От х:

Днес в x:

26 деца от Хасковско са били обект на насилие

57% от децата в страната на възраст от 8 до 11 години са били свидетели на насилие в училище, а 30% са виждали побоища на улицата. 1/3 от децата признават, че върху самите тях е упражнявано насилие. Тези данни сподели министърът на труда и социалната политика г-жа Емилия Масларова, която бе гост на конференция в областната администрация в Хасково. Цифрите са от представително проучване на НЦОМ, осъществено през март, т.г., а възложител на изследването е МТСП. Според него само 10% от учениците от 12 до 17-годишна възраст не са били свидетели на побой, обида и тормоз. 30% от запитаните дават положителен отговор на въпроса дали са били обект на насилие. Половината от анкетираните деца смятат, че корените на насилието са в нездравото домашно възпитание. На такова мнение са и 45% от запитаните родители.

Конкретно за област Хасково бе оповестено, че за 2008 г. отделите за "Защита на детето" са работили върху 26 случая на насилие, като 13 от тях са били за побоища в семейството. През 2009 г. отделът в Димитровград има 6 случая, а в Хасково – 1.

Институции от област Хасково, ангажирани с превенцията на насилието над деца, днес споделиха своите добри практики и координираха действията си за справяне с тревожния проблем. Това стана на Областна конференция, инициирана и открита от областния управител г-жа Райна Йовчева. Начинанието се явява продължение на поредица дискусии, целящи справяне с нарасналата тенденция на упражняване на агресия върху подрастващите.

Редица експерти от институции в региона детайлно представиха работещите си модели за превенция на насилието. За корените на детско-юношеската агресия говори Нина Николова, психолог и регионален говорител на МВР. Интересни данни сподели и педиатърът д-р Марио Янакиев, който е председател на Комисията по здравеопазване и социални дейности при ОбС Хасково. Според него причините за агресията трябва да се търсят в отношението към детето в най-ранното му детство – до 3-тата година.

На конференцията бе разгледана дейността на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Хасково, коментирани бяха програмите по превенция в училищата и полицейските модели, по които работят инспекторите в Детска педагогическа стая.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини