От х:

Днес в x:

2470 души от Язаки са в отпуск, не се знае кога ще се върнат на работа

Изображение 1 от 2

    Както ви информирахме по-рано, от вчера 24 март, завода на "Язаки" в Димитровград преустанови производство и пусна над 2000 души в отпуск до 5 април.

    Язаки спря производство, служителите са в отпуск

    Днес японското предприятие излезе с официална информация, с която уведомява медиите и работещите в предприятието за причините, поради които е прекратен работният процес. Причините, които се посочват са две - едната е поради повишаващото се разпространение на коронавируса COVID-19, а втората е спирането на производството на превозни средства и оригинално оборудване за автомобили от страна на много клиенти на компанията.

    Концернът обявява спирането и на трите си завода в България, като в отпуск са пуснати 2470 души в Димитровград и 2000 в другите два завода, намиращи се в Сливен и Ямбол. ( От Язаки бе изпратена нова актуализирана информация по късно през деня, която гласи:„Язаки“ преустановява масовото производство на заводите си в Димитровград и Сливен до 5 април 2020 г. Производствената дейност в Ямбол продължава в ограничени размери до 5 април. Спирането на дейността засяга около 2400 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 3250 служители в комбинираните производствата в Сливен и Ямбол. Компанията се надява да има възможност да се върне към нормални оперативни дейности от 6 април 2020 и в трите града.)

    В официалното си съобщение Язаки не гарантират, че след изтичането на двуседмичния отпуск, в който са пуснати служителите в момента, те ще се върнат на работа. Кога ще бъде възстановен работният процес и какво е бъдещето на близо 4 500 служители на компанията в България зависи от разпространението на Коронавируса и кога автомобилните гиганти ще рестартират своята дейност и ще имат нужда от продукцията на концерна.

    Производството на автомобили в Европа се замразява за неясен период от време според световните медии - VW затвориха част от заводите си в Европа и до седмица се очаква и останалите да прекратят своята дейност. Кога ще се рестартира световното производство на автомобили и кога те ще имат нужда от продуктите на Язаки, няма яснота. С неясно бъдеще са и работниците на компанията, която прекратява всички операции  в над 20 регионални производствени обекта „Язаки“, които са преустановили работа или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март.

    Изявлението на Язаки до медиите:

    Спирането на дейността засяга около 2470 служители в производствената база на “Язаки” в Димитровград и около 2000 служители в производствата в Сливен и Ямбол.

    В глобален мащаб над 20 регионални производствени обекта на „Язаки“ или са прекратили всички операции, или са въвели частично спиране на дейността от този момент до 30 март. Очакваните дати за възстановяване на дейността, обаче, могат да бъдат променени, за да се отговори на разпоредбите на местните и националните власти и на рестартирането на дейността на производителите на оригинални части и автомобили.

    При преустановяването на операциите компанията работи в тясно сътрудничество с Европейския работнически съвет и със съответните органи и представители на служителите във всички държави, за да бъдат използвани по най-добрия начин всички налични възможности на трудовото законодателство.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      боби
      2 -1
      13:23, 26 мар 2020
      Искаха да ги пуснат и ги пуснаха.След две седмици ще видите,същите хора,които реваха да ги пуснат в отпуска ще реват да се върнат.
      Работата е там,че Германия намалява производството на автомобили,заради икономическата криза и не се нуждае от третостепенни подизпълнители.
      Глада е лош съветник,но винаги идва след паниката.

    Още новини

    Последни новини