От х:

Днес в x:

Чепеларе почете храмовия празник на църквата "Св. Атанасий Велики"

Изображение 1 от 2

    Св. Атанасий Велики да пази и закриля от всякакви беди

    „По неговите молитви Бог да дарува мир, здраве и спасение за всички.“ Това бе основното послание днес - на храмовия празник на църквата „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе. Светата божествена Литургия   бе възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион.

    На храмовия празник за здраве бяха принесени от именици и други вярващи десетки петохлебия и пити, осветени с молитви и прочитане на стотици имена. Отслужен бе празничен водосвет. Няколко дечица  получиха  причастие, а на всички – раздадена нафора. По традиция бе извършена лития около храма с иконата на св. Атанасий, в съпровод на специални песнопения. Всички имаха възможност да вкусят от благословения обед, да благодарят, да се помолят.

    Иконом Запрян Шиков се обърна към богомолците с кратка проповед за свети Атанасий, наричайки го „стълб на православието, неустрашим архипастир, водил смело своето паство към царството небесно.

    Архиерейският наместник предаде архипастирския  благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай към празнуващите богомолци:  Божието благословение и Неговата велика  милост да бъдат над всички тях. От свое име архимандрит Висарион поздрави имениците  и всички, дошли на храмовия празник, и призова: „Господи, благослови ни да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“

    С камбанен звън и песнопение „На многая лета“ завърши храмовият празник, който ще се запомни с общото съпричастие  и  с това, че е първи храмов празник  заедно с отец Апостол Аролски, който от м. г. е назначен в църквата и с  преданост обгрижва духовно миряните.

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини