От х:

Днес в x:

27 °C

Над 41 хил. нито са работили, нито са били безработни в Хасковско през 2019

41.2 хиляди души на възраст от 15 до 64 навършени години в област Хасково нито са работили, нито са били безработни през 2019 година (* икономически неактивни).  От тях 19.0 хил. са мъже и 22.2 хил. са жени. Това показват резултатите от наблюдението на работната сила на НСИ.

Икономически активните лица в същата възрастова група са 101.6 хил., или 71.1% от населението на същата възраст. Икономически активното население (работната сила) са всички заети и безработни лица. Според методиката на статистиката заети са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход, както и тези които не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.

В сравнение с 2018 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с 3.0 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица достига 103.1 хил., или 53.0 % от населението на 15 и повече навършени години. С висше образование са 24.1 хил., със средно - 62.9 хил. и с основно и по-ниско образование - 16.0 хиляди. От заетите 101.2 хил. са под 65 години.

Коефициентът на заетост за населението на 15 - 64 навършени години е 70.9% (73.7% за мъжете и 67.9% за жените), с 4.9 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година. 

Коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години достига 64.6% и е с 3.2 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година.

Коефициентът на заетост при лицата с висше образование е 72.1%, за лицата със средно образование - 64.2% и за лицата с основно и по-ниско образование - 25.5%.

* Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната.

Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.

Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.

Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

 • 1
  По
  Порчо
  23 -16
  18:05, 19 мар 2020
  Това значи, че към 40% са в сивия сектор. От оставащите 60% има поне едно 20-25% безработни, 30-35% процента чиновници и друга неработеща паплач. Виждате ли колко е голям товарът върху работещите и осигуряващи се. Наистина няма такава държава!
  • Сс
   Сс21
   31 -4
   18:13, 19 мар 2020
   Това означава , че ги няма бе господин анализатор. Всички са навънка(поне до скоро).
  • Ма
   Мангуста и работа
   15 -4
   20:18, 19 мар 2020
   Това май са електората/братята роми/, които никога няма да подхванат работа.
  • Ла
   лан лан
   13 0
   20:41, 19 мар 2020
   41 000 са в чужбина
 • 2
  То
  Това Означава
  14 -3
  22:04, 19 мар 2020
  че Фашистите крият истинските данни за безработицата и положението е осрано
 • 3
  Ил
  Илиев
  12 0
  23:18, 19 мар 2020
  Какво да крият всичко е стъкмистика, а медиите раздухват това което им се подхвърли за информация.
  Да видим втората половена на 2020 и 2021, когато не само у нас а и цяла европа започва скрита война и в последствие какви ще са последиците!
 • 4
  Не
  Не подценявай
  2 0
  15:05, 20 мар 2020
  Не подценявайте риска. Тъпите г....ве, още си мислят, че всичко ще се размине, планетата се задъхва, ледниците се топят, нямате представа какво означава нарушения баланс в екосистемата.

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини