От х:

Днес в x:

Знаци на времето в Хасково

Колекция от старинни лампи и часовници показва гостуващата изложба „Знаци на времето" на Регионален исторически музей – Пловдив. Тя ще бъде в историческия музей в Хасково от 15 юни.

Украсата на старинните лампи впечатлява със своята многоликост и еклектика - разнообразни растителни и геометрични мотиви, амурчета, сатири, ръчно рисувано стъкло и порцелан. Елементи от стиловете Ампир, Сецесион, Еклектика могат да бъдат видяни при повечето лампи. Изработката е разнообразна, както и използваните материали – керамика, порцелан, мрамор и стъкло, цам, калай, чугун.

В етнографския музей в Пловдив се съхранява и газената лампа на първия пловдивски кмет след Освобождението – Атанас Самоковлиев. Не по-малко ценна е порцелановата лампа, на която е изрисуван българския флаг и герб. Газената лампа тип "Коломбо и джобните фенери за улично осветяване или прекрепяни на каприте на файтоните, са други експонати, бележещи една отминала епоха. Сред тях е газена лампа, принадлежала на един герой от Балканската война - ген. Васил Делов.

Посетителите ще могат да се докоснат до старинните часовници от фонда на пловдивския етнографски музей. Сбирката включва джобни, стенни, каминни, настолни часовници и будилници. Днес часовниците привличат изследователите преди всичко със съчетанието между финна механика и ювелирно изкуство.

Изложбата ще остане в Хасково един месец.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини