От х:

Днес в x:

Съдия обиден чужда държава да казва кой е корумпиран

"На мен лично ми е доста обидно чужда държава да казва кой съдия или кой висш държавен служител е корумпиран". Така съдия Емил Дечев от Съюза на юристите в България коментира в сутрешния блок на bTV казуса около съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд. 

По думите му така или иначе това се е случило - ние сме съюзници в НАТО и ако има корупция, това влияе на националната ни сигурност. САЩ са преценили, че ние сме застрашени като техен съюзник. Това, че го правят открито, означава, че нямат достатъчно доверие, че ние ще се задействаме, ако не бъде обявено публично, смята Дечев. 

Той припомни, че засега изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео не е подкрепено с документи и сериозни доказателства. За това дали някой е корумпиран също се решавало чрез дело в съда.

"Това безспорно е вид намеса - от една страна не ми харесва, но от друга страна - ние самите, за съжаление, вероятно не сме направили достатъчно да решим нашите проблеми и се стига до това да ни ги посочват", каза още съдия Емил Дечев.

На 5 февруари от Държавния департамент на САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов бил уличен в корупция и е с наложена забрана той и семейството му да пътуват до САЩ.

След това главният прокурор Иван Гешев заяви, че прехвърля отговорността за съдия Милатов на Лозан Панов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, не знае какви са основанията за забраната на САЩ. Не коментира и решението на съдия Миталов за Малинов.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати писма с искане за повече информация до главния прокурор, до ИВСС и КПКОНПИ.

От Инспектората на Висшия съдебен съвет - ИВСС, съобщиха, че при тях няма сигнали за съдията.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира съдебната власт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Го
    гост
    4 -2
    12:50, 7 фев 2020
    Така е обидени са съдиите. Ама когато В България се говори за корумпирана съдебна система ги боли фара и име все тая. Сега поне не им е безразлично.
  • 2
    Ба
    баба Стойна
    5 -2
    13:48, 7 фев 2020
    Крайно време беше някой да се опълчи на "американските типове",потомци на "европейските разбойници ",заселили Америка!!!!!
    • Ст
      Стоян
      1 -2
      14:48, 7 фев 2020
      Някакви лекарства взимаш ли, смахнато комуне ?
  • 3
    Ба
    Ба........
    3 -1
    14:57, 7 фев 2020
    Стоянчо,Стоянчо....не само си тъп,бабиното,но си и крайно невъзпитан!

Още новини

Последни новини