От х:

Днес в x:

-1 °C

Коледа за децата на Хасково в музея

Изображение 1 от 6

  Красива Коледа, „облечена“ в български носии, в духа на народните традиции и с много любопитни факти за това как бабите и дядовците ни са почитали християнския празник в стари времена, подаряват етнографите от Регионалния исторически музей на Хасково в съвместната инициатива с Народния оркестър към общината на децата на града.

  Днес третокласниците от А и Г паралелки на училище "Васил Левски" се потопиха в магията на българската Коледа. А за това им помогна с красивите народни песни певицата Елена Беделева.

  Етнографите Диляна Пецова и Маргарита Цветанова им разказаха за декемврийските празници и за подготовката в хасковския край за посрещането на Рождество. Разказаха на децата за коледните пости, но и за това, че в дните преди светлия празник хората си правят равносметка за доброто и злото, които изпълват нашите дни и трябва да се замислят как ще се постараят да бъдат по-милостиви, по -добри.

  Децата научиха още, че първите три от топлите зимни празници -на 4-ти, 5-ти и 6-ти декември са посветени на великомъченица Варвара, преподобни Сава Освещени и Свети Николай Чудотворец, а едно време старите хора казвали: ”Варвара вари, Сава меси, а Никола гости гощава.“

  В Хасковския край народът приемал великомъченица Варвара и св. Сава като две „сестри” или като „слуги” на св. Никола, обясниха още етнографките.

  Маргарита Цветанова разказа на децата за поверията, в които домакините вярвали и спазвали при приготвянето на рибата за Никулден. Едното от тях е да не се допуска при чистенето на шарана да падне люспа на земята, за да не се разпиляват и губят парите. Колкото повече люспи има рибата, толкова ще е по-богата къщата, смятали хората. Затова от изсущените рибни люспи всеки в дома получавал и слагал в кесията си.

  Жените пък запазвали и изсушавали главата на шарана, в която основната кост прилича на кръст. С нея прикадявали за здраве трапезата в следващите дни. Свещта от питката, която се прави на деня на Св. Варвара пък палели и на Коледа отново.

  Красимир Колев е едно от децата, които днес бяха част от инциативата  "Коледа в музея". Момченцето от трети клас разказа за традицията на Коледа у дома. Със семейството му правят всяка година на Бъдни вечер постни ястия, от които той най-много обича картофите. На Коледа пеят песни и си разказват истории. А елхата у дома му е вече украсена.

  Покана да присъстват на представянето е отправена към учениците към всички хасковски училища, а идеята е традициите да бъдат представени на подрастващите по забавен и по-разчупен начин.“Танцуваме, пеем, говорим си за преданията и предсказанията и за народните обичаи“, разказа главният уредник в отдел „Етнография“ Диляна Пецова.

  Всяко от децата в музея получава и късметче с пожелание за следващата година.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Бъ
   Българин
   10 0
   15:33, 10 дек 2019
   Страхотна инициатива ! Бъдете Благословени, носители на Просвещение, радетели на Българищината, възпитатели на нашите деца във вековните ни Христиански традиции.

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  19 фев 2020
  Последни новини