От х:

Днес в x:

Кога и как можем да върнем подаръците от празниците?

Връщането или замяната на закупен  подарък е въпрос на добра воля на търговеца, а не на законодателното положение. Затова е добре при покупката още да се провери дали конкретният обект или верига предоставят въпросното право, съветва  Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.  
 
Полезен експертски съвет е този ангажимент и условията за изпълнението му да са писмено изразени, като това може да е върху  касовата бележка, в търговската зала, като политика на фирмата. 
 
Според КЗК  повечето български търговци прилагат тази добра практика, като обикновено става дума за право на замяна в рамките на месец от датата на покупката. 
 
„Трябва да реагираме максимално бързо – след Коледа, след Нова година, за да заменим подаръка“, объръща внимание експертът. Неточен размер или неподходящ цвят са основните причини за исканата смяна на вече купения подарък. Практиката показва, че рядко  потребителите искат замяна на един артикула със съвършено различна стока.
 
При покупка от онлайн магазин, законовото право за връщане на стоката е 14 дни. Според последните поправки на закона в този законов срок можем да поискаме и обратно  парите за покупката. От КЗК обаче разясняват, че обикновено разноските за пощенските разходи са за сметка на потребителя, тъй като той е получил точно това, което е поръчано, но все пак иска да се откаже от него. 
 
Определени стоки и услуги обаче са изключени от правото на отказ. Такъв е примерът с хотелските настанявания, билетите за транспорт или концерт с конкретни дати и часове. „Стоки, които са свързани с хигиената или такива, които бързо се развалят – например, един букет рози няма как да го върнем или храна, ако е закупена“,разяснява Ареснов.  Същото важи и за всичко изработено по индивидуална поръчка.
 
Независимо дали подаръкът е от електронен или от физически магазин, финансовият документ за заплатената му стойност трябва да се пази, тъй като той удостоверява от кого и кога е направена покупката. „Този, който подарява подаръка, трябва да знае, че следва да пази касовата бележка така, както когато купува за себе си нещо. Може да не я дава с подаръка, но е важно да я пази, за да бъде предоставена в случай, че се стигне до желание на замяна. Ще се разбере каква е цената, но идеята е да имаме повече права“, добавя Арсенов. 
 
В случай че стоката е дефектна или не отговаря на описанието, може да се претендира съответно за поправка, замяна или разваляне на договора. „Особеността при установен дефект е, че потребителят няма да има право директно да иска връщане на парите обратно. Преди това ще може да претендира за ремонт или замяна с нова. Едва ако това не бъде или не е възможно да бъде осъществено, или търговецът откаже да го направи, потребителят може да си поиска парите обратно.

haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини