затова сте роби, вместо да изметете криминалното добиче от власт, отивате да му се подмазвате.
    • Ya
      yarra
      3 -3
      21:49, 13 апр 2020
      стига си квичал бе , робски потомък
    • Мл
      Младок
      4 -1
      23:29, 13 апр 2020
      Крадливият ********* веднага скочи да брани комунистическата мутра Боко.
  • 2
    Ед
    Един от Вас
    3 -1
    07:53, 14 апр 2020
    Кого ли не е обиждал и нападал, но какво от това ,хитрецът винаги намира по безочлив начин да се изплъзне !
    Просто е такъв !
Последни новини