От х:

Днес в x:

ВКС окончателно отряза партията на Слави Трифонов. Преглед на печата

Участие.

"24 часа":

Борисов от Давос: България да има ключова роля в газовата карта на Европа

Осигуряването на газови доставки, които да направят България ключова за Европа, бяха фокусът на премиера Бойко Борисов при срещите му на Световния икономически форум в Давос.

Там той успя да поговори и с дъщерята на президента на САЩ Иванка, след като двамата изслушаха речта на Доналд Тръмп.

Решение.

"Сега":

ВКС окончателно отряза партията на Слави Трифонов

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди отказа за регистрация на партията на шоумена Слави Трифонов "Няма такава държава". Решението на тричленния състав на съда не подлежи на обжалване, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на съда. Веднага след това Трифонов обяви, че ще промени името на партията в "Има такъв народ" и че ще смени цветовете в логото си.

Делото стигна до върховния съд, след като и Трифонов, и градската прокуратура атакуваха решението на Софийския градски съд (СГС) да не впише партията в регистъра.

Болести.

"Монитор":

Обявиха предепидемични мерки в Пловдив

Предепидемични мерки обяви Регионалната здравна инспекция в Пловдив, съобщиха оттам. Мерките са в сила за общопрактикуващите лекари и за болниците, в които се преустановяват плановите операции и свижданията. Засега грипна ваканция за учениците в община Пловдив няма да има, освен ако няма чувствително нарастване на броя на грипавите в следващите ден - два.

Причината за мерките е прогресивното нарастване на болните от остри респираторни заболявания, става ясно от писмо на здравната инспекция с дата 21 януари т.г. В него се казва, че в седмицата от 13 до 19 януари 2020г. в Пловдив има регистрирани 113 болни на 10 000 при регистрирани в страната среден брой болни 132 на 10 000 души. Поради това, със заповед на директора на РЗИ - Пловдив д-р Ваня Танчева - Манчева в лечебните заведения се преустановяват свижданията и плановите операции.

НСО.

"Дума":

Антитерористи ги гласят за охранители

ГЕРБ предлагат паралелна на НСО мегаструктура в МВР да отговаря и за охраната на властта. Това предвиждат внесени преди второто четене промени в Закона за МВР. Сред вносителите са бившият вътрешен министър Валентин Радев и шефът на комисията по отбрана Константин Попов, пише "Сега". За целта ще се създаде Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма", която ще обедини жандармерията със Специализирания отряд за борба с тероризма. Освен охранителни функции, структурата ще действа при сложни ситуации, масови безредици, терористични актове, когато е необходимо по-голяма сила и специални умения.

Дирекцията ще пази не само висши държавни служители, а и редови полицаи, данъчни, шефове на агенции, дирекции, комисии и др., ако животът им е застрашен заради работата им. Такава охрана ще има само при "конкретна застрашеност". Решението кой да бъде пазен ще взема комисия, състояща се от главния секретар на МВР, шефовете на "Националната полиция", ГДБОП и на новата дирекция. Такъв е подходът и при НСО, която охранява само президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор и вицепрезидента. В останалите случаи се предоставя охрана при "конкретна застрашеност". На това основание в момента НСО пази Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини