От х:

Днес в x:

Кризата е изтрила €3,37 трилиона от активите на банките в ЕС

Активите на наблюдаваните от Европейската централна банка 375 банкови групи и 2 815 банки достигат €34,4 трилиона в средата на 2019 г., сочат публикувани от институцията данни. В сравнение с края на юни 2018 г. те са нараснали с €1,2 трилиона.

Интересното тук е, че приносът на банките в страните извън Еврозоната за този ръст е много по-голям - около €900 млрд., отколкото приносът на банките в самата Еврозона. Тук трябва да се има предвид, че извън Еврозоната са такива мощни, като финансови сектори, държави като Великобритания, Дания и Швеция.

Независимо от отчетения растеж за периода юни 2018 г. - юни 2019 г. обаче динамичните сравнителни таблици на ЕЦБ показват, че банковата система на Европейския съюз не може да възстанови активите си на нивата отпреди кризата. В края на 2008-а общият им размер е бил 37.77 трилиона евро. Ще рече, че като цяло за този 11-годишен период кризата е изяла €3,37 трилиона.

Само за сравнение тази сума е по-голяма от брутния вътрешен продукт на Италия и надхвърля с 55 пъти този на България. Или казано по друг начин, кризата е изтрила от банковите баланси поне една Италия и над 55 Българии. Още повече, че през последната една година имаме възстановяване на активите. На най-ниското си ниво - €32,29 трилиона, те са били в края на 2017-а, като до тогава през годините има периоди на големи пропадания и на големи повишавания.

Що се отнася до болната тема с необслужваните кредити, при тях статистиката на ЕЦБ показва значително подобрение. Докато през 2014-а, когато започва да се води такава статистика, необслужваните кредити са заемали около 6,72 процента от вземанията на банките в ЕС, то в края на юни 2019-а те са 3,04 процента. Намалението е повече от два пъти, като спадът е стръмен и постоянен от края на 2015-а когато е бил пикът на необслужваните заеми - 6,84% от вземанията на банките в ЕС.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини