От х:

Днес в x:

ДПС и БСП си подхвърлят секретарското място в ОИК -Хасково, като горещ картоф

Изображение 1 от 6

    Централната избирателна комисия ще подреди ОИК в Хасково за местните избори служебно, след като днес партиите не се разбраха за разпределението.

    В консултациите тази сутрин при кмета Добри Беливанов участваха преговарящи от всички парламентарно представени партии и тези, които имат членове в Европарламента с тяхна листа- ГЕРБ, БСП, ДПС, Воля, Коалицията на патриотите и Коалиция „Демократична България – обединение”.

    13-членен ще е съставът на Общинската избирателна комисия, който ще ръководи работата по провеждането на изборите за кмет на община и кметове на кметства на 27-ми октомври. В това число председател, двама заместници и секретар.

    Представителите на политическите сили бързо се разбраха за членския състав, но преговорите за председателското и секретарското място традиционно удариха на камък. За двете заместник-председателски позиции в ОИК дори не бяха подадени предложения.

    Стана ясно, че от ГЕРБ искат председателското място, а предложението за заемането му е за юриста Пламен Лечев, който и друг пък е изпълнявал тази функция, обяви преговарящият Динко Тенев. От БСП също поискаха да имат председател и като алтернатива-секретар. За председателското място предложиха Славея Костадинова. Те посочиха, че ако нямат председател ,то биха се съгласили да имат секретар, а на ДПС оставят ястото на заместник-председател.  От ДПС с преговарящ Танер Емин обаче категорично не дадоха секретарската позиция. За нея те предложиха Лейла Елмаз, която също е била секретар и друг път на ОИК.  Емин заяви, че биха отстъпили за секретар на БСП, само ако от ГЕРБ им преотстъпят лидерската позиция в комисията.

    Така ДПС и БСП си разменяха като горещ картоф секретарското място.

    Затова и кметът Добри Беливанов отправи апел към присъстващите да се подходи „по традиция“-така, както обикновено се разпределят местата в ОИК в Хасково пред последните години-председател от ГЕРБ, заместник-председател от БСП и секретар от ДПС.

    Това предложение обаче категорично беше отхвърлено от БСП.

    Стана ясно, че до консенсус няма да се стигне и за да не се губи повече време Танер Емин предложи да се подготви протокола от консултациите без решение и всеки от присъстващите да го подпише с особено мнение.

    От БСП призоваха ,че е добре решението за състава на комисията за изборите да бъде взето на местно ниво, а не подредено от ЦИК служебно, тъй като предложените кандидатури са на местни хора и тук най-добре се знае кой каква и колко качествена работа може да свърши.

    В крайна сметка така и не се стигна до споразумение.

    В тази ситуация кметът на общината трябва да изпрати на Централната избирателна комисия не по-късно от 24-ти август направените при консултациите предложения заедно с особените мнения, възраженията от протокола и крайната дума ще имат от ЦИК.


    Красимира Славов

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      Мо
      Момчил-юнак
      41 -2
      11:47, 16 авг 2019
      Всичките сте за трепане!!!Корумпирани лакеи и лизачи, на измамните политически партии,които 30г лъжете и грабите народа и БЪЛГАРИЯ,ще ви бесим по-дърветата с краката на долу с разпорени кореми,и отрязани глави.......прошка няма да има!!!!
      • Ме
        Местен
        22 -4
        15:00, 16 авг 2019
        Всички дето са за трепане , ние си ги избрахме. Ако сега помислим млако за кого да гласуваме може и да стане нещо хубаво . Ако гласувате пак за герб , не знам какво и защо можем да очакваме
    • 2
      Ли
      Лигльото
      7 -26
      11:54, 16 авг 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Во
        Волтер
        12 -2
        13:48, 16 авг 2019
        "Най-силно плюят устите, в които си свършвал!"
    • 3
      Ес
      еснаф от Хасково
      32 -1
      12:45, 16 авг 2019
      Снимката казва всичко. Тези простаци са си самодостатъчни. Кого си въобразяват, че представляват, освен собствените си кухи политически претенции и комплексите си. Трябва всички да бъдат изринати с лопатата. Мама му стара, само във Валенсия ли има истински българи?
    • 4
      12
      1234
      22 -1
      13:28, 16 авг 2019
      уффф, едни й същи мутри, значи нищо ново за Хасково
    • 5
      22
      222
      21 -1
      13:57, 16 авг 2019

      Явааааа, страхотна снимка

    • 6
      За
      Защо
      15 -3
      14:43, 16 авг 2019
      А защо не поканихте представител на "Няма такава държава"? Нима не сте разбрали,че водач на листата в Хасково ще е Тоско.
      • За
        Защото
        8 -2
        15:07, 16 авг 2019
        Не е Тоско бъркаш нещо Защо, на няма такава държава е един дето няма такъв съветник устат и много нахален на хранилка при бившия . Ся сети ли се кой е .
    • 7
      Уз
      Узунджовския лъв
      16 -12
      15:56, 16 авг 2019
      Ало герберите ! Дрънкайте си каквото искате, но Георги ще се върне на бял кон, лично или с подставени лица. Тогава няма да сварите да бягате от Общината и да се криете като мишки. Гледайте само каква листа ще извади, че дори и кмет ще си изкара. Вече има всички индикации за това. В пространството се носят слухове за срещи и разговори с кандидати, личности, партии и партийки. Имало и действащ щаб, засега с тайни заседания, но скоро ще станат и явни. Само да започне официално предизборната кампания. Вся власт советом и отново ще има за многая лета.
      • Бе
        Безгербен
        6 -1
        23:11, 16 авг 2019
        Георги ще учуди Хасково ако извади рус негър с червена брада, за кмет, във всички останали случаи, ще са познати муцуни. Щабове да прави, там около язовира и без това се ъбират айляците, да сръбнат и да полафят, нека има малко мистика.
    • 8
      Ал
      Али
      9 -8
      16:14, 16 авг 2019
      А къде е Георги Димитров?? Не съм от неговата партия,но мога да кажа, че е стриктен работил съм с него,няма дясно няма ляво ,но явно Не е послушко
    • 9
      Пи
      Писна ми от тоя
      8 -1
      08:16, 17 авг 2019
      Викайте Табакова и Гела- всичко знаят и всичко могат! Ще оправят и изборите! Пък и нали отскоро госпожата с 0 стаж е назначена за Директор на дирекция и ще отговаря и за отдел ГРАОН. Тъкмо ще контролира и регистрациите за изборите! Страхотно! Дядо, дядо, на тия ли чакаш бре? Хич те няма!?
    • 10
      Ха
      Ханко Брат
      5 0
      09:16, 17 авг 2019
      Да го д-ухат всички.Съсипаха България,а ГЕРБ я довършват.
      • Па
        Пасивни
        7 0
        09:28, 17 авг 2019
        Не е вярно, не я съсипаха те, а всички българи с покорни главици и вечното "а'м какво да правим?"
    • 11
      Лю
      Люпчо
      1 0
      14:19, 20 авг 2019
      Знаещите... Имате ли инфо кои кандидат-кметове спряга БСП Хасково?
    Последни новини