От х:

Днес в x:

20 °C

Основно училище в Димитровград предостави таблети и интернет на ученици

Изображение 1 от 4

  Във времето на извънредно положение училищата не работят, но ученици и учители работят онлайн, за да продължат да усвояват нов учебен материал. Дистанционното обучение започна трудно и за двете страни, но малко по малко проблемите се изчистват.

  На родители и ученици им се стовари отговорността да се справят с нови онлайн платформи, чрез които да осъществят връзката с преподавателите и така да получават нови знания.

  За да се осигури тази форма на обучение не всички бяха подготвени - освен компютърната грамотност, която трябваше да имат или да придобият, ученици и родители трябваше да бъдат и технологично подсигурени, да имат добър интернет достъп и да имат достатъчно устройства, чрез които да се осъществи връзката в онлайн платформите.

  Оказа се, че не всички семейства са готови да стартират дистанционната форма на обучение, някои от тях са нямали достъп до интернет, други не са имали достатъчно компютърни устройства в домакинството, други не са успели да заработят с виртуалните класни стаи.

  В разговор с г-жа Снежана Ангелова, директор на ОУ "Пенчо Славейков", разбрахме за някои от проблемите, с които са се сблъскали ученици, учители и родители. От училището са предоставили таблети на някои свои ученици, защото или техните устройства са се повредили или изобщо не са имали такива, чрез които да може да се осъществи нормална виртуална среда. Някои семейства в неравностойно социално положение не са имали интернет достъп в домовете си, за което училището се е погрижило да осигури и да им поеме таксите. Родители и ученици са се отзовали в подкрепа на други семейства, като са им помогнали да инсталират и заработят с виртуалните учебни стаи. Г-жа Ангелова сподели, че семейства са предоставили паролите си за безжичен интернет да други, които не са има достъп до глобалната мрежа.

  "През изтеклите седмици картината е динамична, някои от децата останаха без интернет, на други се повредиха устройствата. В с. Крум родителите на едни ученици, помагат на други да се справят и предоставят пароли за wi-fi. За наши ученици от селата училището осигури таблети. Всеки ден получавам информация за работата на всички ученици и вземам адекватни мерки, за да подпомогнем семействата, които имат нужда", сподели директорът на ОУ "П. Славейков".

  "Като иновативно училище в ОУ „Пенчо Славейков“ имаме свободата да въвеждаме нови технологии и проекто-базирано обучение и ние вече извървяхме пътя до днешния успех. В края на учебната 2017/2018 година, по проект ИКТ на МОН, въведохме Google G suite - една от водещите в света облачни платформи, която предлага полезно съдържание и приложения като виртуални експедиции (Google expeditions), електронна класна стая (Google classroom), електронна поща (Gmail) и други.

  През учебната 2019/2020 година учениците от 5, 6 и 7 клас изцяло работят с G Suite в часовете по ИТ. Работа с платформата в часовете по анлийски език започна и Мария Янева. През януари 10 учители се мотивираха за google сертифициране. Подготовката за този изпит се оказа доста благоприятна и навременна и някак си изпревари събитията. Точно навреме ние бяхме готови за дистанционно обучение, за работа с виртуалните класни стаи, за видео разговори с Google Meet", споделя още г-жа Ангелова.

  Дистанционното обучение е интересно и непредвидимо, предизвикателство към всички от общността; ученици, учители, родители. То е развиващо и времепоглъщащо, защото учителите искат да прочетат, да разучат, да изпробват нови и нови възможности. Понякога два часа не са достатъчни за разработване на един урок. А и постоянното получаване на email е изморително. Дори 12 часа са недостатъчни за консултации, обратна връзка, проверка на домашни.

  Педагогическият съветник Петя Иванова споделя: "Създадох блог по идея на Красимира Илиева, в който споделям размишления и доста полезности. Каня и колегите в него - https://blogzaedno.blogspot.com/

  Всеки ден в класната стая на педагогическия съветник публикувам теми за размисъл или разведряване."

  „По-малко преподаване + повече обратна връзка = по-добро учене". Ето резултата от една добре проектирана учебна среда – на 16.03.2020г. в Google Classroom в ОУ "Пенчо Славейков" са създадени 182 класни стаи, 695 ученици работят и получават обратна връзка за опита си от своите учители.

  "Родителите ни подкрепят и са активна страна в общността. В крайна сметка, не само преподаването стимулира ученето, а и желанието на нашите ученици да творят, да създават, да решават, да откриват. Ние, учителите, ги мотивираме и сме готови да предоставяме персонализирана обратна връзка, да дадем съвет и емоционална подкрепа. Заедно сме успешни!", е мнението и на учителите.

  "ЗАЕДНО ВСИЧКИ – учители, ученици, родители! Общността се обедини, и макар да ни е трудно, взаимно си помагаме, проявяваме разбиране. Родителите ни се доверяват, подкрепят, вярват в нас, учат с децата си. Само за 24 часа всички учители влязоха в семействата. И макар да си бяме поставили задача, това е революционна крачка, защото ситуацията е различна, непозната", споделя още г-жа Ангелова.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 30.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
  30 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  30 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
  30 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
  30 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
  30 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
  30 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  30 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
  30 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
  30 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
  30 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
  30 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
  30 май 2020
  Последни новини