От х:

Днес в x:

„Останалото е пепел“, Асен Блатечки, Диляна Попова, Нейтън Купър и какво да очакваме от филма

Изображение 1 от 2

    Годината е 1944. В Нормандия е започнал десантът на Великобритания, САЩ и Канада срещу Третия Райх. На място в Северна Франция е и американският военен кореспондент Джон Смит (Нейтън Купър). Той трябва да отразява случващото се, но Сената го изпраща на специална мисия в България - да се срещне с Атанас Буров и да вземе интервю от него.

    Финансист, дипломат и политик, Буров е една от най-влиятелните фигури в родния политически живот в началото на ХХ век. Основен противник на съюза с нацистка Германия. Министър без портфейл във временното правителство на Константин Муравиев, който предотвратява нападение от страна на Съветския съюз. Верен на принципите си да се бори за най-доброто за България - нещо, което никой съюзник не желае.

    Животът и делата на Атанас Буров (Асен Блатечки) може и да са вдъхновението за "Останалото е пепел", но бързаме да уточним, че към реалните исторически личности филмът въвежда и измислени.

    Така Джон Смит може и да е главният герой, но всъщност е измислен образ. Целта - да се даде нов и по-безпристрастен поглед към исторически събития от 1944 г. А те са повече от динамични.

    60 години по-късно Смит разказва за пристигането в страната и за срещата си с политика. Среща, по време на която се решават съдбите на много страни, но и която променя изцяло живота на американеца.

    Още при запознаването си с Буров, Смит се влюбва в неговата асистентка. Мария (Диляна Попова) е красива, интелигентна, владее английски език, знае кога да говори и кога да замълчи. Но тя е и събирателен образ на младите хора, които Буров използва за шпионаж по онова време. Двамата не демонстрират интимни отношения, защото той е женен, но за всички е ясно, че помежду им е имало нещо повече от професионални взаимоотношения.

    Малко по малко преградите и формалностите падат. И точно когато Джон решава, че Мария е готова да откликне на чувствата му, тя прави нещо съвсем неочаквано. И докато светът е във война, двамата влизат в своята малка битка.

    Образът на Буров винаги е бил противоречив. В "Останалото е пепел" го виждаме в категоричната светлина на родолюбец, готов на всичко за България. Виждаме го и като човек, който познава силата на парите и насилието по пътя към целите.

    Асен Блатечки успява да излезе (донякъде) от образа на лошото момче, в който сме свикнали да го гледаме. Приятна изненада е и Нейтън Купър, който е непознато име за масовия български зрител. Диляна Попова отново е фаталната прелъстителка, но този път образът й е далеч по-комплексен, интригуващ и секси.

    "Останалото е пепел" е интересен прочит на една история, която не претендира за достоверност, а оставя всеки сам да избере от какво да се впечатли - от случващото се в страната и света или от бурите в сърцата на героите.

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини