От х:

Днес в x:

7 °C

В Хасково има достатъчно запаси от кръв ,няма отлив на кръводарители

Има достатъчно запаси от кръв в момента в Хасково. Засега нямаме проблеми и с кръводарителите. За това увери началничката на  на Отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ Хасково д-р Балина Бозова по повод информацията от  Националния център по трансфузионна хематология, която беше публикувана днес, че намаляват количествата от кръв и кръвни съставки, заради което се налага кръвните центрове увеличават работното си време.

„Ние нямаме достатъчно капацитет, за да удължим работното си време, така, че ще работим в стандартното. Имам двама души лекари, така че няма как да се организираме по друг начин. С кръводарители се работи от понеделник до петък от 7,30 до 13,30 часа”, коментира тя.

На фона на информацията от София за сериозен спад на желаещите да дарят кръв, д-р Бозова посочи, че в Хасково не се регистрира такъв.

От  Националния центъра за трансфузионна хематология уточняват, че гражданите, които искат да станат кръводарители не трябва да имат притеснения заради настоящата ситуация, тъй като до момента от проучванията по света няма случай на доказано предаване на Ковид-19  чрез трансфузия или трансплантация.

"Всеки кръводарител минава през медицински преглед и попълва специална декларация, така че хората трябва да са спокойни", посочи д-р Балина Бозова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Хр
  Християн Комуниста
  0 -2
  17:58, 19 мар 2020
  При военно положение ,
  се прави една мобилизация и всички под строй да строят и дават кръв
 • 2
  XY
  X Y Z
  4 -2
  18:22, 19 мар 2020
  Журналистите, дезинфектанти и защитни облекла са ни нужни в този момент, не кръв.
  На никой, заболял от корона-вирус не се налага кръвопреливане.
  Ако ви плащат на квадратен см информация, то тази отговаря на критериите.
  Като съдържание е абсолютно ненужна и нелогична към актуалната ситуация.
 • 3
  Бр
  брата на брат пит
  0 0
  23:21, 19 мар 2020
  Корона вируса ще мутира през лятото и ще ни превръща във зомбите кръвопийци!

Хороскоп за 04.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
04 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
04 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
04 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
04 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
04 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
04 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
04 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
04 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
04 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
04 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
04 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
04 апр 2020
Последни новини