От х:

Днес в x:

12 °C

Над 41 хил. нито са работили, нито са били безработни в Хасковско през 2019

41.2 хиляди души на възраст от 15 до 64 навършени години в област Хасково нито са работили, нито са били безработни през 2019 година (* икономически неактивни).  От тях 19.0 хил. са мъже и 22.2 хил. са жени. Това показват резултатите от наблюдението на работната сила на НСИ.

Икономически активните лица в същата възрастова група са 101.6 хил., или 71.1% от населението на същата възраст. Икономически активното население (работната сила) са всички заети и безработни лица. Според методиката на статистиката заети са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход, както и тези които не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.

В сравнение с 2018 г. коефициентът на икономическа активност (15 - 64 навършени години) нараства с 3.0 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица достига 103.1 хил., или 53.0 % от населението на 15 и повече навършени години. С висше образование са 24.1 хил., със средно - 62.9 хил. и с основно и по-ниско образование - 16.0 хиляди. От заетите 101.2 хил. са под 65 години.

Коефициентът на заетост за населението на 15 - 64 навършени години е 70.9% (73.7% за мъжете и 67.9% за жените), с 4.9 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година. 

Коефициентът на заетост за възрастовата група 55 - 64 навършени години достига 64.6% и е с 3.2 процентни пункта по-висок в сравнение с 2018 година.

Коефициентът на заетост при лицата с висше образование е 72.1%, за лицата със средно образование - 64.2% и за лицата с основно и по-ниско образование - 25.5%.

* Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. Изследването обхваща обикновените домакинства в страната.

Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на възраст 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.

Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.

Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.

Годишните данни са осреднени стойности от четирите тримесечия на съответната година.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (7)

 • 1
  По
  Порчо
  23 -15
  18:05, 19 мар 2020
  Това значи, че към 40% са в сивия сектор. От оставащите 60% има поне едно 20-25% безработни, 30-35% процента чиновници и друга неработеща паплач. Виждате ли колко е голям товарът върху работещите и осигуряващи се. Наистина няма такава държава!
  • Сс
   Сс21
   30 -4
   18:13, 19 мар 2020
   Това означава , че ги няма бе господин анализатор. Всички са навънка(поне до скоро).
  • Ма
   Мангуста и работа
   15 -3
   20:18, 19 мар 2020
   Това май са електората/братята роми/, които никога няма да подхванат работа.
  • Ла
   лан лан
   13 0
   20:41, 19 мар 2020
   41 000 са в чужбина
 • 2
  То
  Това Означава
  13 -3
  22:04, 19 мар 2020
  че Фашистите крият истинските данни за безработицата и положението е осрано
 • 3
  Ил
  Илиев
  12 0
  23:18, 19 мар 2020
  Какво да крият всичко е стъкмистика, а медиите раздухват това което им се подхвърли за информация.
  Да видим втората половена на 2020 и 2021, когато не само у нас а и цяла европа започва скрита война и в последствие какви ще са последиците!
 • 4
  Не
  Не подценявай
  2 0
  15:05, 20 мар 2020
  Не подценявайте риска. Тъпите г....ве, още си мислят, че всичко ще се размине, планетата се задъхва, ледниците се топят, нямате представа какво означава нарушения баланс в екосистемата.

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини