От х:

Днес в x:

Премахват 622 тона отпадъци от ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград

На 22-ри август, четвъртък, Регионалната инспекция по околна среда и води издаде предписание на фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. да бъде извозен и премахнат отпадъкът от територията на наетата от дружеството площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3", за което писахме в началото на седмицата.

В края на миналата седмица в социалните мрежи се появи информация от димитровградчанина Николай Янев за притеснително струпване на купища отпадъци с неясен произход:

"Тирове чакаха ред и разтоварваха още…и още. Смрад и воня! До края на деня много хора разбрали това се гневяха и питаха това депо за отпадъци как се появи в промишлената зона, кой го е разрешил, кой е бил информиран, кой е мълчал? Ще се горят ли отпадъци /ТБО/RDF/ в ТЕЦ-а?

След като се запознах с редица материали по темата задавам въпрос към вас димитровградчани с деца и внуци, дали знаете, че при изгарянето на ТБО/RDF се образуват много вредни вещества като:
• неорганични газове- серен двуокис, азотни окиси, въглеродни окиси, хлороводород и др.;
• токсични метални съединения на базата на арсен, олово, хром, никел, кадмий, които са свързани химически в твърдите частици, живак и хлор, които са в газообразно състояние;
• органични съединения;
• полиароматни въглеводороди;
• бензоли, феноли;
• диоксини и фурани;
• твърди прахови частици (пепел).
Освен замърсения въздух ще има и последствия от отпадъчните продукти, които са твърд остатък от дъното на пещната камера наречена шлака, която трябва да се депонира в депо за ТБО и пепел, която поради силната си токсичност, изисква специални места за съхранение. Такива няма изградени в България .
Това се твърди от д-р инж. Добрин Топоров."

В понеделник, 19-ти август, общинските власти в лицето на кмета Иво Димов изпратиха писмо до РИОСВ - Хасково за спешна проверка на образувалото се депо за отпадъци, като въпросите на кмета на Димитровград към РИОСВ може да прочетете от предния ни материал по случая. След реакция на кмета на община Димитровград по повод складиране на отпадъци на територията на ТЕЦ "Марица 3"  и изразеното от него безпокойство за здравето на гражданите и околната среда на 19.08.2019г. бе извършена проверка от РИОСВ - Хасково.

Днес в община Димитровград е пристигнало писмото с предписанията в отговор на поставените от кмета въпроси, относно складирания боклук на територията на ТЕЦ Димитровград, където е посочено, че фирмата "Траш еко пак" ЕООД до 15.09.2019г. трябва да извози натрупаните опадъци от наетата от нея площадка на територията на ТЕЦ "Марица 3".

РИОСВ- Хасково на своята страница на 20-ти авуст уведомява за извършената проверка на мястото със струпване на голямо количество отпадъци, намиращо се на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД - Димитровград, за които се твърди, че ще се изгарят в съоръженията на ТЕЦ-а. Становището на РИОСВ е че в действащото Комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица 3“АД- Димитровград не е разрешено да се ползват RDF-модифицирани горива. Към момента няма и издадено решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или решение по ОВОС, с които да се разрешава изгаряне на отпадъци на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД- Димитровград.

Обстоятелствата по натрупването на отпадъците са проверени от РИОСВ- Хасково на 19.08.2019 г., като е извършена проверка на място на „Траш Еко Пак“ ООД, титуляр на регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци на площадка, разположена на територията на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД, ползвана по договор за наем. Установено е, че на площадката се съхраняват 622 т. частично балирани, нееднородни отпадъци. РИОСВ- Хасково е предприела допълнителни мерки и действия с цел установяване вида и произхода на доставените отпадъци, след което на дружеството ще бъдат дадени задължителни предписания в съответствие със законодателството.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Dg
    Dgrad
    5 -2
    08:19, 24 авг 2019
    Да затварят Хим-Завода и ТЕЦ-а. Морят ни и ни тровят бавно.
    • Fu
      fuckU
      2 -4
      10:34, 24 авг 2019
      То вие повечето сте си изтровени и изморени и без тецове и заводи
  • 2
    Хх
    Хх2
    6 -1
    11:58, 24 авг 2019
    Милеят за стотина работни места, а здравето и природата никой не зачита!
  • 3
    Dd
    DD
    3 -2
    21:45, 24 авг 2019
    Затваряйте и химкомбината и теца, хем правят боклук хем техниката им е боклук че и вътре само боклуци работят.
  • 4
    Ге
    Георги
    2 0
    22:24, 13 сеп 2019
    Гласувайте на местните избори за партията БДЦ , партията на Ковачки и неговите представители ,за боклуците на територията на ТЕЦ -3 Димитровград.
    Гласувайте , за тези който поддържат тази партия , за тези , които заради една заплата или заради един или двама общински съветници премълчават истината за БУНИЩЕТО НА ТЕРИТОРИЯТА НА ТЕЦ 3 ДИМИТРОВГРАД.
Последни новини