От х:

Днес в x:

В Самоа арестуваха известен антиваксър

Антиваксър, известен с беседите си за вредата от ваксините и с твърденията, че имунизациите са държавен заговор, беше арестуван в Самоа. Островът преживява една от най-мащабните епидемии от морбили, която е взела живота на 63-ма души до момента, пише "Дейли мейл".

Едуин Тамасесе препоръчал на местните здравни органи, които започнаха програма за масова имунизация против морбили, да се наслаждават на „масовото убийство“. Той е обвинен в неподчинение на правителствените разпоредби. Арестът му е предупреждение и към други негови съмишленици.

На 5 декември ООН обяви, че пропагандата на антиваксърите е основна причина за безпрецедентната епидемия от морбили, обхванала Самоа. От началото й през ноември са регистрирани над 4 400 заболели или всеки 50-ти жител на тихоокеанския остров. Самоа е популярна туристическа дестинация, а населението й наброява 200 000 души.

В страната е обявена извънредна ситуация. Островът засега е недостъпен, а обикновено оживената му столица се е превърнала в град-призрак. На жителите се препоръчва да не излизат от домовете си, а представителите на санитарните власти обикалят от врата на врата, за да ваксинират населението. Семействата, които не са ваксинирани, са задължени да поставят червен флаг пред дома си. Затворени са магазините, училищата, дори пътищата.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини