От х:

Днес в x:

19 °C

В Хасково има достатъчно запаси от кръв ,няма отлив на кръводарители

Има достатъчно запаси от кръв в момента в Хасково. Засега нямаме проблеми и с кръводарителите. За това увери началничката на  на Отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ Хасково д-р Балина Бозова по повод информацията от  Националния център по трансфузионна хематология, която беше публикувана днес, че намаляват количествата от кръв и кръвни съставки, заради което се налага кръвните центрове увеличават работното си време.

„Ние нямаме достатъчно капацитет, за да удължим работното си време, така, че ще работим в стандартното. Имам двама души лекари, така че няма как да се организираме по друг начин. С кръводарители се работи от понеделник до петък от 7,30 до 13,30 часа”, коментира тя.

На фона на информацията от София за сериозен спад на желаещите да дарят кръв, д-р Бозова посочи, че в Хасково не се регистрира такъв.

От  Националния центъра за трансфузионна хематология уточняват, че гражданите, които искат да станат кръводарители не трябва да имат притеснения заради настоящата ситуация, тъй като до момента от проучванията по света няма случай на доказано предаване на Ковид-19  чрез трансфузия или трансплантация.

"Всеки кръводарител минава през медицински преглед и попълва специална декларация, така че хората трябва да са спокойни", посочи д-р Балина Бозова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Хр
  Християн Комуниста
  0 -2
  17:58, 19 мар 2020
  При военно положение ,
  се прави една мобилизация и всички под строй да строят и дават кръв
 • 2
  XY
  X Y Z
  4 -2
  18:22, 19 мар 2020
  Журналистите, дезинфектанти и защитни облекла са ни нужни в този момент, не кръв.
  На никой, заболял от корона-вирус не се налага кръвопреливане.
  Ако ви плащат на квадратен см информация, то тази отговаря на критериите.
  Като съдържание е абсолютно ненужна и нелогична към актуалната ситуация.
 • 3
  Бр
  брата на брат пит
  0 0
  23:21, 19 мар 2020
  Корона вируса ще мутира през лятото и ще ни превръща във зомбите кръвопийци!

Хороскоп за 11.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
11 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
11 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
11 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
11 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
11 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
11 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
11 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
11 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
11 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
11 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
11 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
11 юли 2020
Последни новини