От х:

Днес в x:

Предлагат 4 -стълбово разпределение на партийните субсидии с гражданско участие

Партиите да получават субсидиите за работата си по нов начин, който ще осветли разпределението на парите, а определяща дума да имат и избирателите, предлагат от Гражданско сдружение “Общи земеделски действия“.

Председателят на УС на сдружението в Хасково -финансистът Спас Тенев представи идеята си пред медиите, като посочи, че търси по-широко афиширане и подкрепа за нея.

Той е разработил схемата на базата на опита си в политиката от близкото минало, спрямо гражданските си убеждения и познанията си като финансист и дългогодишен ръководител на Сметната палата в Хасково.

Според него, новата схема е необходима, тъй като досегашната безспорно е била порочна, а настоящата е в противоречие с демократизма и интересите на гражданите и отваря врата за срастване на бизнеса и политическите партии в България.

Според предложението на Спас Тенев, ще се запази паричният еквивалент на субсидията от един лев на действителен глас за партия, получен при вота за Народно събрание. Но не даром. Предложението му е това да се случи при осигуряване на над 50 % активност на изборите. Според него така ще се стимулират политиците да привличат интереса на гражданите и да докажат, че заслужават парите си. Ако обаче отчетената активност е под 50%, партиите ще получават сумите си също процентно спрямо реализирания резултат. Така например при обща активност на изборите от 40 %, действителният глас за всяка партия пада от лев на 0.40 лв.

Вторият стълб на финансиране Тенев предлага да засегне парламентарните групи. Всяка от тях да получава твърдата сума от 10 000 лева месечно, но при положение, че осигури 50 % участие на членовете си в пленарна зала и в комисиите. Само така ще се гарантира, че няма да има спиране на работата на Народното събрание, ще се пресекат цирковете, на които сме свидетели, включително и напоследък, ще има кворум и депутатите ще имат стимул да присъстват на заседанията, и да работят. В противен случай от тази субсидията ще се отнема, коментира идеята авторът й.

През третия стълб за определянето на партийните субсидии избирателите ще участват пряко в разпределението им.

Тенев посочи, че идеята не е нова и са правени опити да се прокара още през 90- те години на 20-ти век, но неуспешно. Става въпрос за та.нар. ваучерна система. Това ще е бюлетина с квадратчета с номера. Всеки номер ще отговаря на този в списъка с партии, изготвен от ЦИК.

Всеки избирател ще бъде задължен да зачертае по определен брой квадратчета. Всеки зачертан номер ще носи по 1 лев на съответната партия. Ако например според разработения регламент избирателят трябва да определи по един лев за пет партии, т.е. във ваучера да отбележи пет квадратчета, но зачертае само четири, тази бюлетина ще се счита за недействителна. В нея обаче ще има и квадратче “ за никого“. Така избирателят не разпределя пари за нито една от партиите, обясни Спас Тенев.

В четвъртия стълб за субсидиране той поставя възможността все пак бизнесът да подпомага политическите формация, но по възможно най-прозрачния начин. Разпределянето на парите от дарение ще става през Фонд за финансиране на политическите партии, управляван от представители на държавните структури, гражданските организации и бизнеса. 50 % от внесената сума в него ще е с целево насочване на волеизявителя, останалите 50% от дарението остават на разположение на фонда. С част от тези пари той ще се издържа, а с друга част ще се подпомагат новорегистрирани партии.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    7 -4
    14:04, 30 юли 2019
    КРасимирче презимето е не Котерашев а Потерашев -бивш зоотехник в ТКЗС Ябълково Тия двамата хубавци са над 70 г и вместо да си гледат дръвчетат лозичките и да играят карти или шах в кварталния клуб се занимават с поилитика --тиепичен български синдром Но така е в България 7 000 000 жители 7 000 000 мнения И всиечки искат да са политици
  • 2
    78
    786980709
    3 0
    00:13, 31 юли 2019
    Аз мога да спонсорирам само Хайдушка чета
    ......
    Единствено хора като Ангел с Гайдата и Капитан Петко Киряков са знаели как да се справят със заразата от мутри и бейове ....
    ...
    Затова и Раята е пеела песни за тях
Последни новини