От х:

Днес в x:

Хитова танцова постановка гостува в Хасково в навечерието на 3-ти март

В навечерието на Националния празник на България – 3 март, община Хасково подарява на жителите и гостите на града музикално-танцовия спектакъл „Невястата“. 

Постановката на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ -Смолян ще бъде представена пред хасковска публика на 28 февруари 2020 година от 18 ч. в салона на читалище „Заря-1858“.

„Невястата“ пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. "Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл "Родопа".

Действието се развива на фона на мултимедийни пейзажи от планината, а във фокуса е скалата над Смолян, наречена Невястата.

Танцовият разказ за драматичната любовна история разгръща сцени с народни обичаи, етнография и автентичен фолклор. Любовта и годежът на Елица и Горан са илюстрирани с едни от най-красивите родопски песни в изпълнение на живо на хора и певците на ансамбъла. Част от музиката на спектакъла е авторска, написана за "Невястата" от младия композитор Николай Балабанов.

Сюжетният конфликт на постановката се развива като контрапункт на родопския фолклор и ориенталски ритми. Градацията на либретото следва именно пътя на похитената от Агата Елица до зъберите и скалата над Смолян, наречена днес на Невястата.

Режисьор на спектакъла е Адриан Петров – главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Хореографи са Сийка Василева – главен хореограф, Спас Стойнев и Стефка Барбудова, а композитор е Николай Балабанов.

През 2017 година ансамбълът е удостоен с три отличия от Годишни фолклорни награди – ансамбъл на годината, ансамблова постановка на годината с „Невястата” и хореограф на годината – Сийка Василева.

Според оценките на публиката спектакълът носи магията на Родопите и е впечатляваща музикално-танцова интерпретация на емблематична за Смолян легенда.

haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Та
    Танцьор
    10 -2
    16:16, 12 фев 2020
    Страхотен подарък за Националния ни празник - 3 март! Отидете и се насладете на майсторлъка на професионалните танцьори от Фолклорен ансамбъл "РОДОПА"!
Последни новини