От х:

Днес в x:

9 °C

Над 41 хил. нито са работили, нито са били безработни в Хасковско през 2019

41.2 хиляди души на възраст от 15 до 64 навършени години в област Хасково нито са работили, нито са били безработни през 2019 година (* икономически неактивни).  От тях 19.0 хил. са мъже и 22.2 хил. са жени. Това показват резултатите от наблюдението на работната сила на НСИ.

Икономически активните лица в същата възрастова група са 101.6 хил., или 71.1% от населението на същата възраст. Икономически активното население (работната сила) са всички заети и безработни лица. Според методиката на статистиката заети са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход, както и тези които не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.

В сравнение с 2018 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с 3.0 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица достига 103.1 хил., или 53.0 % от населението на 15 и повече навършени години. С висше образование са 24.1 хил., със средно - 62.9 хил. и с основно и по-ниско образование - 16.0 хиляди. От заетите 101.2 хил. са под 65 години.

Коефициентът на заетост за населението на 15 - 64 навършени години е 70.9% (73.7% за мъжете и 67.9% за жените), с 4.9 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година. 

Коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години достига 64.6% и е с 3.2 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година.

Коефициентът на заетост при лицата с висше образование е 72.1%, за лицата със средно образование - 64.2% и за лицата с основно и по-ниско образование - 25.5%.

* Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната.

Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.

Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.

Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

 • 1
  По
  Порчо
  23 -16
  18:05, 19 мар 2020
  Това значи, че към 40% са в сивия сектор. От оставащите 60% има поне едно 20-25% безработни, 30-35% процента чиновници и друга неработеща паплач. Виждате ли колко е голям товарът върху работещите и осигуряващи се. Наистина няма такава държава!
  • Сс
   Сс21
   31 -4
   18:13, 19 мар 2020
   Това означава , че ги няма бе господин анализатор. Всички са навънка(поне до скоро).
  • Ма
   Мангуста и работа
   15 -4
   20:18, 19 мар 2020
   Това май са електората/братята роми/, които никога няма да подхванат работа.
  • Ла
   лан лан
   13 0
   20:41, 19 мар 2020
   41 000 са в чужбина
 • 2
  То
  Това Означава
  14 -3
  22:04, 19 мар 2020
  че Фашистите крият истинските данни за безработицата и положението е осрано
 • 3
  Ил
  Илиев
  12 0
  23:18, 19 мар 2020
  Какво да крият всичко е стъкмистика, а медиите раздухват това което им се подхвърли за информация.
  Да видим втората половена на 2020 и 2021, когато не само у нас а и цяла европа започва скрита война и в последствие какви ще са последиците!
 • 4
  Не
  Не подценявай
  2 0
  15:05, 20 мар 2020
  Не подценявайте риска. Тъпите г....ве, още си мислят, че всичко ще се размине, планетата се задъхва, ледниците се топят, нямате представа какво означава нарушения баланс в екосистемата.

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
30 ное 2020
Последни новини