От х:

Днес в x:

8 °C

Русия обяви новото си лекарство срещу коронавируса. Мнението на експерт

Препаратът мефлохин, който ще бъде използван в Русия за лечение на COVID-19, ще помогне на пациентите да спечелят време в борбата с вируса и ще увеличи шансовете им за възстановяване, но не може да се счита за пълна победа над коронавируса, заяви пред РИА Новости докторът на биологичните науки, директор на Училището по системна биология GMU (САЩ) Анча Баранова.

Руската Федерална медицинска и биологична агенция представи в събота, 28 март, лекарство за лечение на коронавирусна инфекция на базата на антималарийния медикамент мефлоквин.

"След обявяването на лекарството все още не трябва да се ръкувате, прегръщате и нарушавате карантината. Това не е ново лечение - това е същият протокол с хлорохин, който е тестван на пациенти във Франция и Китай.

Изпитаването му е успешно, доколкото пациентите с това лечение се възстановяват по-бързо, отколкото при стандартното. Но в Русия са решили да използват лекарство с по-подходящ профил на безопасност. Той е правилен и това е много добра новина. Причина за радост има и е значителна, но това не означава, че сме победили болестта", каза Баранова.

Тя обясни, че например има паразитни инфекции и лекарства, които напълно решават проблема. Мефлокин не действа върху вируса COVID-19.

"Коронавирусната инфекция в не е хронична, а остра. Нашето тяло може напълно да се справи с тази инфекция. На теория човек може да се излекува от тази инфекция в 100% от случаите", казва експертът.

"Но тъй като инфекцията е тежка и продължителна, в някои случаи силите на организма се изчетпват, преди да се справи с вируса. Това лекарство дава на организма допълнителни 2-3 дни на не много сериозно състояние, за да може тялото да спечели тази битка", казва Анча Баранова.

Биологът прави сравнение с глътка вода за бегач на дълги разстояния.

"Представете си, че млад човек трябва да пробяга разстояние от десет километра. По някакъв начин ще го измине това разстояние. Ако му дадете вода, ще бяга по-бързо. Но той може да се справи изобщо без вода. Ако тръгне пенсионер с куп хронични заболявания, тогава, първо, ще бъде много по-трудно да бяга, и второ, той определено ще се нуждае от вода, за да попълни резервите в организма си. В този случай лекарството е вода, която ще помогне да се преодолее разстоянието", обяснява Баранова.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини