От х:

Днес в x:

Коледа за децата на Хасково в музея

Изображение 1 от 6

  Красива Коледа, „облечена“ в български носии, в духа на народните традиции и с много любопитни факти за това как бабите и дядовците ни са почитали християнския празник в стари времена, подаряват етнографите от Регионалния исторически музей на Хасково в съвместната инициатива с Народния оркестър към общината на децата на града.

  Днес третокласниците от А и Г паралелки на училище "Васил Левски" се потопиха в магията на българската Коледа. А за това им помогна с красивите народни песни певицата Елена Беделева.

  Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова им разказаха за декемврийските празници и за подготовката в хасковския край за посрещането на Рождество. Разказаха на децата за коледните пости, но и за това, че в дните преди светлия празник хората си правят равносметка за доброто и злото, които изпълват нашите дни и трябва да се замислят как ще се постараят да бъдат по-милостиви, по -добри.

  Децата научиха още, че първите три от топлите зимни празници -на 4-ти, 5-ти и 6-ти декември са посветени на великомъченица Варвара, преподобни Сава Освещени и Свети Николай Чудотворец, а едно време старите хора казвали: ”Варвара вари, Сава меси, а Никола гости гощава.“

  В Хасковския край народът приемал великомъченица Варвара и св. Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола, обясниха още етнографките.

  Маргарита Цветанова разказа на децата за поверията, в които домакините вярвали и спазвали при приготвянето на рибата за Никулден. Едното от тях е да не се допуска при чистенето на шарана да падне люспа на земята, за да не се разпиляват и губят парите. Колкото повече люспи има рибата, толкова ще е по-богата къщата, смятали хората. Затова от изсущените рибни люспи всеки в дома получавал и слагал в кесията си.

  Жените пък запазвали и изсушавали главата на шарана, в която основната кост прилича на кръст. С нея прикадявали за здраве трапезата в следващите дни. Свещта от питката, която се прави на деня на Св. Варвара пък палели и на Коледа отново.

  Красимир Колев е едно от децата, които днес бяха част от инциативата  "Коледа в музея". Момченцето от трети клас разказа за традицията на Коледа у дома. Със семейството му правят всяка година на Бъдни вечер постни ястия, от които той най-много обича картофите. На Коледа пеят песни и си разказват истории. А елхата у дома му е вече украсена.

  Покана да присъстват на представянето е отправена към учениците към всички хасковски училища, а идеята е традициите да бъдат представени на подрастващите по забавен и по-разчупен начин.“Танцуваме, пеем, говорим си за преданията и предсказанията и за народните обичаи“, разказа главният уредник в отдел „Етнография“ Диляна Пецова.

  Всяко от децата в музея получава и късметче с пожелание за следващата година.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Бъ
   Българин
   10 0
   15:33, 10 дек 2019
   Страхотна инициатива ! Бъдете Благословени, носители на Просвещение, радетели на Българищината, възпитатели на нашите деца във вековните ни Христиански традиции.

  Хороскоп за 01.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
  01 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
  01 юни 2020
  Последни новини