От х:

Днес в x:

Освободиха 500 момчета и мъже от "къщата на изтезанията" в Нигерия

Полицията в Нигерия освободи близо 500 мъже и момчета от къща, където са претърпели сексуално насилие и изтезания, съобщиха властите.

Най-малките момчета са на пет години. Всички в къщата, която се твърди, че е мюсюлманско училище, били оковани във вериги, съобщиха от полицията.

Материалът съдържа шокиращи детайли.

Шефът на градската полиция на Кадуна Али Джанга казва пред BBC, че служителите на реда се нахлули в къщата, след като получили сигнал.

Той нарича това, което видели, „къща на изтезанията“ и съвременно робство.

Арестувани са осем души, почти всички са учители в училището. Ръководителят на полицията заяви, че някои от освободените изглеждат слаби поради недохранване, а някои имат признаци на побой.

Затворниците казват, че са били измъчвани, принуждавани да правят секс, хранели са се малко и не им е позволено да напускат сградата, в някои случаи за няколко години.

"Прекарах седем месеца тук с вериги на краката", казва Бел Хамза пред нигерийските медии. "Наричат себе си мюсюлманския център, но ако се опитате да избягате от там, ще ви накажат. Те вързваха хората и ги окачваха на тавана."

Някои деца казали на полицията, че роднини са ги докарали там, вярвайки, че там ще изучат Корана.

Две момчета казали на полицията, че родителите им ги изпратили да учат от Буркина Фасо. Според служителите на реда по-голямата част от освободените са от северна Нигерия.

Мюсюлманските училища са много популярни в региона, но отдавна има съобщения за злоупотреби в някои от тях, например, че децата трябва да просят по улиците.

Бащата на едно от момчетата казва пред Ройтерс, че дори не можел да си представи, че децата ще се окажат в такива нечовешки условия.

Освободените деца и мъже са настанени във временен лагер, откъдето роднините им да ги вземат. Ръководителят на Кадуна Хафсат Мохамед Баба заяви пред BBC, че всички те ще получат медицинска помощ.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини