От х:

Днес в x:

13 °C

Над 41 хил. нито са работили, нито са били безработни в Хасковско през 2019

41.2 хиляди души на възраст от 15 до 64 навършени години в област Хасково нито са работили, нито са били безработни през 2019 година (* икономически неактивни).  От тях 19.0 хил. са мъже и 22.2 хил. са жени. Това показват резултатите от наблюдението на работната сила на НСИ.

Икономически активните лица в същата възрастова група са 101.6 хил., или 71.1% от населението на същата възраст. Икономически активното население (работната сила) са всички заети и безработни лица. Според методиката на статистиката заети са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход, както и тези които не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.

В сравнение с 2018 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с 3.0 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица достига 103.1 хил., или 53.0 % от населението на 15 и повече навършени години. С висше образование са 24.1 хил., със средно - 62.9 хил. и с основно и по-ниско образование - 16.0 хиляди. От заетите 101.2 хил. са под 65 години.

Коефициентът на заетост за населението на 15 - 64 навършени години е 70.9% (73.7% за мъжете и 67.9% за жените), с 4.9 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година. 

Коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години достига 64.6% и е с 3.2 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година.

Коефициентът на заетост при лицата с висше образование е 72.1%, за лицата със средно образование - 64.2% и за лицата с основно и по-ниско образование - 25.5%.

* Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната.

Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.

Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.

Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

 • 1
  По
  Порчо
  23 -16
  18:05, 19 мар 2020
  Това значи, че към 40% са в сивия сектор. От оставащите 60% има поне едно 20-25% безработни, 30-35% процента чиновници и друга неработеща паплач. Виждате ли колко е голям товарът върху работещите и осигуряващи се. Наистина няма такава държава!
  • Сс
   Сс21
   31 -4
   18:13, 19 мар 2020
   Това означава , че ги няма бе господин анализатор. Всички са навънка(поне до скоро).
  • Ма
   Мангуста и работа
   15 -4
   20:18, 19 мар 2020
   Това май са електората/братята роми/, които никога няма да подхванат работа.
  • Ла
   лан лан
   13 0
   20:41, 19 мар 2020
   41 000 са в чужбина
 • 2
  То
  Това Означава
  14 -3
  22:04, 19 мар 2020
  че Фашистите крият истинските данни за безработицата и положението е осрано
 • 3
  Ил
  Илиев
  12 0
  23:18, 19 мар 2020
  Какво да крият всичко е стъкмистика, а медиите раздухват това което им се подхвърли за информация.
  Да видим втората половена на 2020 и 2021, когато не само у нас а и цяла европа започва скрита война и в последствие какви ще са последиците!
 • 4
  Не
  Не подценявай
  2 0
  15:05, 20 мар 2020
  Не подценявайте риска. Тъпите г....ве, още си мислят, че всичко ще се размине, планетата се задъхва, ледниците се топят, нямате представа какво означава нарушения баланс в екосистемата.

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
11 юли 2020
Последни новини