От х:

Днес в x:

13 °C

Уникалните упражнения „Петимата тибетци” възстановяват силата и енергията

Тези упражнения са така изчислени, че да обхванат 19-те енергийни центрове или както ги наричат тибетците „вихри”, намиращи се в човешкото тяло.

Повечето от тях са разположени върху 12-те основни стави на крайниците.

Цялостната тренировка, наречена още „Миг на възраждането”, помага за възстановяване силата и скоростта на въпросните енергийни вихри.

Този комплекс от упражнения е способен също така да тонизира и укрепи основните групи мускули, както и да допринесе за по-бързото възстановяване и навлизане в много добра физическа форма.

В идеалния вариант всяко едно от петте упражнения трябва да се повтаря по 21 пъти. Този брой е избран неслучайно. Именно толкова пъти повторението на всяко упражнение позволява да се постигне желаният ефект от целия комплекс упражнения.

На първо време едва ли ще съумеете да повтаряте по 21 пъти всяко упражнение, но това е нормално. Започнете тренировката „Миг на възраждане” („Петимата тибетци”) с 3 до 5 повторения, като постепенно увеличавате техния брой.

Процесът на приближаване към крайния резултат е добър сам по себе си. Той дори доставя удоволствие на човека, занимаващ се по системата „Петимата тибетци”. И така:

Упражнение №1”

Застанете прав, с разтворени крака почти на ширината на раменете. Стегнете корема и слабините, и разперете ръце настрани на нивото на раменете. Загледайте се в някаква точка пред себе си. Бавно започнете да се въртите около собствената си ос дотогава, докато не почувствате как леко ви се замайва главата.

Въртете се строго по посока на часовниковата стрелка. За да предотвратите да не се стигне до силно главозамайване и прилошаване, на първо време изпълнявайте това упражнение 3 до 5 пъти. След приключване на упражнението – почивка-вдишване-издишване.

Ако ви се завие свят или се уморите при извършване на тези завъртания, а вие изпитате желание да приседнете или полегнете на дивана, направете го. Не игнорирайте това желание на вашето тяло.

След няколкоседмични тренировки по системата на тибетските лами вие вече достатъчно ще натренирате своя вестибуларен апарат, за да не изпитвате силно главозамайване. Без да допускате продължително прекъсване, е необходимо веднага да преминете към изпълнението на второто упражнение.

Упражнение № 2

Необходимо е да легнете по гръб на пода с изпънати крака и ръце, поставени до тялото. Дланите положете на пода, а брадичката да е на нивото на гърдите. След това повдигнете краката си нагоре пак изправени, да застанат в положение перпендикулярно на пода.

Следете за това тазът да е плътно прилепен и дори притиснат към пода. Упражнението винаги започва с издишване. В самото начало издишайте, а когато повдигнете краката и главата си нагоре, издишайте дълбоко с пълни гърди. Отпуснете крака и пак издишайте.

Старайте се да не излизате от ритъм, дишайте в едно и също темпо. Ако не успявате да изпълните упражнението с изпънати крака, тогава го направете със сгънати в коленете крака. Постепенно ще се научите и ще свикнете да го изпълнявате правилно.

След няколко седмици тренировки вече ще умеете да изпъвате изправените крака все по-далече към главата. Важното е да не ги сгъвате. Накрая бавно се връщате в изходно положение. След приклюване на упражнението се изправете и застанете с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка-вдишване-издишване – 2 пъти.

Упражнение № 3

Необходимо е да застанете на колене, като леко ги разделечите, но така, че бедрата да са разположени перпендикулярно. Положете длани от двете страни под ханша. Наклонете глава напред и притиснете брадичка към гърдите.

Постепенно започнете да отмятате глава назад, прегъвайки се в гърба. За да можете да разгънете гръдния кош и да прегънете гръбнака, си помогнете, като опирате ръце в бедрата си. В самото начало на това трето упражнение е необходимо да издишате дълбоко, а когато се извивате, когато отмятате глава и тяло назад, постепенно издишайте.

След това се върнете бавно в изходно положение, като пак издишвате. Приключвайки упражнението, застанете с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка-вдишване-издишване – 3 пъти.

Упражнение № 4

Това упражнение вероятно ще ви се стори много сложно, но това е само на пръв поглед. Дори възрастни болни хора са усвоявали това упражнение, укрепвайки своето тяло и своя дух. Седнете на килимче на пода и изпънете пред себе си крака.

Стъпалата при това положение трябва да са разположени на ширината на раменете, т.е., леко разкрачени крака. Изправете гърба и докоснете с брадичка гърдите. Опирайки се с длани на пода, пръстите трябва „да гледат” напред. Отметнете глава колкото може по-назад.

Повдигнете тялото си нагоре така, че да приеме хоризонтално положение. В такова положение долната част на краката и ръцете ви трябва така да са разположени перпендикулярно на пода, все едно са краката на поставен на земята стол. Задръжте се в това положение за няколко секунди и се върнете в изходно положение.

Като приключите упражнението, си починете малко, след което застанете прав с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка-вдишване-издишване – 3 пъти.

Упражнение № 5

Заключителното упражнение от комплекса „5-те тибетци” позволява да укрепите получения досега резултат и да повишите своя енергиен потенциал с още една стъпка. Легнете на пода по корем, с лице надолу. Дланите да са под раменете, пръстите „да гледат напред”, стъпалата – на пръсти.

След това повдигнете тялото нагоре и протегнете глава към тавана, като ръцете останат опрени на пода – това е изходното положение. След това отметнете глава назад, издишайте, огънете гръбнака, опирайки се на пръстите на краката и на дланите.

След това вдишайте, като „окръглете” гърба и повдигнете таза максимално нагоре. При това положение главата трябва да увисне максимално надолу. Опитайте тялото да напомня остър ъгъл, чийто връх е насочен нагоре. Брадичката да е притисната към гърдите, главата да е максимално насочена напред, сякаш прониква някъде напред.

Прегъвате се в гърба и отново протягате глава нагоре. Издишвате. Ръцете и тялото трябва да са в една плоскост, като то не бива да докосва пода. Приключвайки упражнението, си починете. Застанете прав с крака, разтворени на ширината на раменете. Почивка–вдишване-издишване - 3 пъти.

Препоръка

След приключване на комплекса от тези 5 тибетски упражнения, се препоръчва едно упражнение за отпочиване на тялото. Легнете по гръб с ръце приблизително на 30-40 см от него. Дланите насочени нагоре, краката изпънати, но отпуснати.

А цялото ви внимание да е насочено към слънчевия сплит. Спокойно вдишайте, след което направете дълго плавно издишване. Издишването трябва да е по-продължително от вдишването. Цялото ви внимание да е насочено към слънчевия сплит.

Ето по този начин ще почувствате как енергията се разлива, разпределя се по цялото тяло. Следете тези приятни усещания, разслабете ръцете, краката, тялото, лицето. Почувствайте как топлина запълва всяка ваша клетчица, цялото тяло. И съвсем се отпуснете.

Източник: zdrave.to

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини