От х:

Днес в x:

8 °C

Румен Николов: В основата на произхода на съвременните българи са прабългарите, не славяните

  В основата на произхода на съвременните българи са прабългарите, не славяните. Това твърдение обосновава в книгата си „Българската народност на Балканите – опит за исторически, антропо-географски и демографски обзор” Румен Иванов. Тя ще бъде представена за първи път на 10-ти декември в читалня 1 на Регионалната библиотека „Хр.Смирненски“ в Хасково с подкрепата на община Хасково и Сдружение за култура -2015.

  Младият автор е икономист по образование, но със задълбочени интереси в областта на историята и произхода на етносите. 35-годишният Румен Иванов е автор и на книгата: „Българската народност на Балканите XIX – XXI век.“ и съавтор в сборника „Българите торлаци“.

  Новото му издание „Българската народност на Балканите – опит за исторически, антропо-географски и демографски обзор” е новаторски опит да се опише и систематизира обемът информация за българите извън България и българското етническо население в съседните Балкански страни, загубило българското си съзнание поради стечение на историческите и политически обстоятелства. Авторът смята, че необходимостта от такъв труд е голяма, особено и поради факта, че представителите на академичната ни наука избягват проблематиката, която той разглежда.

  Книгата е в пет глави. В първата авторът оборва тезата за славянското потекло на днешните българи. Обосновава твърдението, че всъщност нашите предци не само, че не са били претопени от „околното славянско море“, както традиционно се приема, а напротив, били са достатъчно многобройни, за да наложат етно-нима си на покореното от тях население и да създадат устойчива и голяма държава, която да просъществува през вековете.

  Във втората глава разглежда докъде са се простирали българо-румънската, българо-сръбската и българо-гръцката етнически граници, където има българско население до втората половина на 19 в. и началото на 20 в. В третата глава Румен Николов разглежда демографията на българския етнос от 19 век до днес. В нея е събрал информация за всички етнически българи по света, като акцент поставя на Балканите и съседните на България държави.

  В четвърта глава осветлява и един твърде малко засяган въпрос свързан с броя и разселването на българомохамеданите в Турция след 1878 г и периода след Балканските войни, а и в нашето време. Голяма част от етническите българи в Албания, например, в този период се преселват в земите на днешната Република Северна Македония, казва авторът.


  Красимира Славова

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (27)

  • 1
   И.
   И.
   10 -18
   18:46, 9 дек 2019
   Българската генетика е пълна каша. Виж коментара
  • 2
   Фи
   Филолог
   16 -16
   18:52, 9 дек 2019
   А сама истина е, че прабългарите произлизат от тюркмените.
   • Ек
    екзо-биолог
    7 -5
    15:37, 10 дек 2019
    Прабългарите имат извънземен произход, идват от планетата на маймуните.
   • Кр
    Крумчо
    2 0
    23:42, 10 дек 2019
    Пълни глупости.
    Нещо по-умно не можа ли да измислиш.
  • 3
   Ed
   Edin
   15 -2
   18:54, 9 дек 2019
   Славяните наистина имат нищожна роля в генофонда на бъларите. Всички ДНК изследвания от последните години дават най-голямо сходство на българите с гърците и особено италианците и на практика никакво сходство със славяните. Следва логично да се направи извод, че днешният български народ всъщност е съставен основно от траките и племената на прабългарите и сходните им групи от ирански произход, които в периода 5-8 век се заселват в днешните Румъния, България и Италия. Разбира се следва да се направи уговорката, че след това още десетки етнически групи като турци, славяни и прочее са оставили някаква следа в генофонда ни, но не основна каквато имат траките и прабългарите.
   • Са
    само питам
    7 -1
    19:16, 9 дек 2019
    Има ли в Италия следи от тяхното пребиваване там и днешна група хора, които да говорят на наподобяващ техе език(прабългарски)?
  • 4
   Кю
   Кюмуров
   24 -9
   19:11, 9 дек 2019
   Авторът е кономист по образование и със задълбочени интереси в областта на историята. Т.е. любител аматьор по отношение на историята, но когато пише и книги, това вече е шарлатанство. Този "специалист" какви обективни научни методи за изследване е използвал, за да създаде своята теория. Или е чел вестникарски статии и е изрязвал от тях разни пасажи. По тая логика да допуснем в болниците да ни лекуват хора без медицинско образование и с голям мерак да лекуват. И защо на този шарлатанин му се оказва такова внимание? Авторът може ли да отговори на въпроса защо тези прабългари, които не са били претопени от славяните, са продължили да използват славянския език. Нашият език е много близък с руския и има много общо с езиците на другите славянски държави. И ПАК ПИТАМ, НЕГОВАТА ТЕОРИЯ НА КАКВО СЕ БАЗИРА? НА ПРОЧЕТЕНИ КНИГИ И ВЕСТНИЦИ ИЛИ НА ОТКРИТИ ОТ НЕГО ОБЕКТИВНИ НЕИЗВЕСТНИ ДО СЕГА ФАКТИ? На този специалист бих му напомнил поговорката "Обущарьо, не по високо от обувките". Защото днес има толкова много информация, че влизайки в интернет и с кори рейс за няколко дни човек може да набере книга по всяка тема, включително и как се лекува рак.
   • До
    До автора Румен Иванов
    27 -4
    19:29, 9 дек 2019
    В момента се превежда Първата българска история написана от Петър Богдан Бакшев , през 1674 година, 100 години преди Паисий.До преди 2 години тя все още се криеше от българския народ, защото истината в нея за българския произход е неприемлива за управниците от 1944г. до днес.Коренът на българите са древните ТРАКИ и това скоро ще трябва да заеме достойно място в учебниците ни по история.Изворите , които е ползвал Бакшев е ватиканската библиотека, където той се е обучавал и е завършил най-висшия сан на образование.Ватикнската библиотека съхранява историята на света , без прииначаване на факти и дати по комунистически , както беше до сега.
   • Ма
    МАНГО
    6 -1
    19:54, 9 дек 2019
    Както пише - автора е икономист.
    И действа като такъв - предлога продукт, който е виртуален.

    П.П. Не оспорвам познанията на автора - има любители, не по-малко ерудирани от професионалистите в която и да е област.
   • Г-
    Г-н Михайлов
    11 -3
    21:34, 9 дек 2019
    Да, абсолютно вярно и ако си имал щастието да "надникнеш" във Tesoriera Vaticana, както аз имах късмета,ще разбереш четейки между редовете,че етруските- т.е. римляните,т.е. италианците, вулгарите, иранци, и югоизточни азиатци са от няколко братя деца! Въпрос на гордост е вече кой какъв и как иска да се нарича,а религията е последната дупка на кавала.
  • 5
   Ис
   Ист
   6 -8
   19:58, 9 дек 2019
   Такова племе славяни не е имало.
   • Ли
    Лиско
    0 -2
    14:23, 10 дек 2019
    Племето славяни е измислено племе в много по- късни времена !В последно време се доказа, че имаме сходство с гърци и особено италианци, но в Италия е отишъл брат на Аспарух, а от времето на Чингис хан две армии ц***** са останали в Италия. Та не е невъзможно да сме и с циганска кръв...
  • 6
   Ар
   Ария
   16 -10
   20:00, 9 дек 2019
   Няма съмнение,че българите нямат нищо общо с монголци и тюрки.
   • Пр
    Прабългарин
    8 -1
    23:47, 9 дек 2019
    Да имат общо със славяните,като гледам те тоя на снимката е чистокръвен славянин- мяза на чех,поляк,алеман и "няма нищо общо" с кауказите,грузинците и монголите!!
   • До
    До прабългарин
    5 -3
    09:29, 10 дек 2019
    Нали това ти обесняват!Че най-близко до нашия ген са италиянци,гърци,унгарци и румънци!А не чехи и поляци.А пък монголци въобще!Дето викаш за тоя на снимката,да ти прилича на монголец или китаец с дръпнати очи!Плюс туй няма европейски народи,всички да са с еднакви коси и очи!Да не би поляците и чехите да са всички руси и синеоки?
   • Г-
    Г-н Михайлов
    3 -1
    11:25, 10 дек 2019
    Ако успееш да се вмъкнеш във гореспоменатата попска "книжарница" търси книгата Creus Mondus,там ще разбереш,колко % от населението е с монголско- тюркска( не тюркменска) жилка. Естествено със местене и походи по земята, логично е и дръпнатите очи да се видоизменят с годините и бракосъчетанията!
   • Ар
    Арчо
    5 0
    11:47, 10 дек 2019
    Майка ти нали е монголка или там нещо сиганско ?
   • Г-
    Г-н Михайлов
    3 -3
    13:32, 10 дек 2019
    Не позна, кримска татарка е,направи си днк тест на твоята,че като гледам боята към кой цвят превалява,да не излезе,че си братчет с Републиканците!
  • 7
   Ди
   Ди Ярия
   4 -1
   22:27, 9 дек 2019
   Как да нямат общо прабългарите с волжка българия а е от Азия и българите останали на територията на днешна русия са си българи и по-късно голяма част са приели исляма от татарските орди! Това е и причината сага македонци и да ни обиждат и наричат татари!!!
   Наистина не е имало славаяни - идва от именуването на племена от името славини от преди Христа. В по късната ни история комунистическате историци измислиха и преиначиха и добавиха славяните в нашата история. А тя е маломерна!
   България идейно и духовно си е все още на три морета!
   • Ст
    Стоименов
    8 -1
    09:06, 10 дек 2019
    Траки е имало чак до Урал . Скитите и сродните им племена са част от тракийската народност
   • Ге
    генетик
    6 -2
    11:51, 10 дек 2019
    Трите морета не променят чалгаджийско-крадливия манталитет на популацията на тази сбъркана популация.
  • 8
   Ри
   Рим
   4 0
   09:56, 10 дек 2019
   Не знам защо спорите,но едно нещо се набива на очи от пръв поглед!Южноевропейците предимно са по кестеняви-българи,сърби,хървати,гърци,румънци,унгарци,турци,испанци,италиянци,португалци...Докато по на север,нормално предвид по хладния и студен климат са по светли-шведи,датчани,германци,норвежци,една голяма част от руснаците.Предвид обаче факта,че доста народи са се преселили в други страни има и различия,като руси и синеоки южноевропейци,и по кестеняви северноевропейци.
  • 9
   Од
   Одри
   5 -2
   11:08, 10 дек 2019
   В последните години самодейността избуя под вещото ръководство на баш самодееца Шалапатов.Този неук човек е председател/или както се води там/на измисленото от самия него сдружение за култура.Неграмотен самозванец.
  • 10
   Ми
   Мирката
   9 0
   19:52, 10 дек 2019
   Голям праз ако имаме еди какви си корени. Мен обаче ме интересува как да преживея зимата, какво ще да е бъдещето на мен и децата ми, на внуците ми, кога ще се наредим до другите европейци по доходи и по битие, това и още други неща ме вълнуват засега. Не да ме лъжат политиците и изследователите, че българите са велика нация. Какво е великата нация, която е на последните места по много показатели в Европейския съюз и в света.
   Хайде сега: нека минусите да завалят! ! !
  • 11
   Ве
   вересия
   2 -1
   21:11, 10 дек 2019
   Пълно е с изпатъркал народ, даже книги издава...
   • Ap
    apocalypse
    1 0
    21:33, 10 дек 2019
    Най-лошото предстои.

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
  28 яну 2020
  Последни новини