От х:

Днес в x:

8 °C

28 дни задължителна карантина за лица, при които е потвърден COVID-19

28 дни е задължителната карантина за лица, при които е потвърден COVID-19, съобщиха от здравното министерство.

На нея подлежат следните потвърдени случаи - лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38℃, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

Подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница.

Такива са нарежданията на здравния министър Кирил Ананиев, разписани в Заповед № РД-01-165 от 27.03.2020 г., с която се изменя Заповед № РД-01-129/16.03.2020 г.

В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административнопроцесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защитата здравето на гражданите.

Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.

Към момента има образувани над 200 досъдебни производства под ръководствата на компетентните прокуратури за нарушаване на карантината. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов на брифинг в Министерския съвет.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Др
    Дръжте
    1 0
    17:31, 28 мар 2020
    Здраво тия дето се прибират. Щото са по магазините а не в къщи
  • 2
    Ло
    локомотива
    2 0
    18:16, 28 мар 2020
    Абе кирчо напрай я тая карантина за по сигурно 3месеца и после болния да е директно за психиатрията така ще се затвори кръга и вие ще сте доволни.
Последни новини