От х:

Днес в x:

9 °C

Иновации в действие демонстрираха паисиевци

За трета учебна година в СУ „Отец Паисий“ гр. Кърджали се реализира проект „Иновативно училище“към МОН. Визитата на учители и ученици от СУ „Патриарх Евтимий“ гр. Пловдив, състояла се в периода 14 - 16.11.2019 г., е част от НП „Иновации в действие“. Целта на програмата е иновативни училища в България да имат възможност за пряк обмен и популяризиране на своите практики, нововъведения, продукти.

На гостите от Пловдив, избрали нашето училище като партнираща образователна институция, бяха демонстрирани добри практики и иновативни елементи в обучението на учениците и в организацията на учебния процес. Тридневната среща премина ползотворно и интересно. Чрез обмен на идеи, обсъждане на проблеми и демонстрация на иновативни практики по различни учебни предмети бе създадено едно добро партньорство за в бъдеще. 

На 14.11. в Актовата зала на училището г-жа Т. Богданова представи иновативен открит урок по история на тема: Априлско въстание- 1876 г. с учениците от VII В клас. Вълнуващи сцени от заседание на Гюргевския революционен комитет и от началото на въстанието в Панагюрище възкресиха духа на възрожденската епоха. Патриотични песни, подготвени и акомпанирани на пиано от г-жа Е. Пейкова - учител по музика, разкази за живота и делото на български революционери съживиха едни от най- величавите страници на нашата история. Урокът на г-жа Богданова доказа, че включването на повече иновативни елементи в преподаването насърчава учениците и стимулира познавателния им интерес. В края на часа седмокласниците демонстрираха знания за Априлското въстание чрез решаване на онлайн тест.

Нетрадиционен бе и иновативният, изнесен извън класната стая, бинарен урок, представен от учителите по география и биология - г-н Т. Кънчев и г-жа С. Барутчиева. На 15.11. до защитената зона с водолюбиви птици на р. Арда - край новия мост на гр. Кърджали - г-н Кънчев запозна присъстващите с интересни факти за единствената по рода си в Европа чаплова колония, която гнезди в коритото на реката. Местообитанието на птиците в средата на силно урбанизирана зона е уникално не само заради подходящия климат, а и защото на тази природна територия се поддържа естествената среда на водолюбивите птици. Г-жа Барутчиева представи основните характеристики, свързани с начина на живот, хранене и размножаване на различните видове птици, обитаващи чапловата колония. Гости на урока бяха г-н Зл. Атанасов - директор на училището, г-жа Д. Апостолова и г-н А. Хасан - експерти от РУО на МОН - гр. Кърджали, г-н Хр. Христов- орнитолог. Ученици и гости наблюдаваха с бинокъл зимуващите в момента корморани, разгледаха изложба на видовете водолюбиви птици, получиха книжки с интересни факти за лешоядите.

В програмата за гостуващото иновативно училище бяха включени: посещения на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ и Регионален исторически музей – град Кърджали, запознаване с работата в новата училищна лаборатория по природни науки, както и дискусионен форум, представящ основни акценти от работата на паисиевци по проект Иновативно училище - „Учим з@едно“. Г-жа Светла Илчева презентира иновативни педагогически методи и елементи, постижения и качествени резултати в образователния процес през изминалия двугодишен проектен период.

Гостите от иновативното училище СУ „Патриарх Евтимий“ изразиха благодарност и задоволство от споделения опит на организираната кръгла маса и всички се обединиха около идеята, че обменът на иновативни практики е ползотворна и ефективна образователна дейност, а срещите популяризират и мултиплицират добрия опит. Предстои учители и ученици от СУ „Отец Паисий“ да посетят партниращото ни СУ “Патриарх Евтимий“ - гр. Пловдив. 

Като допълнителен ефект и добавена стойност от осъществените проектни дейности очакваме повишаване на мотивацията и интереса на учениците към ученето, подобряване на академичните резултати, повишаване на творческата активност в училищната и педагогическата общност.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
13 дек 2019
Последни новини