От х:

Днес в x:

Д-р Елена Иванова: повече от седмица се бави информацията, кой трябва да е под карантина, нямаме лични предпазни средства

Общинският съветник д-р Елена Иванова Тодорова информира по време на провелото се днес, 26 март заседание на ОбС - Димитровград, кмета и общинските съветници, че има голямо забавяне на информацията от страна на РЗИ - Хасково за лицата, които трябва да бъдат под карантина в общината.

Д-р Иванова, която е личен лекар сподели, че тя има случаи на лица, влезли в страната на 4 март, които пребивават на територията на Димитровград, a тя получава информация за тях, че трябва да бъдат поставени под карантина, на 12 март. Личните лекари получават списък с лицата за карантина от РЗИ, като списък с ЕГН-та, които трябва да установят, но той явно не е актуален и информацията се бави много. Д-р Иванова сподели, че нейни пациенти се прибират от чужбина и се обаждат, че са под карантина, но те не присъстват в списъците, разпратени от РЗИ. Някъде се къса нишката, заяви докторът.

Вчера тя е разговаряла с РЗИ и от там са я иформирали, че на влизащите в страната вече се дава нов вид декларация, с която гражданинът, влизащ в страната, се задължавал сам да се обади на личния си лекар и да го информира, че е под карантира. Това задължение, което декларира влизащият в страната, прехвърля отговорността да информира медиците сам, но дали това ще се спазва, зависи от самосъзнанието и гражданската отговорност на всеки, завръщащ се гражданин на територията на страната.

По нареждане на националния щаб, всички лица, влизащи в страната, вече трябва да бъдат поставяни под карантина, без значение от коя държава пристигат.

Докторът изрази и друга позиция от нейно и от името на други свои колеги: "Както знаете, ние сме на първата линия на болестта, на втора линия са колегите от спешна помощ и след това са лекарите и персоналът на болниците. Пациентът, за да попадне в болница, се обръща първо към нас, личните лекари, а ние не сме получили никакви лични предпазни средства, всеки се спасява единично, чрез връзки, да се сдобие с минимални количества само маски." Въпросът, който повдигна тя, бе към кризистния щаб в общината, дали ще окаже съдействие, дори и възмезно да се сдобият с маски, защитни очила и защитно облекло и възможност за закупуване на дезинфектанти.

Кметът Иво Димов отговори, че Общината не разполага със сертифицирани предпазни средства - маските, които получават и чрез дарения не са такива, и все още не можело да се намерят такива. Кметът зави, че проблем с дезинфектантите няма - има достатъчно фирми, които разполагат с дезинфектиращи разтвори и всеки може да се снабди с тях, това не е проблем.

Стефан Димитров реагира остро на думите на кмета Иво Димов и заяви, че трябва да се направи организация от страна на Общината да се предоставят предпазни средства и дезинфектанти за сметка на общината. "От това зависи животът на хората, Общината може да се бръкне за 50 - 100 хиляди лева и да се погрижи за тези хора, които се грижат за нас. Вие ми обяснявате, че те трябва да се бръкнат от личния си джоб, това е безотговорно поведение" заяви Димитров.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дд
    ДД
    2 0
    11:44, 27 мар 2020
    Абе нали бяхме подготвени!
Последни новини