От х:

Днес в x:

Д-р Кунчев: Вносът на коронавируса е неминуем, ограничете контактите

    Социалното дистанциране е единствената ефективна мярка срещу коронавируса. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на заседание на Областния кризисен щаб за вземане на мерки за ограничаване и борба с коронавируса, свикано от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

    Във връзка с ограничаване на заразата и течащата втора вълна на грипа, специалистът препоръча да се ограничат до минимум предстоящите масови мероприятия, включително официални празненства, както на закрито, така и на открито. "Колкото повече хората стоят вкъщи, толкова е по-добре. Това няма да е безкрайно дълго, а ще е за месец-месец и половина", заяви д-р Кунчев. Той беше категоричен, че засега няма болни от коронавирус в България, но е въпрос на време.

    Д-р Кунчев беше в Хасковско днес, за да добие представа за работата в една от рисковите точки на стараната, тъй като в областта се намира една от големите входни врати на България, а именно граничният пункт "Капитан Андреево". Специалистът поясни, че трябва да има пълно покритие на всички, които влизат в държавата, но от друга страна организацията трябва да не затруднява трафика. "Това, което виждам е чудесно", заяви специалистът и благодари на всички, участвали в организацията на пункта, на който служители на РЗИ и други институции дават 24-часови дежурства. Той подчерта обаче, че вносът на вируса е неминуем и вероятно ще отпадне необходимостта от засиления граничен контрол и то много скоро, защото при една активна циркулация в страната няма особено смисъл да се пазят границите.

    Д-р Кунчев обаче не можа прогнозира колко хора ще бъдат засегнати. Заяви, че най-уязвими са възрастните хора - над 60 години и особено тези над 80 г., а още повече взърастните хора със съпътстващи заболявания.

    Той посочи, че в момента има около 800 инфекциозни легла, които могат да се удвоят в рамките на ден-два. "Не е проблемът в сградите и в леглата. Проблемът е в персонала, който ще ги обслужва", заяви специалистът и призова да се обърне внимание на това, обръщайки се към представителите на институции.

    На заседанието присъства и д-р Снежана Иванова. Тя призова общопрактикуващите лекари да си актуализират телефонните номера на пациентите, тъй като те са необходими за контакти.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (17)

    • 1
      12
      12345
      23 -3
      18:44, 2 мар 2020
      Вируса е като всички останали!!!!Болните с усложнения след коронавирус са едва 5% като се има предвид че от други вируси процента е по-голям няма място за притеснение!!!!Някой иска да настане хаос тази масова психоза е угодна на някого!!!!Пийте домашна ракия и няма да пипнете вирус!!!!Наздраве!!!
      • Co
        covid
        7 -6
        19:14, 2 мар 2020
        Разкажи за конспирацията, сигурно любимите ви рептили и илюминати са пуснали вируса.
      • Да
        Да ама не.
        11 -4
        19:45, 2 мар 2020
        Тая мантра че вируса е банален, и едва ли не безопасен я повтарят всички власт имащи, и целта е една. Да не се допусне паника. До колко този вирус е като всички останали говорят цифрите. В Италия до момента има заразени грубо около две хиляди човека. Починалите са 34, и това не е окончателната бройка защото от тия две хиляди заразени сто и четирсет са в реанимация, тоест с единия крак са отвъд този свят. Колко ще е окончателната бройка на починалите никой не може да каже, но дори да останат трийсет и четири от две хиляди заразени процента на смъртност е доста по-висока от тази при обикновения грип. Ако при обикновения грип смъртността беше като при този с короната помислете си колко трябваше да са починалите при положение че от грип годишно преболедуват десетки хиляди българи.
      • 12
        12345
        7 -5
        20:17, 2 мар 2020
        34 починали на 2000 болни е 1,7% те дават смъртност 5% или 100 човека на 2000 разболели се!!!Матюематика друже не голи разсъждения!!!
      • Ам
        Американски КурКосмат
        4 -3
        21:41, 2 мар 2020
        В Италия смъртността е 5%
        и то предимно пенсионери .....
        ... Народа обвини Италианските власти че избиват съзнателно възрастни хора :))
      • Да
        Да бе да.
        4 -1
        08:15, 3 мар 2020
        Приятелю математик. 34 починали на 2000 заболели не прави смъртност от 1.7 процента макар че на пръв поглед е така. Знаеш ли защо? Защото не знаеш от тия 2000 дето са болни колко още ще си отидат. Както написах имаш 140 човека в реанимация. От тях може половината да предадат Богу дух. Тогава какъв ще стане процента? Процента смъртност се изчислява след като всички болни оздравеят, или ...., и той ще е доста над 1.7.
    • 2
      Ша
      Шашмата Митю
      9 -6
      19:14, 2 мар 2020
      Стига сте панирали хората ве!!!Нямате си друга работа,да е.а и серсемите ви да е.а.
    • 3
      Ма
      мастикаджия
      11 -3
      21:11, 2 мар 2020
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Sc
        sci-fi
        6 -2
        00:51, 3 мар 2020
        Това е биоробот - I поколение.
      • По
        Порчо
        6 -1
        08:10, 3 мар 2020
        Ако е био-робот, защо не му инсталират достатъчно РАМ?
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      6 -5
      21:13, 2 мар 2020
      Ако не знаете какво значи сейменско меше,питайте др. Кунчев.
    • 5
      Затова я сложиха Управителка на Хасковските Хайвани :))
      • Ба
        баничар
        2 -4
        10:19, 3 мар 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      Ви
      Вижте
      9 -3
      21:47, 2 мар 2020
      В интернет как китайците дезинфекцират улиците с огромни машини и пак говорете ,че е нещо нормално като грип. Сигурно ония жълтите си разиграват цирк според вас. Ей така щото няма какво да правят
    • 7
      11
      11111
      2 0
      23:12, 2 мар 2020
      вносът на вируса.... точно казано ... да попитаме канадците за това...
    • 8
      Ма
      майтапи
      7 -1
      07:10, 3 мар 2020
      Ще ми бъде много интересно да разбера дали изобщо ще регистрират случай с коронавирус в България.Представяте ли си да не регистрираме нито един.Дайте да видим какво ще означава това: Границите са отворени, имаме хора в северна Италия колкото си искаш, колко хващат заразени на границата - няма заразени.Е възможно ли е да сме някакъв оазис и тука без да се пазим никаква зараза да не влиза.Не е възможно.Това само значи че нещо не правим както трябва.Или вируса отдавна е тук обаче те не са разбрали, или не вземат или не тестват пробите както трябва.Иначе ги снимаха във всякакви костюми.Обаче ние в тая държава си знаем че всичко е бутафория.И сега какво правим ако продължава да няма нито един случа.
    • 9
      Sl
      Slav40
      0 -3
      15:21, 3 мар 2020
      Защо винаги толкова намусена тази областна?...
    Последни новини