От х:

Днес в x:

Цената на петрола спада. Oпасeния за по-слабо търсене

Световните цени на петрола във вторник се понижават, трейдърите отново се фокусират върху рисковете за по-слабо търсене заради опасения за растежа на глобалната икономика.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта на лондонската борса се понижават с $0,36 до $64,41 за барел. В хода на вчерашната търговия цената на тези контракти се покачи с $0,49, до $64,77 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през ноември нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтинява с на $0,28, до $58,36 за барел. В понеделник WTI поскъпна с $0,55, до $58,64 за барел.

Слабите данни на промишлената статистика за еврозоната и Япония обърнаха вниманието на пазарите върху проблема с търсенето на суровината, смята анализаторът на CMC Markets Майкъл Макарти, цитиран от Reuters.

Индексът н а деловата активност в еврозоната през септември по предварителна оценка е достигнал 7-годишен минимум, а за най-голямата икномика на ЕС - Германия показателят е на минимално от 10 години ниво. Днес стана известно, че същият индикатор за Япония е спаднал до най-ниска стойност от юни 2016 година. Всички тези данни говорят за отслабване на световния икономически растеж и оттам на търсенето на петрол

Участниците на петролния пазар продължават да следят за новини, свързани с добива на суровината в Саудитска Арабия след атаката върху нейни съоръжения, които доведоха до спад на производството почни наполовина. В понеделник Ройтерс съобщи за готовността на Рияд да възстанови добива в началото на следващата седмица, а загубите в производството на рафинериите вече е възстановено 75 процента.

В сряда по-късно през деня ще бъдат публикувани официалните данни на енергийното министерство за състоянието на запасите в САЩ. Анализаторите прогнозират през миналата седмица те да са спаднали със 768 хиляди барела.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини